Afvallen met de wandelband + calorieën berekenen [tool]

Calorieën verbranden wandelband kcal walking pad

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De wandelband, soms ook wel walking pad genoemd, is een eenvoudigere versie van de loopband. Veel mensen die ik spreek kopen een wandelband om gewicht te verliezen. Afvallen met een wandelband is prima mogelijk. Soms doe je het vrijwel ongemerkt, als je dit bijvoorbeeld voor je hoog-laag bureau neerzet of tijdens het kijken van een serie. Maar hoe effectief is het voor het verbranden van calorieën en wat zijn de beste manieren om deze tool te gebruiken?

Vooraf: Wil je weten hoeveel je kcal je gebruikt op een loopband, waar je meer op kan joggen en hardlopen? Gebruik dan deze tool!

De invloed van wandelen op de wandelband op calorieverbranding

Het belang van snelheid

Wandelen op een wandelband kan variëren van een langzame, ontspannen wandeling tot een stevig tempo. Hoe sneller je loopt, hoe meer calorieën je verbrandt. Wat ik wel leuk vind om te vermelden is dat een snelle wandeling soms net zo effectief zijn als een joggen!

Het effect van duur

Langer wandelen betekent meer verbrande calorieën. Het is soms beter om een langere periode op een gematigd tempo te lopen dan een korte tijd heel snel.

Je lichaamsgewicht

Net als bij de loopband, hoe meer je weegt, hoe meer calorieën je verbrandt, omdat je lichaam harder moet werken om zichzelf te verplaatsen.

Mijn favoriete wandelbanden

Hoeveel calorieën kun je verbranden?

De hoeveelheid calorieën die je verbrandt, hangt af van verschillende factoren, maar hier zijn enkele gemiddelden:

  • Langzame wandeling (3 km/u): 150-200 calorieën per uur
  • Gemiddelde wandeling (5 km/u): 200-300 calorieën per uur
  • Snelle wandeling (6-7 km/u): 300-400 calorieën per uur

Deze schattingen zijn een uitgangspunt. Persoonlijke factoren kunnen de werkelijke cijfers beïnvloeden.

Bereken hoeveel calorieën jij verbrand op een wandelband

Als je de onderstaande tool invult, zie je precies hoeveel calorieën je gemiddeld zou kunnen verbranden op een wandelband.

Hoeveel calorieën verbrand je op een wandelband – calculator?

Deze tool gebruikt nu de leeftijd, lengte en het gewicht van een gebruiker om de Basal Metabolic Rate (BMR) te berekenen met de Harris-Benedict vergelijking. De BMR wordt vervolgens gebruikt met de MET-waarden om de geschatte calorieverbranding per uur te berekenen voor langzaam, gemiddeld en snel wandelen

Tips om je calorieverbranding op de wandelband te optimaliseren

Varieer

Wissel korte, snelle wandelingen af met langere, langzamere wandelingen. Dit houdt niet alleen je trainingen interessant, maar stimuleert ook verschillende aspecten van je conditie.

Gebruik gewichten

Door handgewichten of enkelgewichten te gebruiken, verhoog je de intensiteit van je wandeling en dus de calorieverbranding.

Focus op houding en techniek

Een goede houding zorgt ervoor dat je efficiënter loopt en meer spiergroepen activeert. Dit kan de calorieverbranding verhogen en blessures voorkomen.

Loopband vs wandelband

Veelgemaakte fouten om te vermijden

Onvoldoende variatie

Het steeds herhalen van dezelfde routine kan leiden tot een plateau in gewichtsverlies. Varieer in snelheid, duur en intensiteit om je lichaam uit te dagen.

Het negeren van andere levensstijlfactoren

Alleen wandelen op de wandelband is niet genoeg. Een gebalanceerd dieet, voldoende slaap en stressmanagement zijn allemaal belangrijk voor effectief gewichtsverlies.

Te veel, te snel

Begin langzaam, vooral als je nieuw bent met wandelen voor fitness. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen om blessures en burn-out te voorkomen.


Categorie: Wandelen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.