Je kent Concept2 waarschijnlijk van de roeitrainers, maar wist je dat dit merk ook andere fitnessapparaten op de markt heeft gebracht? Of je nu roeit, fietst of aan het skiën bent op hun apparaten, één ding hebben ze gemeen: de Performance Monitors, kortweg PM’s. Deze schermen zijn het kloppende hart van je training, vol met statistieken, mogelijkheden en soms zelfs spelletjes. In dit artikel gaan ik in op alles wat je moet weten over deze monitoren, van de eerste PM1 tot de meest recente PM5.
DYNO Force Monitor: De pionier
Voordat de PM-reeks zijn intrede deed, was er de DYNO Force Monitor. Deze was standaard op de DYNO Strength Trainer tussen 2001 en 2007. De technologie was eenvoudig, met voeding via slechts twee AA-batterijen. Dit scherm wordt natuurlijk niet meer gebruikt. Ik kom het ook zelden tot nooit tegen.
Wist je dat de eerste PM1-monitor al in 1986 werd geïntroduceerd? Sindsdien heeft Concept2 een lange weg afgelegd in het verbeteren van hun Performance Monitors.
Concept2 PM1: De eerste echte stappen
De PM1 was een revolutie op zijn tijd. Deze monitor was standaard op de Model C Indoor roeitrainers uit de vroege jaren ’90 en ook op de Model B van eind jaren ’80. Uniek aan de PM1 was het gebruik van drie 1,5 volt zilveroxidebatterijen. Als je deze moest vervangen, was het opnieuw initialiseren van de monitor noodzakelijk.
Concept2 PM2: Kleine verbeteringen
De PM2 nam het stokje over in het midden van de jaren ’90 en was standaard op Model C Indoor Rowers tot 2003. De batterijkeuze werd gestandaardiseerd naar twee AA-batterijen. Handig was dat de PM2 ook kon worden aangepast aan oudere Concept2 modellen. Ik ben er zelf altijd wel fan van als je iets met terugwerkende kracht kan gebruiken. Dit ontbreekt regelmatig bij ook grote merken.
Concept2 PM2+: een upgrade
De PM2+ ging nog een stapje verder dan de PM2 door extra functionaliteit te leveren. Deze monitor kon, net als de PM2, worden aangepast aan oudere modellen en werkte met twee AA-batterijen. Wat het uniek maakte, waren de extra poorten die races via het internet mogelijk maakten. Het werd dus al steeds meer interactief.
Concept2 PM3: Het moderne tijdperk
De PM3 was een sprong voorwaarts in technologie en was standaard op verschillende roeitrainers en zelfs op de SkiErgs. Het meest opvallende was de mogelijkheid om je hartslag te meten met Polar-apparatuur, iets wat eerdere modellen niet konden. De voeding kwam nu van twee D-celbatterijen.
Wist je dat de PM-monitoren van Concept2 niet alleen in roeitrainers worden gebruikt, maar ook in SkiErgs en BikeErgs? Dit maakt de monitors echt veelzijdig in gebruik.
PM4: Een brug naar de moderne wereld
De PM4 monitor was een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorgangers. Deze was standaard op Model E roeitrainers van 2006 tot 2014, maar was ook als optie beschikbaar voor andere modellen. Een bijzondere eigenschap van de PM4 was de oplaadbare batterijpack, alhoewel het ook werkte met twee D-celbatterijen.
Hartslagmonitoring
De PM4 maakte hartslagmonitoring veel flexibeler. Het was compatibel met hartslagmetingsapparatuur van Garmin, Suunto en ANT SPORT, naast de traditionele Polar-apparatuur. Dit gaf gebruikers meer vrijheid om te kiezen welk merk ze wilden gebruiken voor hartslagmeting.
Firmware en datalogging
De firmware van de PM4 kon worden geüpdatet, hierdoor werd het apparaat steeds beter. De versies varieerden afhankelijk van de leeftijd van de monitor. Ook was de PM4 compatibel met de Concept2 LogCard, waardoor je je trainingsdata kon opslaan en je vorderingen beter kon volgen.
PM5: De nieuwste innovatie
De PM5 monitor is niet alleen een technologische hoogstandje maar ook een model van veelzijdigheid. Deze is standaard op de nieuwste generatie roeitrainers en is zelfs achteraf te monteren op oudere modellen. Deze wordt automatisch meegeleverd met de Concept2 Rowerg roeitrainer.
Backlit Display
Een van de meest in het oog springende functies van de PM5 vind ik echt wel het verlichte display. Dit maakt het gemakkelijker om je statistieken te zien, zelfs in slecht verlichte ruimtes.
Draadloze connectiviteit
Wat de PM5 echt onderscheidt, is de draadloze connectiviteit. De monitor kan communiceren via ANT+ en Bluetooth Smart, wat betekent dat je je resultaten gemakkelijk kunt synchroniseren met andere apparaten of apps. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor online wedstrijden en gedetailleerde trainingsanalyses.
Firmware en batterijen
Net als bij de PM4 is de firmware van de PM5 te updaten. Hierdoor blijft je Concept2-monitor actueel met de nieuwste functies en laatste optimalisaties. Qua voeding is de PM5 niet veel veranderd; het gebruikt nog steeds twee D celbatterijen. Het verschil is echter dat de roeitrainer zelf de monitor van stroom kan voorzien tijdens gebruik, waardoor de batterijen veel langer meegaan. Erg fijn dus!
Veelgestelde vragen over de PM-monitoren van Concept2
Kan ik mijn oudere Concept2 roeitrainer upgraden met een PM5-monitor?
Ja, het mooie van de PM5 is dat deze achteraf kan worden gemonteerd op alle oudere Concept2 roeitrainers en SkiErgs.
Wat doe ik als de batterij van mijn PM-monitor leeg is?
De meeste PM-monitoren werken op gangbare batterijen zoals AA of D-celbatterijen. Je kunt ze dus eenvoudig vervangen. Sommige monitoren, zoals de PM5, krijgen ook stroom van de roeitrainer zelf tijdens gebruik.
Is het mogelijk om mijn hartslag te monitoren met een PM-monitor?
Ja, afhankelijk van het type PM-monitor kan je gebruikmaken van verschillende hartslagbanden. De PM5 bijvoorbeeld is compatibel met ANT+ en Bluetooth Smart-apparatuur.
Hoe kan ik mijn trainingsdata opslaan?
De meeste recente PM-monitoren, zoals de PM4 en PM5, maken het mogelijk om je trainingsdata op te slaan op een LogCard of USB-stick. Zo kun je je prestaties gemakkelijk bijhouden.
Zijn er firmware-updates beschikbaar voor de PM-monitoren?
Ja, voor zowel de PM4 als de PM5 zijn er firmware-updates beschikbaar. Deze updates kunnen nieuwe functies toevoegen of bestaande functies verbeteren.