Het meten van je hartslag met behulp van een smartwatch of fitnesshorloge kan een handige manier zijn om je gezondheid in de gaten te houden. Ook is het leuk om na een training de gegevens te bekijken, zoals hoeveel calorieën je hebt verbrand. De hartslag is een van de belangrijkste statistieken om te meten. Maar wat als je merkt dat de metingen niet nauwkeurig zijn? Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het best frustrerend is als het horloge de hartslag weer niet goed meet. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken.
Het belang van een nauwkeurige hartslagmeting
Je hartslag vormt een essentieel onderdeel van diverse gezondheidsaspecten en sportprestaties. Voor sporters kan een correcte hartslagmeting helpen bij het efficiënter indelen van trainingen en het maximaliseren van prestaties. Ook speelt je hartslag een rol in het berekenen van andere belangrijke statistieken, zoals het aantal verbrande calorieën. Een onnauwkeurige meting kan dus niet alleen je trainingsschema’s verstoren, maar ook leiden tot een verkeerd beeld van je algemene gezondheid. Dit is natuurlijk niet handig.
Basiscontroles
Voordat je drastische maatregelen neemt, zoals een nieuw sporthorloge kopen, kun je eerst een aantal dingen doen om er voor te zorgen dat je horloge de hartslag weer normaal gaat meten.
Goed om te weten: Ik merk zelf dat tijdens training de hartslag niet goed wordt opgepakt. Het duurt sowieso vaak wel even voordat een verhoogde hartslag tijdens het sporten goed wordt weergeven op een horloge. Het kan zijn dat dit automatisch wordt gecorrigeerd als je de workout beëindigd op het horloge. Kijk dus ook even achteraf naar de gegevens in bijvoorbeeld Garmin Connect, Runkeeper, TrainingPeaks of Strava.
Plaatsing van het horloge
Zorg ervoor dat je horloge goed zit. Het moet strak genoeg zijn zodat het niet beweegt, maar niet zo strak dat het de bloedtoevoer afsnijdt. Als het horloge te los zit, kan het de hartslag niet correct meten.
Hoe het werkt
Heb je je ooit afgevraagd hoe een sporthorloge eigenlijk je hartslag meet? Het antwoord ligt in een technologie genaamd ‘fotoplethysmografie’ (probeer dat maar eens snel drie keer achter elkaar te zeggen!). (lees er hier meer over)
De meeste sporthorloges en smartwatches gebruiken een methode waarbij kleine LED-lampjes aan de achterkant van het horloge groen licht op je huid schijnen. Wanneer je hart klopt, wordt er meer bloed door je aderen gepompt, wat de hoeveelheid groen licht dat wordt geabsorbeerd verandert. De lichtsensor van het horloge detecteert deze minuscule variaties in de reflectie van het groene licht. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt en omgezet in een hartslagmeting die je op het scherm van het horloge kunt zien.
Maak de sensor / achterkant van het horloge schoon
Vuil en zweet kunnen de sensoren van je horloge verstoren. Een eenvoudige reiniging kan al een groot verschil maken. Gebruik een zachte, licht vochtige doek om de achterkant van het horloge en de bandjes voorzichtig af te vegen. Vermijd het gebruik van zeep of andere chemische reinigingsmiddelen, omdat deze de sensoren kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat het horloge goed droog is voordat je het weer omdoet. Voilà, je horloge is weer klaar voor een nieuwe ronde van (hopelijk) nauwkeurige metingen!
![Hartslag horloge meet niet goed werkt niet](https://www.365sport.nl/wp-content/uploads/2023/08/Hartslag-horloge-meet-niet-goed-werkt-niet.jpg)
Software-update
Het kan zijn dat er een software-update beschikbaar is die problemen met de hartslagmeting verhelpt. Controleer dit in de bijbehorende app of instellingen van het horloge. Je kan dit vaak het beste bekijken in de app, omdat het horloge dit niet altijd juist aangeeft.
- Garmin Connect – Voor Garmin sporthorloges
- Fitbit App – Voor Fitbit wearables
- Suunto App – Voor Suunto horloges
- Polar Flow – Voor Polar fitness trackers en sporthorloges
- MySports – Voor TomTom sporthorloges
- Apple Health – Voor Apple Watch
- Samsung Health – Voor Samsung Galaxy Fit en andere Samsung smartwatches
- Wear OS – Voor diverse Android smartwatches
- Huawei Health – Voor Huawei smartwatches en fitness trackers
- Amazfit – Voor Amazfit horloges
- Mi Fit – Voor Xiaomi Mi Band fitness trackers
Geavanceerde oplossingen
Als de basiscontroles niet helpen, zijn er meer geavanceerde stappen die je kunt nemen:
Externe hartslagmeter
Als je horloge de mogelijkheid heeft om te koppelen met een externe hartslagmeter, zoals een borstband, kan dat voor meer nauwkeurige metingen zorgen.
![Polar H10 Hartslag Sensor – ANT + , Bluetooth - Waterdichte Hartslagsensor met Borstband - Ingebouwd geheugen, Software updates - Werkt met Fitness apps, Fietscomputers en Sporthorloges](https://m.media-amazon.com/images/I/313rqCvBpzL._SS520_.jpg)
![Polar H10 Hartslagsensor Dual Bluetooth/ANT+ M-XXL](https://product-images.all4running.nl/product/3/1/c/3/31c3d0c4355d541e57f782ae29677a254dfbd576_polar_h10_hartslagsensor_m_xxl_zwart_92075957.jpg?auto=compress&fill=solid&fill-color=ffffff&fit=fillmax&s=39cf85ac0715bfd4da3cd64a9386c5b8)
![Polar H10 Hartslagsensor - BLE ANT+ - Pro Borstband Zwart M-XXL](https://media.s-bol.com/7YrDplRRx0wG/4685w36/550x179.jpg)
Wist je dat: Een borstband geeft sowieso altijd een betere meting dan een sporthorloge! Ik gebruik zelf altijd dit model.
Raadpleeg de fabrikant
Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, kan het nuttig zijn om de fabrikant van het horloge te contacteren. Er kan een hardwareprobleem zijn dat zij kunnen oplossen.
Vervang het horloge
Een (sport)horloge of smartwatch heeft helaas geen hele lange levensduur. Op gegeven moment is het gewoon op. Ik doe gemiddeld 4-5 jaar met een goed horloge (ik draag nu dit horloge, naar volle tevredenheid).
Tip: Kijk, voordat je het horloge vervangt, eerst nog even of je nog garantie hebt van de fabrikant. Zo wilde mijn vader een nieuwe Fitbit Sense 2 kopen, omdat zijn oude niet meer werkte (het horloge werd enorm heet). Hij had echter nog 1 maand garantie (2 jaar totaal) en kreeg van Fitbit gratis een nieuw horloge toegestuurd.
Wanneer medische hulp zoeken?
Als je merkt dat je hartslag erg onregelmatig is of als je andere symptomen ervaart zoals duizeligheid, kortademigheid of pijn op de borst, is het cruciaal om medische hulp te zoeken. Een onnauwkeurige meting kan ook een symptoom zijn van een ander, mogelijk ernstig gezondheidsprobleem.