Seniorenhorloge kopen: van smart tot GPS horloges. Alle opties!

Seniorenhorloge

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als senior heb je misschien andere eisen voor een horloge dan een jongere generatie. Van groot scherm, GPS-stand tot uitgebreide gezondheidsfuncties. Bij het laatste kun je denken aan het meten van (onregelmatige) hartslag, SpO2 in het bloed en stressmetingen. Voor oudere mensen zijn er speciale horloges, maar je kan vaak ook prima met een populair gezondheidshorloge goed overweg als senior. In dit artikel help ik je om de belangrijkste punten op een rij te zetten. Een goed seniorenhorloge, waar moet dat voor jou aan voldoen?

Wat is een seniorenhorloge?

Een seniorenhorloge is een polshorloge speciaal ontworpen om aan de behoeften van ouderen te voldoen. Het kenmerkt zich vaak door gebruiksvriendelijkheid, leesbaarheid en kan extra functies hebben zoals gezondheidsmonitoring en valdetectie. Als je specifieke gezondheidsfuncties of gebruiksgemak belangrijk vindt, kan een seniorenhorloge wel voordelen hebben. Maar veel reguliere horloges kunnen ook voldoen aan de basisbehoeften voor het bijhouden van de tijd en andere eenvoudige functies. Er zijn ook horloges die zowel voor jongeren als ouderen goed geschikt zijn. Denk hierbij aan dit model gezondheidshorloge.

Mijn twee favorieten

Sense 2 seniorenhorloge


Fitbit

Sense 2 gezondheidshorloge
Alarm Horloge Ouderen Deluxe 4G


PersonalClick

Alarm Horloge Ouderen Deluxe 4G

Drie begrippen uitgelegd

Ik ga het in de onderstaande tekst hebben over een aantal termen, zoals SpO2 metingen, onregelmatige hartslag en EDA-sensoren. Misschien dat je deze woorden nog niet goed kent. Vandaar even een aantal begrippen uitgelegd:

SpO2 staat voor perifere zuurstofsaturatie en is een maat voor de hoeveelheid zuurstof die in het bloed aanwezig is. Dit wordt meestal uitgedrukt in een percentage dat aangeeft hoeveel hemoglobine in het bloed verzadigd is met zuurstof.

Een onregelmatige hartslagmeting is een functie die voorkomt in sommige gezondheidsmonitoring-horloges en apparaten. Deze functie detecteert afwijkingen in het normale hartritme, wat kan wijzen op medische aandoeningen zoals atriumfibrilleren.

Een EDA-sensor staat voor Electrodermale Activiteit sensor. Dit is een sensor die kleine elektrische veranderingen meet in de huidweerstand. Het wordt vaak gebruikt in wearables zoals slimme horloges om stressniveaus te meten.

Een aantal soorten seniorenhorloges op een rij

Als je denkt aan een seniorenhorloge, heb je wellicht een specifiek beeld voor ogen. Maar wist je dat er verschillende soorten zijn, elk met unieke kenmerken?

Klassieke horloges met grote wijzerplaat

De bediening van het horloge moet eenvoudig zijn. Ingewikkelde menu’s en veel knoppen kunnen verwarrend zijn. Zoek naar een model dat makkelijk is in gebruik. Dat betekent grote knoppen en een overzichtelijk menu. Je kan natuurlijk ook altijd kiezen voor een horloge zonder slimme functies, die alleen een grote wijzerplaat hebben.

Sporthorloges met stappenteller

Deze horloges moedigen je aan om actief te zijn. Ze meten het aantal stappen dat je op een dag zet. Dit is vooral handig als je bewuster wilt bewegen. Bovendien zijn deze horloges vaak waterbestendig en hebben ze een langere batterijduur.

Medische horloges met gezondheidsmonitoring

Deze horloges gaan een stapje verder. Ze meten niet alleen activiteit maar ook gezondheidsgegevens zoals je hartslag. Sommige modellen kunnen zelfs je bloeddruk meten. Als je medische aandoeningen hebt, is dit type horloge nuttig.

Valdetectie

Sommige horloges hebben een functie die een val detecteert. In dat geval kan het horloge een noodnummer of contactpersoon bellen. Het horloge moet dan wel in verbinding staan met een gekoppelde smartphone om te kunnen bellen. Een erg handig functie, waarvan ik hoop dat deze vaker in horloges gebouwd gaat worden.

Slimme horloges met smartphone-koppeling

Deze horloges kunnen worden verbonden met je smartphone. Hiermee kun je berichten ontvangen, oproepen beantwoorden en nog veel meer. Ze hebben vaak ook andere functies zoals stappentellers en hartslagmeters.

GPS-functie

Sommige slimme horloges hebben een ingebouwde GPS. Dit is handig als je vaak onderweg bent. Familieleden kunnen je locatie zien, wat extra veiligheid kan geven.

Modieuze horloges

Voor wie stijl belangrijk vindt, zijn er ook modieuze opties die functionaliteit combineren met een stijlvol design. Deze horloges zijn vaak wat duurder maar bieden een mix van elegantie en nuttige functies.

10 seniorenhorloges op een rij

Functies dat een horloge voor ouderen kan hebben

Afhankelijk van jouw voorkeur heb je enorm veel keuze als het gaat om functies voor senioren in een horloge. Hieronder zie je enkele voorbeelden en dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een seniorenhorloge.

Groot en leesbaar scherm

Het is handig als het horloge een groot en duidelijk scherm heeft. Zo kun je de informatie makkelijk aflezen zonder dat je een bril nodig hebt. Kies voor een horloge met heldere en grote cijfers. Sommige slimme horloges hebben in de appwinkel een speciaal display die je kan downloaden en op het horloge kan zetten. Dit is wellicht voor sommige mensen wel wat technisch.

Batterijduur

Een lange batterijduur is een pre. Het is niet handig als je het horloge elke dag moet opladen. Modellen met een batterijduur van meerdere dagen zijn daarom een goede keuze. Wil je echter een horloge hebben met veel (smart)functies, dan lever je op de batterijduur altijd wel wat in. Hier ontkom je helaas niet aan.

Hartslagmeter

Voor senioren is het nuttig als het horloge een hartslagmeter heeft. Zo kun je makkelijk je hartslag in de gaten houden tijdens het bewegen. Vrijwel alle moderne slimme horloges zijn voorzien van een hartslagmeter. Deze wordt ook steeds betrouwbaarder.

Stappenteller

Een stappenteller motiveert je om in beweging te blijven. Probeer elke dag een doel te stellen. Zo blijf je actief. Lees ook mijn uitgebreide artikel over het aantal stappen dat je per leeftijd moet zetten. Let wel goed op dat je nooit gaat forceren en je lichaam niet over de grens gaat trekken om een doel te halen. Dit is nergens voor nodig natuurlijk! 😊

Waterbestendigheid

Een waterbestendig horloge is handig. Je hoeft het dan niet af te doen als je je handen wast of onder de douche stapt. Je hoeft met een seniorenhorloge natuurlijk niet te gaan duiken. Toch adviseer ik altijd om een horloge te kopen van minimaal 25 ATM, het liefste 50 ATM.

Veelgestelde vragen over seniorenhorloges

Zijn alle seniorenhorloges waterbestendig?

Nee, niet alle seniorenhorloges zijn waterbestendig. Als dit een belangrijke eigenschap voor je is, controleer dan de specificaties voordat je een aankoop doet. Sporthorloges en sommige slimme horloges zijn meestal wel waterbestendig.

Hoe lang gaat de batterij van een seniorenhorloge mee?

De batterijduur varieert per type horloge en merk. Klassieke horloges met alleen een wijzerplaat hebben meestal een langere batterijduur, die kan oplopen tot enkele jaren. Sporthorloges en slimme horloges moeten vaak elke paar dagen worden opgeladen, afhankelijk van het gebruik.

Kan ik een seniorenhorloge koppelen aan mijn smartphone?

Ja, veel seniorenhorloges kunnen gekoppeld worden aan een smartphone. Dit geldt vooral voor slimme horloges. Hiermee kun je berichten en oproepen ontvangen, en soms zelfs beantwoorden, rechtstreeks vanaf je horloge.

Hebben medische seniorenhorloges een valdetectiefunctie?

Sommige medische horloges hebben inderdaad een functie die een val detecteert. In dat geval kan het horloge een signaal sturen naar een vooraf ingesteld contact of een alarmcentrale. Het is een handige functie voor extra veiligheid, maar niet standaard op alle modellen.

Zijn seniorenhorloges duur?

De prijs van een seniorenhorloge kan sterk variëren. Eenvoudige modellen met een grote wijzerplaat zijn meestal goedkoper. Slimme horloges en medische horloges met geavanceerde functies kunnen duurder zijn. Het is dus afhankelijk van de functies en het merk.

Sense 2 seniorenhorloge


Fitbit

Sense 2 gezondheidshorloge
Alarm Horloge Ouderen Deluxe 4G


PersonalClick

Alarm Horloge Ouderen Deluxe 4G

Categorie: Horloge

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.