Voordelen van EMS in een stoelfits en recumbent bike

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een EMS weerstandssysteem zie je vaak in topklasse stoelfietsen en recumbent bikes. Er bestaat nog vrij veel verwarring over dit systeem en de afkorting. Eigenlijk wel logisch, want de afkorting EMS wordt ook in de medische wereld gebruikt. Dan staat de afkorting voor Electrical Muscle Stimulation (elektromyostimulatie). In de wereld van fitnessapparaten, zoals recumbent bikes, staat het echter voor heel iets anders. Daar betekent het Electromagnetic suspension. Het gaat hier om het weerstandssysteem van de stoelfiets, ligfiets of comfortfiets. In dit artikel bekijken we deze term en leggen we uit wat de voordelen zijn van een EMS weerstand in een fitnessapparaat.

Wat is Electromagnetic Suspension (EMS) in een fitnesstoestel?

Versimpelde uitleg: EMS is een weerstandssysteem dat werkt met magneten. Dit systeem maakt gebruikt van de aantrekkingskracht tussen meerdere magneten. Op deze manier kan de weerstand snel worden ingesteld met een druk van de knop. Hoe zwaarder de weerstand, des te harder je trapt en hoe dichter de magneten bij elkaar zijn.  

Tip: meer lezen? Bekijk dan deze Engelstalige Wikipedia pagina over dit onderwerp.

Goed voorbeeld in een video

Deze technologie wordt niet alleen gebruik in fitnesstoestelen, maar ook in fietsen en auto’s. Veel studenten op universiteiten leren dan ook over dit onderwerp en doen er diverse testen mee. In het onderstaande voorbeeld van een student op de Bilkent University zie je op een versimpelde manier hoe dit werkt:

Wat zijn de voordelen?

Er zijn meerdere voordelen van dit soort systemen. Helemaal als je dit vergelijkt met andere (goedkopere) manieren van weerstand regelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Je hoeft niet te draaien aan een knop om de weerstand te regelen, maar stelt het in door één keer op een knop te drukken
  • Weerstand is sneller bij het juiste niveau wat je instelt
  • Bij EMS bikes is het mogelijk om automatische weerstandprogramma’s in te stellen. Je hoeft namelijk niet zelf aan een knop te draaien, zoals je bijvoorbeeld ziet bij spinningfietsen.

Zijn er ook nadelen van EMS in een recumbent bike?

Er zijn niet enorm veel nadelen te bedenken voor een stoelfiets met EMS weerstand. Het allergrootste nadeel is dat de prijs van dit soort fitnessapparaten een stuk hoger ligt dan bij apparaten met een andere vorm van weerstand. Uiteindelijk is EMS wel zeker het geld waard.


Categorie: Stoelfietsen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.