Padel is in de afgelopen jaren ongekend hard gegroeid in Nederland. Op veel plekken waar voorheen alleen tennisbanen en squashbanen waren, zijn nu ook één of meerdere padelbanen bij gebouwd. Steeds meer Nederlanders spelen een potje padel. Op Instagram zie je bekende Nederlanders, zoals Arjen Robben, Van der Vaart en Van Persie met een padelracket een potje spelen. In dit artikel bekijk ik waarom het zo populair is geworden.
Wat is padel?
Als je het woord padel hoort, denk je misschien aan peddels voor kanoën of roeien. Maar daar gaat het deze keer niet over. Padel is een verslavende sport die de harten van vele Nederlanders heeft veroverd. Maar wat is het precies?
Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld op een ommuurd terrein van ongeveer 10 bij 20 meter. Hoewel het lijkt op tennis, heeft het racket bij padel geen snaren en is het kleiner en dikker. Het meest onderscheidende aspect? De muren. Ze maken deel uit van het spel.
Deze boeiende sport komt oorspronkelijk uit het zonnige Mexico, waar het eind jaren ’60 werd geïntroduceerd door een rijke zakenman als alternatief voor tennis. In plaatsen zoals Acapulco was er niet genoeg ruimte voor tennisbanen, maar wel voor de kleinere padelvelden.
Padel in Nederland: Een ongelofelijk snelle opkomst
Ik herinner me dat een paar jaar geleden maar weinig mensen in Nederland van padel hadden gehoord. Tijdens mijn vakanties in Spanje zag ik wel enorm veel padelbanen in diverse steden, maar ook in kleinere dorpjes. Deze trend zet zich voort in Nederland.
De afgelopen jaren is het aantal padelbanen in Nederland exponentieel gegroeid. Waar er in eerste instantie een handjevol clubs waren die de sport aanboden, zien we nu dat zowel bestaande tennisclubs als gespecialiseerde padelcentra de faciliteiten uitbreiden of aanleggen. Veel tennisverenigingen zien padel als een kans om nieuwe leden te werven en hun bestaande leden iets nieuws te bieden.
Padelbanen schieten overal in het land als paddenstoelen uit de grond. Van slechts 25 banen zes jaar geleden, naar maar liefst honderden banen nu, verspreid over veel locaties! Ik begrijp wel waarom. Dankzij de toegankelijke aard trekt padel jongeren, oud-leden van tennisclubs en zelfs complete gezinnen.
Toekomst van padel in Nederland
Gezien de huidige groeitrend lijkt het erop dat padel echt een blijvertje is in Nederland. De sportinfrastructuur wordt steeds beter, met meer trainingsprogramma’s, jeugdinitiatieven en professionele evenementen. Terwijl de padelgemeenschap blijft groeien, kunnen we verwachten dat Nederland zich zal vestigen als een belangrijke speler op het wereldtoneel van deze boeiende sport. Dat veel bekende Nederlanders, sporters en oud-sporters deze sport beoefenen helpt natuurlijk ook erg mee.
Niet iedereen juicht: De keerzijde van padelpopulariteit
Zoals met veel zaken die in populariteit groeien, brengt de toename van padelbanen ook enkele uitdagingen en bezwaren met zich mee. Terwijl velen de sport omarmen, zijn er ook kritische geluiden te horen, vooral vanuit omwonenden van padelclubs en -banen.
De unieke aard van padel, waarbij ballen tegen muren worden geslagen, kan voor aanzienlijk geluidsoverlast zorgen. Het constante geluid van rackets die ballen raken en het echoënde effect wanneer de bal de muren raakt, kan storend zijn voor de nabije omgeving. Bovendien leiden de avondlichten en toenemende parkeerbehoeften van populaire clubs soms tot klachten.
Gemeentes en padelverenigingen staan voor de uitdaging om een balans te vinden tussen het faciliteren van deze groeiende sport en het waarborgen van de rust en levenskwaliteit van hun inwoners.