Deze spiergroepen train je op een roeitrainer

Spiergroepen trainen roeitrainer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je overweegt om te gaan trainen op een roeitrainer, zit je vast vol vragen. Welke spieren kun je er eigenlijk mee trainen? Goed nieuws: een roeitrainer is een veelzijdig fitnessapparaat. Je kunt er meerdere spiergroepen mee aanpakken. Je kan er zelfs spiermassa mee opbouwen! Lees verder en ontdek welke spiergroepen allemaal profiteren als je een goede training doet op een roeitrainer thuis of op de sportschool. Het is namelijk een echte roeitrainer misvatting dat je alleen maar je armen traint!

De roeibeweging op een roeitrainer: Een cyclus van vier fasen

Als je alle onderstaande spiergroepen goed wilt trainen op een roeitrainer, moet je de beweging wel goed uitvoeren. De beweging op een roeitrainer kan worden opgedeeld in vier hoofdfasen: catch, drive, finish en recovery. Deze fasen volgen elkaar naadloos op en vormen samen de complete roeislag.

Catch

Dit is het startpunt van de roeibeweging. Je zit voorovergebogen met gebogen knieën. Je handen houden het handvat vast en je spieren zijn klaar voor de aankomende explosieve beweging.

Drive

Dit is de fase waarin je daadwerkelijk kracht zet. Je strekt je benen en trekt vervolgens het handvat naar je toe. Hierbij worden je rug- en armspieren geactiveerd.

Finish

In de finishfase heb je het handvat helemaal naar je toe getrokken en leun je iets naar achteren. Je benen zijn volledig gestrekt. Dit is het punt waarop je de meeste kracht hebt uitgeoefend.

Recovery

Nu komt de teruggang naar de startpositie. Je strekt je armen weer uit, buigt je benen en komt terug in de catch-positie. Dit is een moment van relatieve rust voordat de volgende slag begint.

Spiergroepen die je traint op een roeitrainer

Hieronder zal ik per spiergroep een uitleg geven wat je allemaal traint. Dit heb ik onderverdeeld in:

  • Benen
  • Rug
  • Armen
  • Core

Per groep behandel ik specifieke spieren die je traint tijdens een goede workout op een roeitrainer.

Roeitrainer nodig?

De benen: Veel meer dan alleen roeien

Je benen zijn de krachtige motoren achter de roeibeweging. Het is niet zomaar een cardio-oefening; je traint echt de spiermassa in je onderlichaam. Dat maakt de roeitrainer ook interessant voor mensen die specifiek hun beenkracht willen vergroten.

Quadriceps

Dit zijn de spieren aan de voorkant van je dijen. Als je roeit, komt de kracht voor de afzet voornamelijk uit deze spieren. Ze zorgen voor een krachtige afzet en maken het mogelijk om snelheid te maken.

Hamstrings en kuiten

Je zou het misschien niet verwachten, maar je hamstrings en kuiten train je ook goed als je op de roeitrainer traint. Deze groepen zijn actief als je jezelf terugtrekt naar de startpositie. Hierdoor worden ze getraind en sterker gemaakt.

De rug: De kracht achter de roeibeweging

Je rug is het centrale punt van elke roeibeweging. De spieren hier zijn essentieel voor zowel de trek- als de terugkeerfase van de oefening. Een sterke rug helpt je niet alleen in de sportschool maar verbetert ook je houding in het dagelijkse leven.

Latissimus dorsi

latissimus dors spieren roeitrainer spiergroepen

De latissimus dorsi zijn je brede rugspieren. Als je het handvat van de roeitrainer naar je toe trekt, worden deze spieren geactiveerd. Ze helpen je bij de trekfase van de roeibeweging.

Trapezius en rhomboïden

De trapezius en rhomboïden bevinden zich meer richting je schouders en bovenrug. Ze zorgen ervoor dat je bovenlichaam stabiel blijft tijdens het roeien. Dus ja, ook je bovenrug krijgt een prima workout.

De armen: Ze doen meer dan je denkt

Hoewel de armen niet de spiergroep zijn die je het meeste traint in de roeibeweging, spelen ze wel een belangrijke ondersteunende rol. De armen maken de trek- en duwbewegingen af en dragen bij aan de algehele kracht.

Biceps

Ook je biceps worden niet vergeten. Ze zijn vooral actief als je het handvat naar je toe trekt. Op deze manier werk je dus niet alleen aan een krachtige rug, maar ook aan goed ontwikkelde armen.

Triceps

Je triceps doen ook mee. Ze komen in actie als je je armen uitstrekt en het handvat weer van je af duwt.

De core: Het centrum van stabiliteit

Een sterke core is onmisbaar bij bijna elke vorm van fysieke activiteit, en roeien is geen uitzondering. Door je core te trainen verbeter je je balans, stabiliteit en zelfs je uithoudingsvermogen. Een goede core-training kan zelfs rugklachten voorkomen of verminderen.

Buikspieren

Buikspieren spieren roeitrainer

Als je roeit, moet je core voor balans en stabiliteit zorgen. Je rechte en schuine buikspieren zijn hierbij onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat je niet gaat wiebelen of je houding verliest.

Onderrug

Je onderrug is net zo belangrijk als je buikspieren. Deze spieren zijn vooral actief bij de overgang tussen de afzet en het trekken van het handvat.


Categorie: Fitnessapparaten

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.