Hometrainer keuzehulp: Merken, eigenschappen en prijsklassen

hometrainer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ben jij van plan om een hometrainer aan te schaffen? Dan kan je gebruik maken van deze keuzehulp om uit te vinden wat de meest geschikte trainer voor jou is. Er zijn namelijk trainers verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van verschillende merken en met meerdere eigenschappen en kenmerken. Na het lezen van deze keuzehulp weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een trainer.

Over de hometrainer

Er zijn meerdere redenen waarom je beter kan kiezen voor een hometrainer dan voor een spinningfiets. Deze redenen hebben wij hieronder op een rij gezet.

  • Je bent ouder en minder mobiel
  • Na een operatie moet je herstellen en revalideren
  • Je wilt aan je conditie werken en afvallen maar niet te intensief trainen

Zijn de onderstaande punten meer op jou van toepassing? Dan kan je beter kiezen voor een spinningfiets.

  • Je traint graag intensief
  • Op de fiets zit je het liefst in een sportievere positie
  • De fiets wil je helemaal op jouw lichaamsmaten kunnen instellen
hometrainer
Hometrainers in het cardiogedeelte in de sportschool

Instap

Er zijn verschillende hometrainers verkrijgbaar, zowel met een lage instap als met een iets hogere instap. Moet je herstellen en revalideren na een operatie of ben je niet zo mobiel? Dan is het uiteraard slim om te kiezen voor een hometrainer met een lage instap zodat je makkelijk op de fiets kan stappen. In de CoolBlue webwinkel kan je selecteren dat je alleen de trainers met een lage instap wilt zien.

Soorten weerstand op de hometrainer

Met de weerstand kan je ervoor zorgen dat je licht trapt (met een hoge trapfrequentie) of dat je zwaar trapt (met een lage trapfrequentie). Vergelijkbaar met dat je op een fiets zwaar schakelt of licht schakelt. Deze weerstand kan je handmatig regelen (met een knop waar je aan draait) of elektronisch (dan kan je op een scherm aangeven wat de weerstand moet zijn). Ook zijn er meerdere soorten weerstandsystemen.

Elektromagneetrem

Deze rem wordt ook wel inductie of EMS-weerstandsysteem genoemd. Hoe sterker de magneet, hoe meer weerstand je voelt tijdens het fietsen. In onze ogen is dit het beste type weerstand. De weerstand met dit systeem wordt elektrisch geregeld. Hierdoor is het ook mogelijk om hem slechts iets zwaarder of lichter te zetten. Deze soort rem is erg duurzaam. Hij slijt namelijk een stuk minder snel dan een “gewone” magneetrem. En last but not least, deze fiets is erg stil. Fietsen kan bijna geruisloos. Zijn er dan ook nadelen aan deze rem? Ja, wij kunnen wel één nadeel benoemen! Hometrainers met een elektromagneetrem zijn vaak duurder dan trainers met een magneetrem.

Magneetrem

De magneetrem is een iets voordeliger weerstandsysteem dan de elektromagneetrem. Er zijn trainers waarbij je de weerstand handmatig kan instellen óf trainers waarbij je de weerstand automatisch in kan stellen. De afstand van de magneten tot het vliegwiel bepaald wat de weerstand is tijdens het fietsen. Maar wat zijn nou de nadelen van de magneetrem ten opzichte van de elektromagneetrem? Ten eerste slijt de magneetrem iets sneller dan de elektromagneetrem. Ook is de weerstand iets minder nauwkeurig in te stellen dan bij de eerstgenoemde.

Maximaal belastbaar gewicht en maximale lengte gebruiker

Om te zien of de hometrainer geschikt is voor jou is het goed om te kijken wat het maximaal belastbaar gewicht is van de trainer. Ben je vrij lang? Dan is het slim om te kijken wat de maximale lengte is van de gebruiker. Het zou zonde zijn als je het zadel en stuur niet hoog genoeg kan zetten en dat de trainer eigenlijk te klein is voor jou. Bij de meeste webwinkels zie je deze gegevens staan of kan je de juiste trainers selecteren. Is dit niet het geval? Dan is het slim om voor de aankoop even contact op te nemen met de webwinkel. In de onderstaande video zie je op wat voor manieren je de hometrainer kan instellen.

Hoe vaak wil je de hometrainer gebruiken?

Voordat je tot de aankoop overgaat is het slim om je te bedenken hoe vaak je de trainer wilt gaan gebruiken? Dagelijks, af en toe of regelmatig? Gebruik je de trainer dagelijks en vrij intensief? Dan krijg je de hometrainers te zien die minder snel slijten en dus erg duurzaam zijn. Gebruik je de trainer slechts eens in de zoveel tijd? Dan is de kwaliteit van de hometrainer iets minder van belang.


Categorie: Hometrainer

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.