Roeitrainer: voordelen en soorten

Black Friday Roeitrainer

Bekijk hieronder de roeitrainers waarvan we een review hebben gemaakt. In deze review kan je alle informatie over de betreffende roeitrainer vinden. Je vind een algemene indruk, we gaan in op specifieke details, geven aan voor wie de roeitrainer geschikt is en bij welke webshop je de beste aanbieding kunt vinden. Ook geven we achtergrond informatie over de producent. Ook geven we aan welke roeitrainers als alternatief kunnen worden overwogen en waarom we dat vinden. Het gaat dan om alternatieven in dezelfde prijsklasse, maar ook duurdere of goedkopere roeitrainers met de voor- en nadelen ten opzichte van de roeitrainer van de review.

Roeitrainers zijn er in verschillende uitvoeringen. Met name de manier waarop de weerstand wordt opgebouwd is bepalend voor de roei-ervaring die je beleeft. Eén ding hebben ze gemeen, het is het beste cardio apparaat waarmee je gelijktijdig kracht en cardio trainingen kunt doen.

In dit artikel vind je alle informatie die je altijd al wilde weten over het trainen op een roeitrainer en welke populaire roeitrainers er zijn. Van de meest populaire roeitrainers vind je hier reviews.

Populaire roeitrainers

Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire roeitrainers. Per roeitrainer geven we daarna aan waarom deze roeitrainer zo populair is en voor wie/welke doelgroep de roeitrainer geschikt is.

Virtufit Row 450

De Virtufit Row 450 is de ideale roeitrainer om thuis aan jouw conditie te werken. Ideaal voor beginners en senioren die aan hun dagelijkse portie beweging willen komen. Een laag geprijsde fluisterstille roeitrainer die zeer veel verkocht wordt.

Voordelen van een roeitrainer

Een roeitrainer geeft je de mogelijkheid om op een zeer efficiënte manier aan jouw algehele fitheid te werken. Het is een cardio apparaat waarmee je heel veel spiergroepen gebruikt.

Leuk om te weten
Een roeitrainer is het cardio apparaat waarbij je de meeste spiergroepen gebruikt en je tegelijkertijd kracht en cardio training doet.

Ook is een roeitrainer door bijna iedereen te gebruiken, of je nu jong bent of oud, een fanatiek sporter bent of gewoon lekker een beetje wil bewegen. Het is een laagdrempelige manier om te bewegen en doordat er geen schokbelasting op treed is de kans op blessures gering.


Tip: een juiste houding en beweging en een verantwoorde trainingsopbouw zijn essentieel om helemaal geen blessures op te lopen.

Door verschillende accenten in jouw training aan te brengen kan je meer op kracht of meer op cardio trainen. Maar je traint sowieso beide onderdelen. In een blog artikel hebben we beschreven wat een roeitrainer met je lichaam doet.

Soorten weerstand

Er zijn verschillende soorten weerstand die ervoor zorgen dat je kracht moet zetten om de roeimachine in gang te brengen. Iedere vorm van weerstand heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en vaak bepaald de weerstand ook in hoge mate de prijs.

Elastische en hydraulische weerstand

De meest goedkope roeitrainers hebben of een elastische of een hydraulische weerstand. Deze zijn niet geschikt als je zelf heel zwaar bent of om zware trainingen op te doen.
Wil je ‘alleen maar’ wat extra beweging dan kan zo een roeiapparaat best een goede keuze zijn. Overigens stimuleren wij iedere vorm van beweging, dus ook matig intensief trainen is altijd beter dan alleen maar op de bank zitten.

Overige soorten weerstand

De andere soorten weerstand zijn magnetische weerstand, luchtweerstand en waterweerstand. Deze kunnen ook nog eens gecombineerd voorkomen. We hebben het dan over magnetische weerstand in combinatie met lucht- of waterweerstand.
De combinatie luchtweerstand en waterweerstand komt nooit voor voor zover wij weten.
Het grote voordeel van zowel luchtweerstand als waterweerstand is dat deze progressief zijn. We bespreken hierna deze 3 weerstand systemen apart, geven dan in het kort de eigenschappen weer en geven perf weerstand systeem onze top 3 favoriete roeitrainers aan.

Magnetische weerstand

Roeitrainers met een magnetische weerstand vind je in de prijsklasse zo tussen de 250 en 700 euro. Ze zijn eigenlijk het middensegment. De magnetische weerstand is erg stil, dat maakt roeitrainers met dit type weerstand erg geschikt wanneer je een ander niet tot overlast wil zijn met het maken van te veel geluid.
Een ander voordeel van een roeitrainer met magnetische weerstand is dat tijdens de training meestal de zwaarte van de weerstand eenvoudig kan worden aangepast.

Een nadeel is dat de weerstand NIET progressief is. Dit betekent dat wanneer je de handgreep sneller naar je toe wilt halen je geen extra weerstand ondervindt. Dit maakt het roeigevoel minder ‘natuurlijk’. Afhankelijk van jouw basis conditie hoeft dit geen probleem te zijn. Voor echt superzwaar trainen is het wel een nadeel.

Soms worden roeitrainers ook wel eens uitgevoerd met een magnetische weerstand in combinatie met lucht- of waterweerstand. Je hebt dan het voordeel van een progressieve weerstand en een makkelijke manier om de weerstand gedurende een training sessie zwaarder of lichter te zetten.

Erg populaire roeitrainers met een magnetische weerstand zijn de Focus Fitness Row 3, de Virtufit Row 450 en de Virtufit Ergometer roeitrainer.

Luchtweerstand

Roeitrainers met luchtweerstand zijn meestal weer wat beter dan de eerder besproken roeitrainers met magnetische weerstand. Ze zien er vaak redelijk hetzelfde uit en zijn herkenbaar aan de en de weerstand wordt opgebouwd in een trommel waarin een rad met schoepen rond draait. De schoepen ondervinden weerstand door de lucht die verplaatst moet worden in deze trommel.

Meestal kan je de hoogte van de weerstand simpel aanpassen door een schuif die de lucht naar binnen laat meer open of dicht te zetten.

Waterweerstand

Veel gebruikers vinden een roeitrainer met waterweerstand de ultieme roeitrainer, wij snappen dat wel. Vaak zijn deze in hout uitgevoerd dus erg mooi, en de waterweerstand zorgt voor een realistische roei-ervaring. Zowel door de natuurlijke weerstand als het geluid van het water in de trommel.

De standaard op het gebied van roeitrainers met waterweerstand zijn jarenlang de roeitrainers van het merk WaterRower geweest, en misschien is dat nog wel zo. De laatste jaren zie je steeds meer andere merken die de concurrentie aangaan met dit merk.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons Advertentiebeleid.


Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.

Plaats een reactie