Crosstraining voor kracht en conditie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ben jij op zoek naar een sport waarbij je tegelijkertijd werkt aan kracht én conditie? Dan is crossfit misschien wel de sport voor jou! Meestal vindt deze crosstraining plaats in een zogenaamde crossbox. Deze crosstraining kan je echter ook makkelijk thuis uitvoeren. Je kan oefeningen zonder en met materiaal met elkaar afwisselen. Ook kan je jouw eigen crossbox zo gek maken als je zelf wilt. En in de zomermaanden kan je er ook nog eens voor kiezen om de workouts buiten te doen.

Welke materialen kan je gebruiken bij crosstraining?

Je hebt bij crosstraining genoeg oefeningen die je kunt doen zonder dat je daar materialen voor nodig hebt. Echter kunnen materialen er wel voor zorgen dat jouw training nog uitdagender wordt en dat je sneller progressie maakt. Wij hebben een lijst gemaakt van materialen die je kunt gebruiken tijdens een training. Bekijk onder het kopje crosstraining in de buitenlucht welke materialen je ook makkelijk buiten kunt gebruiken.

Kettlebel

De kettlebel is niet meer weg te denken bij crosstrainingen. Je kan de kettlebel gebruiken bij enorm veel verschillende oefeningen waarin je tegelijkertijd werkt aan meerdere spiergroepen. Bij bijna alle oefeningen werk je hard aan een sterke core, iets waar je ook baat bij hebt bij het uitvoeren van verschillende duursporten. Daarnaast werk je bij veel van deze oefeningen ook aan conditie en uithoudingsvermogen omdat ze erg intensief zijn.

Dumbbells voor crosstraining

Dummbells maken jouw training zwaarder door hun gewicht. Je kan ze weer op een net andere manier gebruiken dan bijvoorbeeld medicijnballen. Zo kan je ze wat makkelijker vastpakken en ook makkelijker gebruiken om één kant van het lichaam te trainen en dit af te wisselen. Het is ook handig dat je door het verwisselen van de schijven een oefening snel zwaarder of juist minder zwaar kan maken.

Airbike

De airbike wordt vaak tijdens crosstrainingen gebruikt om je binnen no time buiten adem te krijgen. Hoe intensiever je traint hoe zwaarder de weerstand wordt. Dit is echt een onmisbare oefening voor een beestachtige training. Door deze oefening zal je merken dat je conditioneel sterker wordt en ook andere oefeningen langer vol kan houden zonder buiten adem te raken.

Crosstraining in de buitenlucht

In de zomermaanden is het ook heerlijk om je crosstrainingen in de buitenlucht te doen. Zeker wanneer je lekker in het zonnetje kan trainingen geeft dit een enorme motivatieboost. Nodig wat vrienden uit en zet een mooi circuit uit in het park en je weet zeker dat je straks fit en strak in je bikini of zwembroek rondloopt! Er zijn een aantal materialen die geschikt zijn om te gebruiken in de buitenlucht. Van een battle rope of slam ball worden je buren waarschijnlijk niet blij wanneer je ze binnen gebruikt. ? Buiten is dat echter geen probleem!

Battle rope

Stiekem vinden wij de oefeningen met de battle rope misschien wel één van de zwaarste oefeningen die er zijn. Naast dat ze fysiek zwaar zijn en dat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt, zijn ze ook mentaal zwaar. Er lijkt vaak geen eind te komen aan de oefening! Uithoudingsvermogen en een sterke core, armspieren en beenspieren. Dat is waar je aan werkt met de battle rope.

Slam ball

De slam ball, een basketbal-achtige bal met een flink gewicht, heb je misschien wel eens gebruikt zien worden door crossfitters die de bal met een flinke smak op de grond of tegen de muur gooien. Deze slam balls zijn echter erg veelzijdig en je kan ze op verschillende manieren inzetten binnen jouw training. Laat hem bijvoorbeeld terwijl je staat met twee handen langzaam achter het hoofd zakken en train zo jouw triceps. Of gebruik hem om jouw squats zwaarder te maken. Ook medicijnballen zijn ideaal om te gebruiken tijdens jouw crosstrainingen.

Springtouw

Touwtje springen is de ideale manier om je hartslag flink omhoog te laten gaan en om je bloed snel rond te laten pompen. Je krijgt het snel warm en werkt goed aan je conditie en aan je vetverbranding. Het is zwaar maar ook gaaf om te zien hoe snel je vooruit gaat en wat voor oefeningen je met een springtouw kan uitvoeren.

Uitgelichte afbeelding: Photo by jahir martinez on Unsplash


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.