Het verschil tussen een hometrainer en een indoor cycle fiets (spinningfiets)

Hometrainer vs. indoor cycling fiets spinningfiets

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het is gemakkelijk om in verwarring te raken bij het kiezen tussen een hometrainer en een indoor cycle fiets, beter bekend als spinningfiets. Op het eerste gezicht lijken ze namelijk veel op elkaar. Je kan op beiden binnenshuis fietsen en aan je conditie te werken. Toch zijn er duidelijke verschillen. In dit artikel leg ik uit wat die verschillen zijn en waarom het belangrijk is om te weten wat je koopt.

Wist je dat: Niet alle spinningfietsen eigenlijk zo mogen heten?

Ontwerp en uiterlijk: meer dan oppervlakkige verschillen

Hometrainer

Een hometrainer heeft vaak een stevig frame met een zitpositie die meer rechtop is. Hierdoor is het meer geschikt voor een bredere doelgroep, van jong tot oud. Een hometrainer is meestal uitgerust met een console waar je verschillende statistieken kunt volgen, zoals snelheid, afstand en het aantal calorieën dat je hebt verbrand

Indoor cycle fiets

Een indoor cycle fiets heeft een aerodynamisch ontwerp dat het gevoel van buiten fietsen nabootst. Je zit meer voorovergebogen, waardoor het meer geschikt is voor intensieve trainingen. Meestal ontbreekt een geavanceerde console; de focus ligt meer op de beleving en intensiteit van het fietsen. Soms alleen, soms in een groeples. Tegenwoordig zie ik steeds meer mensen thuis fietsen met een indoor cycling programma op televisie of tablet.

Soorten weerstand en manier van trainen

Hometrainer

De weerstand van een hometrainer is meestal magnetisch en eenvoudig aan te passen via een draaiknop of digitale bediening. Dit is erg prettig, omdat je er dan veel verschillende soorten trainingen, van licht tot intensief, mee uit kan voeren.

Indoor cycle fiets

De weerstand van een indoor cycle fiets wordt vaak geregeld door een vliegwiel aan de voorkant. De mechanische weerstand is direct en geeft naar mijn mening een meer ‘analoge‘ fietservaring. Dit is ideaal voor mensen die een meer uitdagende training zoeken. Je bedient de weerstand meestal via een draaiknop.

Waar komt de verwarring vandaan: De termen hometrainer en indoor cycle fiets worden vaak door elkaar gebruikt omdat je met beide apparaten binnenshuis kan fietsen. Ze worden beide gebruikt voor cardiotraining, maar de uitvoering en het doel kunnen aanzienlijk verschillen.

Voor wie zijn deze apparaten het meest geschikt?

Hometrainer reviews

Hometrainer

Als je op zoek bent naar een toegankelijk en veelzijdig apparaat, dan is de hometrainer een goede keuze. Het apparaat is geschikt voor mensen van alle leeftijden en trainingsniveaus. Je kan er op revalideren, rustig een warming-up op doen en langer fietsen, zonder dat het oncomfortabel is.

Indoor cycle fiets

Als je meer interesse hebt in intensieve trainingen en je wilt je echt in het zweet werken, dan is een indoor cycle fiets de betere optie. Het is vooral populair onder mensen die hun conditie en spierkracht willen verbeteren. Ook leuk om in combinatie te doen met een indoor cyclingprogramma, die je afspeelt op een televisie of tablet.

Het doel: van warming-up tot intensieve training

Hometrainer

Een hometrainer wordt vaak gebruikt voor een veelzijdige reeks doelen. Je kunt het zien in sportscholen. In mijn sportschool wordt het veel gebruikt als warming-up of cooling down Soms ook voor een langere duurtraining. Je ziet de hometrainer ook in fysiotherapiepraktijken. Fysiotherapeuten gebruiken hometrainers regelmatig voor revalidatieoefeningen, omdat de apparaten een lage impact hebben en de weerstand eenvoudig kan worden aangepast.

Indoor cycle fiets

Een indoor cycle fiets wordt veelal gebruikt voor intensievere doeleinden zoals spinninglessen. Tijdens deze lessen is het niet ongewoon om staand te fietsen en wordt er vaak op hoge intensiteit getraind. Deze fietsen zijn daarom meer geschikt voor mensen die een intensieve workout willen. Vaak zijn deze workouts ook wat korter dan een gemiddelde duurtraining op de hometrainer. Al zijn natuurlijk spinningmarathons niet ongewoon 😉.


Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.