Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS): pijnlijke schouder? Dit moet je weten!

Subacromiaal pijnsyndroom

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Heb je last van pijn in je schouder, vooral bij het heffen of bovenhands bewegen? Dan heb je mogelijk te maken met subacromiaal pijnsyndroom (SAPS), ook wel impingementsyndroom genoemd. In dit artikel lees je alles over SAPS: wat is het, wat zijn de symptomen, oorzaken en behandelingen? En wat kun je zelf doen om de pijn te verlichten?

Vooraf: Een aantal weken geleden kreeg ik zelf last van mijn bovenarm tijdens mijn werk achter een computer. Deze pijn trok door naar mijn schouder en soms naar mijn nek. Ik heb direct contact gezocht met de huisarts. Ik kreeg voor 10 dagen medicatie mee naar huis. Dit hielp niet voldoende. Ik ben hiervoor doorverwezen naar de fysiotherapeut, waar ik op het moment nog steeds voor deze klachten loop. Dit is overigens wat ik iedereen aanraad: Ga niet zelf aan de slag met oefeningen. Overleg dit met een expert.

Wat is subacromiaal pijnsyndroom?

Subacromiaal pijnsyndroom wordt gekenmerkt door pijn die voornamelijk optreedt bij het heffen van de arm of bij bewegingen boven het hoofd. Dit komt omdat de ruimte tussen het acromion (een deel van het schouderblad) en het kopje van de bovenarm bekneld kan raken, wat leidt tot irritatie of schade aan de structuren in deze ruimte, zoals de bursa (slijmbeurs) en de rotator cuff pezen.

Hoe ontstaat SAPS?

SAPS kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder overbelasting, een verkeerde houding, of slijtage gerelateerd aan leeftijd. Activiteiten waarbij je je armen regelmatig boven je hoofd moet houden of repetitieve bewegingen moet uitvoeren, kunnen het risico op het ontwikkelen van SAPS verhogen.

Voorbeelden van SAPS situaties uitgelicht

De thuisklusser

Stel je voor dat je een enthousiaste doe-het-zelver bent die de weekenden graag besteedt aan het verbeteren van je huis. Of het nu gaat om het schilderen van het plafond of het installeren van keukenkastjes, deze activiteiten vereisen dat je je armen herhaaldelijk boven je hoofd heft. Deze herhaalde bewegingen kunnen druk en wrijving veroorzaken in de subacromiale ruimte, wat uiteindelijk kan leiden tot SAPS.

De kantoorwerker

Misschien werk je op kantoor en breng je uren door achter een computer met een minder dan ideale houding. Een voorovergebogen houding met opgetrokken schouders kan de subacromiale ruimte verkleinen en de structuren daarin irriteren. Zelfs als je niet veel activiteiten boven je hoofd uitvoert, kan een slechte houding bijdragen aan de ontwikkeling van SAPS.

De sportliefhebber

Als je graag sport, vooral sporten die veel armgebruik vereisen zoals tennis, zwemmen of volleybal, dan ben je mogelijk ook vatbaar voor SAPS. De snelle, herhaalde arm- en schouderbewegingen die bij deze sporten komen kijken, kunnen de weefsels in de subacromiale ruimte belasten, vooral als er onvoldoende tijd is voor herstel tussen de activiteiten.

De muzikant

Bespelers van bepaalde muziekinstrumenten, zoals de viool of gitaar, kunnen eveneens risico lopen op SAPS. De houding en bewegingen die nodig zijn om deze instrumenten te bespelen, kunnen ongewone spanning en druk op de schouder leggen, wat de kans op irritatie of letsel in de subacromiale ruimte vergroot.

Symptomen van SAPS

De meest voorkomende symptomen van SAPS zijn:

  • Pijn in de schouder, vooral bij het heffen van de arm of bij het uitvoeren van bewegingen boven het hoofd.
  • Zwakte in de schouder, waardoor het moeilijk kan zijn om alledaagse activiteiten uit te voeren.
  • Beperkte bewegingsvrijheid in de schouder.
  • Pijn in schouder bij lang zitten in een verkeerde houding

Oefeningen voor het herstel van SAPS

1. Pendeloefening

De pendeloefening helpt om de mobiliteit in je schouder te verbeteren zonder deze te veel te belasten.

Uitvoeren:
Leun voorover en laat je aangedane arm ontspannen hangen.
Beweeg je arm zachtjes in kleine cirkels; laat de zwaartekracht het werk doen.

2. Schouderblad squeezes

Deze oefening helpt om de spieren rond je schouderbladen te versterken, wat essentieel is voor een goede schouderfunctie.

Uitvoeren:
Ga rechtop zitten of staan met je armen aan je zij.
Trek je schouderbladen naar elkaar toe alsof je een potlood tussen hen probeert vast te houden.
Houd deze positie een paar seconden vast en laat dan los.

3. Wandkruipen

Wandkruipen is een goede manier om de mobiliteit in je schouder te vergroten.

Uitvoeren:
Sta voor een muur en plaats de vingertoppen van je aangedane arm op de muur.
‘Kruip’ met je vingers langzaam omhoog, zover als comfortabel is, en daarna weer naar beneden.

4. Externe rotatie met een elastische band

Deze oefening richt zich op de rotator cuff spieren, die belangrijk zijn voor de stabiliteit van je schouder.

Uitvoeren:

Houd een uiteinde van een elastische band vast met je aangedane arm.
Houd je elleboog dicht bij je lichaam en draai je onderarm naar buiten, weg van je lichaam.
Keer langzaam terug naar de startpositie.

Preventie en leefstijladviezen

Naast deze oefeningen zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om het risico op SAPS te verkleinen of om je herstel te ondersteunen:

  • Let op je houding, zowel tijdens het zitten als tijdens het staan.
  • Voorkom overbelasting, vooral bij activiteiten boven het hoofd.
  • Neem voldoende rust tussen de activiteiten door.
  • Warm altijd op voor het sporten of het uitvoeren van fysieke activiteiten, ook als je hier – net zoals ik – niet altijd evenveel zin in hebt ;).

In sommige gevallen kan het nodig zijn om professionele hulp te zoeken, zoals fysiotherapie, om een op maat gemaakt revalidatieprogramma te volgen.

Tot slot: wat ik je nog graag mee wil geven

SAPS is een pijnlijke aandoening van de schouder, maar met de juiste behandeling en oefeningen kan de pijn worden verlicht en de beweeglijkheid van de schouder worden verbeterd.

Wanneer moet je naar de dokter?

  • Als je last hebt van hevige pijn in je schouder.
  • Als de pijn niet verbetert met rust, koelen en pijnstillers.
  • Als je schouder beweegt.
  • Als je krachtverlies in je schouder ervaart.

Hulpbronnen:


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.