De juiste voeding voor en na je fitnesstraining
Fitnessen en gezonde voeding: het zijn twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wil je gewicht verliezen, dan kom je er niet door enkel te bewegen. En andersom, wil je goed bewegen, dan heeft je lichaam ook nood aan de juiste voedingsstoffen. Maar wat is dan precies de juiste voeding, en eet je die voor of na de training?
Wat is gezonde voeding?
Uiteraard weet je wat een gezonde voeding omvat. Je kiest voor volkorenproducten, vermijdt vette voedingswaren en suikers, eet veel groenten en fruit, en je drinkt water in plaats van frisdrank. Al deze zaken gelden zowel voor sporters als voor niet-sporters.
Wil je gewicht verliezen, dan ga je bij deze gezonde voeding ook bewegen. Sport hoeft je voedingspatroon niet te veranderen, alleen wordt het dan natuurlijk wel belangrijk om te weten wat je voor en na de training het best kunt eten.
Koolhydraten
Wanneer we het hebben over voeding die je voor en na de training nuttigt, dan hebben we het voornamelijk over koolhydraten. Deze koolhydraten heb je namelijk nodig om snel weer energie te krijgen. Je kunt koolhydraten onderverdelen in twee soorten: je hebt de snelle en de langzame koolhydraten. Bij snelle koolhydraten moet je denken aan snoep, frisdrank, wit brood, eigenlijk alles etenswaren waarvan je weet dat ze niet heel gezond voor je zijn. Dat neemt niet weg dat ze niet belangrijk zijn voor het sporten, want om snel weer energie te krijgen bij inspanning heb je juiste snelle koolhydraten nodig.
Langzame koolhydraten tref je bijvoorbeeld aan in havermout, bonen en volkorenbrood. De naam zelf geeft al aan op welke manier de koolhydraten energie leveren: zoals aangegeven geven snelle koolhydraten je gelijk weer energie doordat ze snel in het bloed opgenomen worden, de langzame koolhydraten daarentegen worden zorgen voor een geleidelijke toevoer van energie en geven heel langzaam hun suikers (glucose) af.
Wanneer kun je het beste wat eten?
Wanneer je een goed begin van de dag wilt hebben en een goede basis wilt leggen voor de rest van je dag, dan doe je er verstandig aan om te ontbijten met producten waar langzame koolhydraten in zitten. Havermout en volkorenbrood zijn prima voorbeelden hiervan. Ook vóór een training vormen langzame koolhydraten een goede basis. Omdat de glucose langzaam afgegeven wordt aan je lichaam, heb je voldoende energie gedurende jouw training.
Dipje tijdens training
Krijg je een dipje tijdens je training of wil je snel weer herstellen na je training, dan vormen snelle koolhydraten een goede oplossing. Je kent waarschijnlijk wel de verschillende sportgels, drankjes en repen die je snel weer energie geven. Deze zitten boordevol snelle koolhydraten die hun glucose direct afgeven aan je lichaam. De insulinespiegel in je bloed stijgt meteen en zorgt ervoor dat je lichaam direct aan de slag gaat met het opbouwen van vet- en spierweefsel.
Vooral direct na een training zijn snelle koolhydraten erg belangrijk. Hierdoor wordt er namelijk een groeihormoon afgegeven aan het lichaam dat de spiergroei bevordert. Dit groeihormoon heet IGF. Samen met insuline zorgt dit groeihormoon ervoor dat er spiergroei ontstaat. Goed trainen is dus van belang, maar goed eten (en dus vooral de juiste koolhydraten op de juiste tijden tot je nemen) is dus zeker net zo zeer van belang.
Trainen is dus niet een kwestie van beginnen en zien waar het schip strandt. Het vergt een goede voorbereiding, waarbij je dus ook goed rekening houdt met wat je eet.
Calorieën
Tot slot halen we nog even een misverstand uit de wereld. Als het gaat over sporters en hun voeding, dan wordt vaak aangenomen dat zij meer vitamines, mineralen en calorieën nodig hebben dan niet-sporters. Dat is echter slechts gedeeltelijk waar: onze voeding is zo rijk, dat we iedere dag te veel calorieën binnenkrijgen. De verhoogde inname die je door te sporten zou nodig hebben, verkrijg je dus sowieso al.