Hoe kun je sneller roeien op een roeitrainer? 5 tips

Roeitrainer techniek

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Roeien op een roeitrainer is een uitstekende manier om je conditie te verbeteren, je spieren te versterken en je uithoudingsvermogen te vergroten. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je sneller roeit zonder jezelf te overbelasten? Ik geef je vijf tips die je zullen helpen om je roeiprestaties naar een hoger niveau te tillen. Veel mensen denken (net zoals ik vroeger) dat je de weerstand gewoon op 10 moet zetten en hard moet roeien. Dit is echter niet zo. Ik zie dit ook veel op de sportschool fout gaan.

Let op je intensiteit

Het is belangrijk om de intensiteit van je roeisessie in de gaten te houden. Dit kun je doen door de tijd per 500 meter in de gaten te houden. Hoe lager dit getal, hoe sneller je roeit. Als je bijvoorbeeld een tempo van 2:00 per 500 meter hebt, ben je sneller dan iemand met een tempo van 2:08, maar langzamer dan iemand met 1:48. Ook kun je kijken naar het aantal watt dat je produceert of de hoeveelheid calorieën die je verbrandt; deze aantallen nemen toe naarmate je intensiteit stijgt.

Focus op je slagfrequentie

Je slagfrequentie, oftewel het aantal slagen per minuut, is een belangrijke factor bij het roeien. Het doel is niet per se om deze frequentie te verhogen, maar om een consistent tempo tussen de 24 en 30 slagen per minuut aan te houden tijdens je trainingen, en onder de 36 te blijven tijdens wedstrijden.

Kracht zetten en herstellen

Om je slagfrequentie te beheersen terwijl je de intensiteit opvoert, is het cruciaal om krachtig te beginnen en gecontroleerd te herstellen. Zet kracht vanuit je benen bij het begin van je slag, gevolgd door een beweging van je rug en uiteindelijk je armen. Tijdens het herstelmoment, de tijd dat je terugkeert naar de startpositie, is het belangrijk om dit moment te gebruiken om echt te herstellen. De verhouding tussen je slag en je herstel zou 1:2 moeten zijn.

Beginnen met roeien

Een goede manier om meer kracht in je roeisessies te brengen, is door korte, krachtige intervallen te integreren in een lichtere training. Dit kan bijvoorbeeld met ‘Power 10s’, waarbij je 10 krachtige slagen doet verspreid over een langere sessie, of ‘Accelerations’, waar je de intensiteit geleidelijk opbouwt over 10-15 slagen.

Varieer met intensieve intervallen

Introduceer afwisseling in je trainingen door intensieve stukken af te wisselen met rustigere perioden. Een voorbeeld is om de eerste 20 slagen (of 45 seconden) van elke 500 meter op een hogere intensiteit te roeien, of om 20 seconden hard te roeien gevolgd door 1:40 minuten op een rustiger tempo. Wanneer je de intensieve stukken doet, probeer dan een tempo aan te houden dat vijf seconden sneller is per 500 meter.


Categorie: Roeien

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.