Een juist racket vinden voor de sport squash is voor veel sporters een lastig iets. Er zijn tientallen merken die handelen in squashrackets. Ook heb je te maken met verschillende gewichten, bespanningen en formaten. Rackets worden ook gemaakt van verschillende soorten materialen. Voordat je overgaat tot het kopen van een nieuw racket, is het verstandig om eerst een aantal soorten uit te proberen op de squashbaan. Je kunt een squashracket lenen van een medespeler of van de vereniging waar je bij sport. Waar let je op als je een squashracket gaat kopen? Welk racket past bij beginners? Welk type moet je kiezen? Tips en trucs!
Waar is een racket bij squash van gemaakt?
Vroeger werden er uitsluitend houten rackets gebruikt, maar de moderne versies zijn gemaakt van grafiet, koolstof of aluminium. Rackets zijn meestal niet zwaarder dan 250 gram. Wat voor racket bij iemand past is sterk afhankelijk van een persoonlijke voorkeur. Je hebt dan te maken met de bespanning van het squashracket en hoe het ‘in de hand ligt’. Ook worden rackets gemaakt met verschillende soorten snaren. Darmsnaren spelen volgens veel sporters erg lekker, maar breken wel weer snel. Veel mensen kiezen dan ook voor de duurzamere nylon snaren. Maar ook met dit soort snaren zal je af en toe het racket opnieuw moeten laten bespannen. Dit kan bij een squashvereniging en bij de betere sportwinkels. Het handvat is bekleed met leer, rubber of badstof. Iedere soort het zijn eigen voor- en nadelen. Zo wordt badstof het meeste gebruikt door mensen die veel zweten tijdens de intensieve sport squash.
Waar let je op?
Veel mensen die nog niet veel ervaring hebben met squashen en met de verschillende soorten rackets zien vaak door de bomen het bos niet meer als zij een racket gaan kopen. Je hebt dan ook zo veel merken, soorten en materialen
Frame
Het profiel van het frame is van groot belang tijdens het spel. Sommige rackets hebben een dikker frame vergeleken met andere rackets. Dit soort rackets zijn dankzij het hogere gewicht wat minder snel in gebruik, maar hebben wel meer kracht in de slagen.
Balans
De juiste balans van een squashracket is sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. De balans van een racket kan grofweg worden onderverdeeld in de categorieën: topzwaar, toplicht en een gemiddelde balans. Veel mensen denken dat alleen een zwaar racket krachtige slagen oplevert, dit is echter een veelgemaakte fout. Dit is namelijk afhankelijk van de techniek die in het racket zit. Er zijn bijvoorbeeld ook lichte rackets die topzwaar zijn, waarmee je – als je de bal goed raakt – onwijs hard kunt slaan.
Bespanning en strings
De bedrading waarmee een racket vanuit de fabriek wordt afgeleverd is over het algemeen vaak niet meteen de juiste voor een squashspeler. Als je een racket koopt zit je gelukkig niet aan deze strings vast. Probeer voordat je een racket gaat kopen eerst een aantal soorten strings uit.
Gewicht
Het gewicht van een racket ligt vaak tussen de 110 en 160 gram. Lichtere rackets zijn makkelijker door de lucht de manoeuvreren. Je haalt hier dus veel snelheid uit. Zwaardere rackets zijn vaak wat minder snel, maar je haalt hier vaak meer kracht uit. Al is dit ook afhankelijk van de eigen techniek. Er zijn namelijk professionele squashers die met een licht racket spelen, maar alsnog heel veel kracht uit het racket halen.
Merken rackets
Als je gaat zoeken naar het beste racket om mee te squashen, kom je vaak het merk Dunlop tegen. In 2014 was meer dan 70% van de verkochte rackets van dit merk. Daarnaast kun je ook squashrackets van de volgende populaire merken vinden. Natuurlijk zijn er meer rackets te koop van andere, onbekendere, merken, maar de verkrijgbaarheid daarvan is in Nederland en België minder.
- Head
- Wilson
- Prince
- Saxon
- Tecnifibre
- Oliver
- Karakal
Wat voor racket past bij jou? Tips
Een juist racket vinden om te kopen is lastig. Beginnende spelers (en soms ook gevorderden) doen er goed aan om eerste een racket van een andere spelers uit te proberen, voordat zij een nieuw racket gaan kopen. Daarnaast let je ook op of het racket past in de tas die je meeneemt naar de squashbaan. Ook kun je als beginner er voor kiezen om een goedkoop racket van het merk Dunlop uit te proberen en dit racket als uitgangspunt te nemen voor een volgende racket. Bepaal zelf tijdens het squashen of het racket goed in de hand ligt, je er krachtige slagen mee kunt maken en of je het maximale uit het type racket kunt halen. Als je een racket eenmaal hebt gekocht kun je het soort grip en de bespanning natuurlijk altijd nog aanpassen als deze niet bevallen.