Een squashbril biedt bescherming voor de ogen tijdens de sport squashen. Een squashbal die op volle snelheid in een oog vliegt kan voor vervelende en pijnlijke oogblessures zorgen. Dit soort blessures kunnen soms zelfs blijvend zijn. Het dragen van een speciale bril is in de meeste gevallen niet verplicht op de Nederlandse en Belgische squashbanen. Enkel bij de jeugd tot en met 21 jaar zijn hier regels voor. Wanneer moet je een speciale beschermende squashbril op? Is het verstandig om altijd bescherming voor de ogen te dragen tijdens het squashen? Waar kun je squashbrillen kopen en welke merken zijn er op de markt? Waar let je op bij de aanschaf van een bril?
Waarom een squashbril?
Tijdens het squashen liggen allerlei vervelende blessures op de loer. Het is namelijk een zeer intensieve en snelle sport, waarbij jouw reactievermogen van groot belang is. Als je een bal mist met jouw racket heeft dit, op het verliezen van het punt, vaak geen grote gevolgen. Als de bal echter met hoge snelheid het oog terecht komt, kan dit wel leiden tot, soms blijvende, oog- en neusklachten. Een squashbril draag je voor de eigen veiligheid. Zo kun je blijvende schade aan de ogen en neus voorkomen. Bij verengingen dragen, anno 2015, de meeste sporters geen speciale bril. De mensen die deze wel dragen hebben vaak een nare ervaring gehad met een squashbal in het oog. Wees slim en draag altijd een beschermende squashbril!
Wanneer is bescherming verplicht?
In Nederland is het alleen bij de squashers in de categorie jeugd verplicht om bescherming voor de ogen te dragen tijdens de officiële wedstrijden. Dit zijn spelers tot en met 21 jaar. Veel verenigingen letten niet op spelers die gewoon een potje komen squashen en onder de 21 jaar zijn. Het is dan ook niet verplicht om buiten de wedstrijden speciale bescherming te dragen. Sommige squashclubs verplichten echter ieder lid om een bril te dragen, maar deze zijn anno 2015, erg zeldzaam.
Waar let je op als je een squashbril koopt?
Als je hebt besloten om een squashbril te dragen tijdens het spelen, of als dit voor jou verplicht is, is het raadzaam om van tevoren goed te bedenken wat je precies wilt gaan kopen. Er zijn een aantal soorten beschermende brillen op de markt te vinden die niet specifiek voor squashen zijn gemaakt. Deze bieden in de meeste gevallen niet de juiste bescherming. Koop liever een echte squashbril en let bij de aanschaf op de volgende zaken:
Vorm van de bril
Tijdens het squashen zal je veel zweten. Dit zweet ontstaan vaak bij het voorhoofd. De mogelijkheid bestaat dat dit vocht in de ogen terecht kan komen. Een goede squashbril is zo van vorm dat het zweet niet in de ogen terecht komt. Ook zijn de pootjes van de bril makkelijk te verstellen.
Lenzen
De lens die standaard in een squashbril zit is vaak voldoende voor de meeste sporters. Zij spelen alleen op een standaard squashbaan. Ga je echter competitie spelen en dus op meerdere soorten banen squashen, is het handig dat je de lenzen gemakkelijk kunt vervangen. Een professionele squashbril heeft drie soorten lenzen: normaal, amberkleurig en donker. De amberkleur is ideaal voor glazen squashbanen en banen die minder verlicht zijn. De donkere lens is geschikt voor hele lichte banen en squashbanen die zich in de buitenlucht/zon begeven.
Bandje
Een bril kan tijdens het squashen snel van het hoofd afglijden. Je transpireert namelijk erg veel tijdens deze sport. Een squashbril moet daarom een bandje hebben waarmee je de bril stevig vast kunt knopen. Dit bandje moet ook makkelijk te vervangen zijn.
Glazen
De lens in de bril moet niet snel krassen en ook niet snel gaan beslaan. Als dit wel gebeurt kun je het zicht op de bal makkelijk verliezen. Iets dat tijdens een wedstrijd niet mag gebeuren.
Merken squashbrillen
In Nederland en België kan je gemakkelijk een bril voor het squashen kopen van meerdere soorten, maten en merken. Deze kun je bij de betere sportwinkels kopen, maar ook bij talloze online winkels. Van de bekende merken worden ook de squashtassen en squashbrillen gemaakt. De volgende merken zijn het bekendst:
- Dunlop (meest verkocht)
- Prince
- Tecnifibre
- Titan
- Wilson