Bumper plates vs. metalen gewichtsschijven: wat heb je nodig?

Bumper plates of metalen halterschijven

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Sta je op het punt gewichtsschijven aan te schaffen voor je thuisgym of sportfaciliteit? Dan heb je vast al gehoord van bumper plates en metalen gewichtsschijven. Dit zijn twee verschillende soorten gewichten. De tweede categorie (metaal) worden soms ook halterschijven genoemd. Ze hebben allebei unieke plus- en minpunten. De keuze hangt af van wat jij belangrijk vind. In dit artikel neem ik beide opties onder de loep en geef ik van de voordelen en nadelen.

Wat zijn bumper plates?

bumper plates vs. metalen halterschijven

Bumper plates zijn gemaakt van een speciaal soort hoge dichtheid rubber, vaak met een metalen binnenring. Deze constructie maakt ze robuust maar toch flexibel. Dit type gewichtsschijf is speciaal ontworpen om de kracht van een val of klap te absorberen, wat betekent dat ze zonder zorgen kunnen worden losgelaten van een bepaalde hoogte. Ze zijn populair in disciplines zoals Olympisch gewichtheffen en crossfit, waar het laten vallen van gewichten een gangbare praktijk is.

Het rubber minimaliseert ook het geluid bij het neerzetten. Bumper plates zijn meestal verkrijgbaar in diverse kleuren. Erg handig voor snelle identificatie van verschillende gewichten. Ze zijn echter wel wat dikker dan metalen schijven, waardoor je er minder kwijt kan op een gemiddelde halterstang.

Goed om te weten: In sportscholen worden dit soort gewichten veel gebruikt tijdens de groepslessen, zoals club power, crossfitness en soms zelfs een kinesisles.

Voordelen en nadelen van bumper plates

Schokabsorptie

Een groot pluspunt van bumper plates is dat ze schokken absorberen. Je mag ze laten vallen: je vloer en de schijven blijven intact. Daardoor zijn ze perfect voor dynamische oefeningen zoals cleans en snatches.

Veiligheid

Dankzij het ontwerp en het materiaal zijn bumper plates vaak veiliger. Verlies je de controle over de bar? Het rubber vermindert de impact aanzienlijk ten opzichte van metalen schijven. Dit weet ik wel uit eigen ervaring 😉.

Prijs

Een minpunt is de prijs. Bumper plates zijn meestal duurder. Dat komt door het gebruikte materiaal en hoe ze gemaakt worden.

In de winkel bekijken

Wat zijn metalen gewichtsschijven?

metalen halterschijven

Metalen gewichtsschijven zijn meestal gemaakt van gietijzer of staal en hebben een veel compacter profiel in vergelijking met bumper plates. Deze compactheid komt door het hogere soortelijk gewicht van het metaal, wat betekent dat ze minder ruimte innemen op de halterstang. Dit is handig voor wie streeft naar het heffen van zwaardere gewichten en voor wie beperkt is in trainingsruimte. In de context van krachtsporten zoals powerlifting en bodybuilding zijn ze de standaard.

Ze zijn ontworpen om duurzaam en bestendig te zijn tegen slijtage. Echter, vanwege hun hardheid zijn ze niet geschikt om te worden gedropt. Ook maken ze veel meer lawaai als ze in contact komen met de grond of met elkaar. Daarnaast zijn metalen gewichtsschijven vaak goedkoper dan bumper plates, waardoor het een aantrekkelijke keuze is  voor beginnende sporters of mensen met een beperkt budget.

Voordelen en nadelen van metalen gewichtsschijven

Duurzaamheid

Metalen schijven zijn erg duurzaam en gaan lang mee. Mits goed onderhouden, zijn ze bestand tegen roest en slijtage.

Precisie

Met deze schijven pas je het gewicht nauwkeuriger aan. Ze komen in meer gewichtsopties, van licht tot zwaar.

Ruimtebesparend

De schijven zijn compacter en nemen minder ruimte in op de halterstang. Handig als je beperkt bent in ruimte.

Harde impact

Een nadeel is de harde impact bij vallen. Ze kunnen schade veroorzaken aan je vloer en aan zichzelf. Daardoor zijn ze minder geschikt voor oefeningen waarbij je gewichten laat vallen. Al houdt dit niet iedereen tegen om er toch mee te gooien in de sportschool 😉.

In de winkel bekijken

Een aantal sporten en daarbij mijn advies

Een overzicht van verschillende oefeningen en sporten met daarbij de soort schijven die ik aanraad.

 • Olympisch gewichtheffen (clean & jerk, snatch): Bumper Plates
 • Crossfit (thrusters, wall balls, box jumps): Bumper Plates
 • Powerlifting (bench press, squats, deadlifts): Metalen gewichtsschijven
 • Bodybuilding (bicep curls, tricep extensions, leg curls): Metalen gewichtsschijven
 • Strongman (atlas stones, yoke carry, farmer’s walk): Metalen gewichtsschijven
 • Algemene krachttraining (pull-ups, push-ups, sit-ups): Metalen gewichtsschijven
 • High-Intensity Interval Training (HIIT) (burpees, mountain climbers): Bumper Plates
 • Thuisgym (gemengde training): Beide
 • Functionele fitness (kettlebell swings, lunges, plyometric oefeningen): Bumper Plates
 • Calisthenics (bodyweight exercises): Geen gewichtsschijven nodig
 • Sport-specifieke training (sprints, agility drills): Bumper Plates voor extra weerstand
 • Revalidatietraining (lichte, gecontroleerde oefeningen): Metalen gewichtsschijven

Veelgestelde vragen over bumper plates en metalen gewichtsschijven

Zijn bumper plates of metalen gewichtsschijven beter voor beginners?

Als je net begint met krachttraining en vooral traditionele oefeningen doet zoals bankdrukken en squats, zijn metalen gewichtsschijven een goede en vaak goedkopere keuze. Als je van plan bent je te richten op Olympisch gewichtheffen of crossfit, zijn bumper plates misschien meer geschikt voor jou.

Welke gewichtsschijven zijn het beste voor een kleine trainingsruimte?

Metalen gewichtsschijven zijn compacter en nemen daardoor minder ruimte in op je halterstang. Dat maakt ze geschikter als je maar beperkt de ruimte hebt.

Zijn bumper plates duurzamer dan metalen schijven?

Metalen gewichtsschijven zijn doorgaans duurzamer omdat ze zijn gemaakt van materialen zoals gietijzer of staal. Bumper plates zijn echter ontworpen om de impact van vallen beter te absorberen. Afhankelijk van je trainingstype kunnen beide types duurzaam zijn.

Kan ik bumper plates en metalen schijven combineren?

Technisch gezien kun je bumper plates en metalen schijven op dezelfde halterstang gebruiken. Maar het wordt meestal niet aangeraden omdat de verschillende materialen anders reageren bij impact, wat de slijtage kan bevorderen.

Zijn er kwaliteitsverschillen binnen bumper plates en metalen schijven?

Ja, niet alle gewichtsschijven zijn gelijk. In het geval van metalen schijven kan de kwaliteit van het metaal variëren. Bij bumper plates kan de dichtheid en duurzaamheid van het rubber verschillen.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.