Een fietshelm met MIPS kopen: Waar moet je op letten?

Fietshelm met MIPS

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je een helm voor op de fiets gaat kopen, raad ik aan om een fietshelm met MIPS technologie te kopen. Dit systeem beschermt je hoofd nog beter als je een ongeluk krijgt. Mijn ouders fietsen al een tijd op een elektrische fiets. Ik ben héél erg blij dat zij altijd een helm dragen. Sinds kort zijn ze ook overgestapt op een fietshelm met MIPS. In dit artikel geef ik je een uitgebreide uitleg over dit begrip en lees je waar je allemaal op moet letten als je een dergelijke fietshelm wilt kopen. Wil je een uitleg over de technologie  + video? Lees dan mijn artikel over het Multi-Directional Impact Protection System (MIPS).

Wat is een fietshelm met MIPS eigenlijk?

Een fietshelm met MIPS is een beschermend hoofddeksel dat is uitgerust met het Multi-Directional Impact Protection System, een veiligheidsvoorziening die bedoeld is om de bescherming van de drager bij een val te verbeteren. Het kenmerkende van deze helmen is de binnenvoering die onafhankelijk van de buitenste schaal kan bewegen, waardoor bij een schuine impact de rotatiekrachten die op het hoofd en de hersenen inwerken, worden verminderd. Deze technologie is het resultaat van uitgebreid onderzoek en is gericht op het nabootsen van het natuurlijke beschermingsmechanisme van het menselijk lichaam.

De essentie van MIPS-technologie + videouitleg

Voordat je een keuze maakt, is het cruciaal om te begrijpen wat MIPS precies doet. Deze technologie, ontworpen om de bescherming van je hoofd bij een val te vergroten, is inmiddels een must voor velen. De beweegbare laag in de helm simuleert de natuurlijke bescherming van je brein en helpt de draaiende bewegingen bij een impact te absorberen. In de onderstaande video zie je goed hoe dit werkt. Dit is misschien wel de beste uitleg die ik je kan geven!

Elektrische fietshelmen met MIPS

Ik adviseer iedereen die op een elektrische fiets rijdt altijd een helm te dragen. De snelheid van elektrische fietsen ligt vaak hoger dan bij traditionele fietsen, waardoor de gevolgen van een valpartij ernstiger kunnen zijn. Een helm kan bij een ongeval hoofdletsel voorkomen of de ernst ervan aanzienlijk verminderen. Een helm met MIPS-technologie is nog beter voor e-bike rijders, omdat deze extra bescherming geeft tegen de draaibewegingen die kunnen optreden bij de hogere snelheden die je bereikt op een elektrische fiets. MIPS helpt de kans op hersenletsel verlagen door de impactenergie beter te verspreiden, wat zeker bij de hogere snelheden van een elektrische fiets een enorm groot voordeel kan zijn.

Mijn favoriete fietshelmen met MIPS technologie op een rij

Hieronder zie je enkele van mijn favoriete fietshelmen op een rij:

Waar let je op als je een fietshelm met MIPS koopt?

De juiste maat en pasvorm vinden

Voor optimale veiligheid en comfort is de maat van je fietshelm cruciaal. Een te losse helm geef je niet de juiste bescherming en een te strakke helm kan oncomfortabel zijn tijdens het fietsen. Meet je hoofdomtrek op het breedste punt, meestal net boven je wenkbrauwen. Met deze meting kijk je in de maattabel van de fabrikant voor de helm die het beste aansluit bij jouw hoofdgrootte.

Mijn tip: Probeer de helm altijd uit voor je hem koopt, hij moet stevig zitten zonder te knellen. Bestel je de fietshelm online? Koop de helm dan bij een webwinkel waar de retourwaarden goed zijn.

Comfort tijdens het fietsen waarborgen

Een helm met MIPS moet naast veilig ook comfortabel zijn. Dit betekent dat de binnenvoering zacht moet zijn en je hoofd goed moet omsluiten zonder drukpunten te veroorzaken. Goede ventilatie is eveneens essentieel. Dit zorgt ervoor dat je hoofd koel blijft en zweet goed afgevoerd wordt. Vooral bij lange ritten of tijdens warm weer maakt dit een flink verschil in hoe prettig de helm aanvoelt.

De levensduur van een MIPS-helm begrijpen

Bij de aanschaf van een fietshelm met MIPS is het belangrijk om te informeren naar de levensduur. Hoogwaardige materialen en een stevige constructie dragen bij aan een langere levensduur. Maar let op: na een val of na een aantal jaren (meestal wordt 5 jaar aangeraden) moet je de helm vervangen, ook al zie je geen zichtbare schade. De integriteit van de helm kan aangetast zijn, wat de veiligheid in het geding brengt. De informatie van de fabrikant is hierbij leidend.

Fietshelm met MIPS kopen

Design en uiterlijk kiezen

Veiligheid staat voorop, maar het oog wil ook wat. Fietshelmen met MIPS kopen kan in allerlei designs en kleuren. Het is belangrijk dat je een helm kiest waar jij je goed bij voelt. Een helm die je mooi vindt, zul je immers vaker dragen. Ik weet van mijn schoonmoeder dat zij dit een belangrijk punt vind. Ze heeft uiteindelijk gekozen voor een grijze helm die iets platter op haar hoofd zit.

Prijs-kwaliteitverhouding overwegen

Een helm met MIPS-technologie kan duurder zijn dan een standaard fietshelm. Echter, de extra uitgave kan de investering waard zijn vanwege de verhoogde veiligheid. Vergelijk verschillende helmen en merken om een goed beeld te krijgen van wat je voor je geld krijgt.

Tip: Wil je toch iets meer investeren en ga je voor een MIPS fietshelm? Zoek dan naar de grote gele sticker op de helm met daarop in zwarte letters de afkorting MIPS!

MIPS in fietshelm

Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Wat is MIPS in een fietshelm?

MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. Dit is een binnenschaal in de helm die licht kan bewegen ten opzichte van de buitenschaal. Bij een val of klap kan de helm iets meedraaien om zo de krachten die op je hoofd inwerken, te verminderen.

Waarom zou ik een fietshelm met MIPS overwegen?

Een fietshelm met MIPS biedt extra bescherming bij bepaalde typen impacts, met name die waarbij draaikrachten vrijkomen. Deze draaikrachten kunnen ernstig hersenletsel veroorzaken. MIPS helpt deze krachten te verminderen en kan daardoor het risico op dergelijk letsel verlagen.

Kan ik een fietshelm met MIPS gebruiken voor alle soorten fietsen?

Ja, helmen met MIPS-technologie zijn beschikbaar voor verschillende soorten fietsers, van wegwielrenners tot mountainbikers en stadsfietsers. Het belangrijkste is dat je een helm kiest die goed past en geschikt is voor het type fietsen dat je doet.

Hoe onderhoud ik een fietshelm met MIPS?

Je kunt de buitenkant van de helm schoonmaken met milde zeep en water. De binnenkant, inclusief de MIPS-laag, moet je voorzichtig reinigen om de materialen niet te beschadigen. Het is belangrijk dat je de helm na een flinke val vervangt, zelfs als je geen zichtbare schade ziet.

Is een fietshelm met MIPS veel duurder dan een zonder?

De prijs van een MIPS-helm kan hoger liggen dan die van een helm zonder MIPS. De prijs hangt af van het merk, het model en de extra functies. Over het algemeen wordt de meerprijs gerechtvaardigd door de extra veiligheid die de MIPS-technologie met zich meebrengt.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.