Het display van een hometrainer is een essentieel onderdeel dat sterk kan variëren, van basic modellen zonder scherm tot geavanceerde Lcd-displays met ingebouwde virtuele trainingen. Wat je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en hoe je de hometrainer wilt gebruiken. In dit artikel leg ik de verschillende soorten displays uit en geef ik je tips voor het maken van de beste keuze. Eerder bekeek ik al andere specificaties van de hometrainer: het vliegwiel en twee soorten weerstanden.
Basic modellen zonder display
Ja, je leest het goed. Er zijn hometrainers zonder display. Dit zijn meestal de meest eenvoudige en goedkope modellen. Deze varianten zijn ideaal voor mensen die zonder afleiding willen trainen of die het apparaat slechts sporadisch gebruiken. Omdat er geen elektronische componenten zijn, is er minder kans op defecten en is het onderhoud eenvoudiger. Echter, het gebrek aan een display betekent dat je geen data kunt bijhouden, zoals de tijd die je hebt gefietst of het aantal verbrande calorieën. Het komt dus echt neer op het basisprincipe van trappen en bewegen.
Goed om te weten: Dat een model wat goedkoper is en geen geavanceerd display betekent naar mijn mening zeker niet dat je deze hometrainer meteen af moet schrijven! Als het vliegwiel en de bouwkwaliteit in orde zijn, kan het – naar mijn mening – nog steeds een prima aankoop zijn. Over het algemeen moet ik wel vertellen dat ik er vaak geen fan van ben, maar dan vooral wegens de kwaliteit.
Aan wie raad ik deze modellen aan?
- Als je simpelweg wilt fietsen zonder al te veel toeters en bellen.
- Als je een budgetvriendelijke optie zoekt.
- Als je geen behoefte hebt aan trainingsprogramma’s of andere gegevens.
Wat mis je?
- Geen inzicht in prestatiegegevens zoals snelheid, afstand en verbrande calorieën.
- Geen mogelijkheid voor geprogrammeerde trainingen.
Eenvoudige displays
Een stapje hoger vinden we hometrainers met een eenvoudig display. Dit is meestal een klein LCD- of LED-scherm dat basisinformatie toont. Met zo’n display krijg je inzicht in enkele belangrijke trainingsparameters. Het motiveert mij vaak net dat beetje extra als je kunt zien hoeveel calorieën je hebt verbrand of hoe ver je virtueel hebt gefietst. Deze modellen zijn doorgaans nog steeds redelijk geprijsd en bieden een goede middenweg voor mensen die wel wat feedback willen, maar geen behoefte hebben aan geavanceerde functies, zoals interactieve training of een interactie hometrainercoach.
Wat zie je meestal op het scherm?
- Snelheid
- Afstand
- Tijd
- Verbrande calorieën
Extra mogelijkheden
- Een paar vooraf ingestelde trainingsprogramma’s.
- Hartslagmeting als de hometrainer over sensoren beschikt.
In de winkel bekijken
Geavanceerde displays
Dit zijn de Ferrari’s onder de hometrainerdisplays. Hometrainers met dit soort displays hebben veel mogelijkheden, van kleuren-LCD-schermen tot touchscreens. Deze displays veranderen je fitnessapparaat in een veelzijdig trainingscentrum. Ze kunnen je bijvoorbeeld door virtuele landschappen leiden, interactieve lessen bieden en je prestaties tot in detail analyseren. Het zijn deze extra mogelijkheden die je training niet alleen informatief maar ook vermakelijk kunnen maken. Wel moet je er rekening mee houden dat hometrainers met geavanceerde displays vaak (eigenlijk altijd 😉) in een hogere prijsklasse vallen.
Wat kun je verwachten?
- Gedetailleerde trainingsinformatie
- Ingebouwde virtuele trainingen
- De mogelijkheid om je smartphone of tablet te koppelen
Voordelen
- Zeer gebruiksvriendelijk
- Maakt je training interactief en motiverend
- Meestal gekoppeld aan een app voor nog meer functionaliteiten
Voorbeelden in de winkel
Hometrainers met tablet- of pc-koppeling
Steeds meer hometrainers kunnen gekoppeld worden aan een externe tablet of pc. Hiermee breid je de mogelijkheden enorm uit. Met deze functie kun je niet alleen gebruikmaken van de ingebouwde opties van de hometrainer zelf, maar je opent ook een wereld aan externe apps en programma’s. Dit betekent dat je trainingsschema’s kunt personaliseren en delen, deel kunt nemen aan virtuele races of zelfs live lessen kunt volgen. Het maakt je hometrainer veelzijdig en toekomstbestendig, omdat je altijd kunt profiteren van de nieuwste software-updates. Dit werkt bijvoorbeeld via ZWIFT, Kinomap of E-connected (alleen via Decathlon).
Goed om te weten: Er zitten hier vaak wel maandelijkse kosten aan.
Waarom dit interessant is
- Je hebt toegang tot een bijna onbeperkt aantal trainingsopties.
- Je kunt gebruikmaken van externe apps voor virtuele fietsroutes, wedstrijden en meer.
- Vaak is de software up-to-date en wordt deze regelmatig van updates voorzien.