Hellingshoek op een loopband: uitgebreide uitleg

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een hellingshoek op een loopband: Wie op zoek gaat naar een geschikte loopband wordt al snel voor de keuze gesteld: met hellingshoek of zonder hellingshoek?
Goedkope loopbanden zijn vaak niet voorzien van een instelbare hellingshoek. Je kan bij dit soort loopbanden dus geen hellingshoek niveaus of levels bepalen. Bij de iets duurdere versies kan dit wel. Wij raden eigenlijk (bijna) altijd een loopband aan met een helling.
De voordelen zijn dat je tijdens een loopbandtraining met een helling meer calorieën verbrandt en spiermassa opbouwt.  Wie een loopband wil gebruiken om af te vallen of revalideren moet zeker kiezen voor een model met een hellingmotor. Deze helling ligt bij loopbanden vrijwel altijd tussen de 0,5% en 15%. 1% wordt gezien als eenzelfde soort weerstand als men buiten tijdens wandelen/hardlopen op vlakke ondergrond ervaart.

De beste banden met een hoge hellingshoek

Hieronder zie je drie loopbanden met een hoge hellingshoek die wij aanraden voor mensen die op zoek zijn naar een loopband waarmee ze de helling in kunnen stellen. Voor de meeste thuissporters is een hellingshoek van tussen 10% en 15% meer dan genoeg. Als beginner / wandelaar op de loopband zijn er zelfs veel trainingsopties met maximaal 5 levels. Hieronder zie je de drie loopbanden die we aanraden

?Beste keuze: 18%

NordicTrack 2950

Professionele loopband, 18% hellingshoek instelbaar

?15% helling

ProForm Power 1295i

Semiprofessionele loopband, hellingshoek tot 15 levels

?Instapmodel

Focus Fitness Jet 2

Goedkoop instapmodel, 2% (2 levels) instelbaar

Wat is een hellingshoek op een loopband?

Een hellingshoek wordt weergeven in percentages. Als je op de loopband de helling verhoogt, is het net alsof je op een steile weg wandelt. Een loopband kun je vaak instellen van 0% tot 15% stijging, maar er zijn zelfs loopbanden die een hellingshoek hebben van 40%, waardoor het net lijkt alsof je de steilste bergen beklimt. In de onderstaande afbeelding zie je een uitleg:

M. W. Toews – Eigen werk, maar gebaseerd op File:Pente-Slope –Degres-Ratio V1.jpg – Licentie: CC BY-SA 4.0

Voordelen van hellingshoek op een loopband

Wandelen of hardlopen op een loopband waarvan je een hellingniveau aan kan geven heeft veel voordelen. Een aantal voordelen op een rij:

  • De wandel- hardloopervaring is een stuk realistischer
  • Het vermindert de kans op letsel
  • Je kan heuveltraining simuleren
  • Calorieën sneller verbranden
  • Kortere trainingen

Leuk om te weten
Baldwin Street in de stad van Dunedin op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is officieel de steilste residentiële weg ter wereld. Op zijn steilst heeft de helling een stijgingspercentage van 35%. Op de onderstaande foto zie je deze straat.

Baldwin Street – Dunedin – Nieuw Zeeland

Live prijzen van deze loopbanden

Eén van deze loopbanden kopen? Bekijk dan de onderstaande prijswidget, die van laag naar hoog is gesorteerd.

Wist je dat
Er ook loopbanden met een negatieve hellingshoek bestaan? Het voordeel is dat je ook heuvel af kunt trainen wat goed is voor je souplesse.

Veelgestelde vragen en antwoorden over helling op loopbanden

Een aantal vragen en antwoorden omtrent dit begrip.

Bij veel aanbieders wordt het aantal weergeven in levels. Heeft een loopband bijvoorbeeld 10 levels om in te stellen? Dan kun je tussen 0% en 10% helling instellen.

De helling van een heuvel wordt gemeten als een percentage, en dus geeft elke loopband de helling weer als een percentage, niet als een niveau. Als je een loopband bijvoorbeeld op niveau of level “2” zet, betekent dit dat je met een helling van 2 procent loopt.

Ja. Dat is het zeker. We raden eigenlijk altijd een loopband waar je dit handmatig of elektrisch kan instellen. Op deze manier verhoog je de intensiteit van de workout. Als je een helling op moet wandelen of rennen, moet het lichaam harder werken en verbrandt je meer calorieën dan wanneer je hetzelfde doet, maar dan op een vlakke ondergrond.


Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.