Ben je op zoek naar een eenvoudige, effectieve en thuisvriendelijke manier om je gezondheid en conditie te verbeteren? Ontdek dan de kracht van wandelen met een walking pad! Dit compacte fitnessapparaat biedt een scala aan voordelen voor beginners tot gevorderden, van gewichtsverlies tot spieropbouw en zelfs revalidatie. In dit artikel onthullen we 5 verrassende doelen die je kunt bereiken met een walking pad en hoe je deze kunt realiseren met gepersonaliseerde trainingsschema’s.
Goed om te weten: In overleg met andere gebruikers van walkingpads heb ik vijf hoofddoelen gemaakt. Dit zijn geworden: Beginnen met sporten, gewichtsverlies (afvallen), conditieverbetering, spieropbouw en revalidatie. Natuurlijk zijn er veel meer doelen, maar ik denk dat ik wel de belangrijkste doelen op papier heb weten te zetten 😊.
Walking pad training voor beginners
Doel: Geleidelijk conditie opbouwen en gewend raken aan regelmatig bewegen.
Mijn aanbevelingen: Dreaver S310 en Xiaomi Kingsmith X21
Als je net begint met je fitnessreis, kan de drempel om te starten soms hoog zijn. Een walking pad is een uitstekend startpunt vanwege de lage impact en de gebruiksvriendelijkheid. Begin met korte sessies van 10 tot 15 minuten per dag op een comfortabele snelheid die je geleidelijk opbouwt. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en de intensiteit langzaam te verhogen. Regelmatige wandelsessies op het walking pad helpen je niet alleen om fitter te worden, maar verbeteren ook je stemming en algemene welzijn.
Schema:
- Frequentie: 3-4 keer per week
- Duur: 10-15 minuten per sessie
- Intensiteit: Matig, comfortabel tempo (kan praten tijdens het wandelen)
- Type training: Continue wandeling
Fijn: Stevig wandelen vermindert geheugenverlies. Dit is in een onderzoek naar boven gekomen. Libelle heeft hier uitgebreid over geschreven.
Walking pad training voor gewichtsverlies
Doel: Calorieën verbranden en vetmassa verminderen.
Mijn aanbevelingen: Dreaver S310 en Senz Sports M500
Voor velen is gewichtsverlies een belangrijk fitnessdoel. Wandelen is een effectieve manier om calorieën te verbranden en het walking pad maakt dit toegankelijk, ongeacht het weer of de tijd van het jaar. Wil je weten hoeveel calorieën je verbrand? Gebruik dan onze rekentool! Om gewicht te verliezen, streef je naar langere sessies van 30 tot 60 minuten en combineer je dit met een gezonde voeding. Intervaltraining, waarbij je afwisselt tussen sneller en langzamer lopen, kan de calorieverbranding verhogen en het gewichtsverliesproces versnellen.
Schema
- Frequentie: 5-6 keer per week
- Duur: 30-60 minuten per sessie
- Intensiteit: Wat sneller, tempo waarbij je nog steeds kunt praten, maar met moeite
- Type training: Intervaltraining (afwisselend tussen snel en langzaam wandelen)
Waarom? Intervaltraining is de beste manier om gewicht te verliezen, zo concludeert ook Runnersworld. Denk hierbij aan HIIT en sprint trainingen. Je hoeft natuurlijk niet hard te sprinten. Dit kan vaak ook niet op een wandelband. Je moet meer denken aan afwisselen tussen snelwandelen en langzaam wandelen.

Walking pad training voor conditieverbetering
Doel: Uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Mijn aanbevelingen: Dreaver S310 en Xiaomi Kingsmith X21
Een walking pad kan ook een sleutelrol spelen in het verbeteren van je algehele conditie. Door regelmatig te trainen op het walking pad, verhoog je geleidelijk je uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid. Probeer de duur en snelheid van je wandelsessies geleidelijk te verhogen. Het toevoegen van hellingen (indien je walking pad deze functie heeft) kan de intensiteit verder opvoeren en zo bijdragen aan een betere conditie.
Schema:
- Frequentie: 3-4 keer per week
- Duur: 30-45 minuten per sessie
- Intensiteit: Sneller, tempo waarbij je zware adem haalt en praten moeilijk is
- Type training: Continue wandeling met heuvels of intervaltraining
Goed om te weten: Veruit de meeste wandelbanden zijn ongeschikt voor dit doel. Je kan hier namelijk echt niet hard op rennen! Ik raad dan meer een loopband of zelfs een goede hometrainer kopen aan. Hier kan je vaak wel kiezen voor een heuveltraining. Wil je dit toch wel op een walkingpad? Dan kom je al snel uit in de duurdere prijsklasse, zoals bij dit model. Dit geldt ook voor mensen die spieropbouw (zie hieronder) als grootste doel hebben.
Walking pad training voor spieropbouw
Doel: Beenspieren versterken en spiermassa vergroten.
Mijn aanbevelingen: WalkingPad R1 Pro Loopband (bekijk) en WalkingPad R2 loopband (bekijk)
Hoewel wandelen voornamelijk wordt gezien als een cardiovasculaire activiteit, kan het ook bijdragen aan spieropbouw, vooral in de spieren van het onderlichaam zoals je kuiten, quadriceps en hamstrings. Door de snelheid en helling van je walking pad aan te passen, kun je de intensiteit van je workouts verhogen en je spieren effectiever trainen. Overweeg ook het gebruik van gewichtsvesten of enkelgewichten voor extra weerstand. Je moet hier wel een hele goede en dure walking pad voor hebben, omdat een goedkopere walking pad ongeschikt is om op te rennen. Overweeg eerder een loopband.
Schema:
- Frequentie: 2-3 keer per week
- Duur: 30-45 minuten per sessie
- Intensiteit: Zeer vigoureus, tempo waarbij je snel ademt en praten onmogelijk is
- Type training: Intervaltraining met hoge hellingen of gewichten
Walking pad training voor revalidatie
Doel: Geleidelijk herstellen van een blessure of operatie.
Mijn aanbevelingen: Dreaver S310 en Senz Sports M500
Revalidatie is een proces waarbij consistentie en geleidelijke progressie cruciaal zijn. Een walking pad is ideaal voor revalidatietrainingen omdat je de snelheid en intensiteit nauwkeurig kunt regelen, wat essentieel is voor een veilig herstelproces. Overleg altijd met een medisch professional of fysiotherapeut om een revalidatieplan op te stellen dat is afgestemd op je specifieke behoeften en omstandigheden.
Schema
- Frequentie: 2-3 keer per week, in overleg met een medisch professional
- Duur: 10-20 minuten per sessie, geleidelijk opbouwen
- Intensiteit: Laag tot matig, comfortabel tempo zonder pijn
- Type training: Continue wandeling met lage hellingen, in overleg met een medisch professional
Tips voor een wandelband bij revalidatie
- Begin langzaam en verhoog geleidelijk de duur en intensiteit van je trainingen in overleg met je arts of fysiotherapeut.
- Luister naar je lichaam en neem rust wanneer dat nodig is.
- Voeg oefeningen toe die je mobiliteit en flexibiliteit verbeteren.