Voordelen van trainen / revalideren op een recumbent bike

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wij zijn – zoals je kan verwachten van de redactie van een website genaamd stoelfietsen.nl – erg fan van stoelfietsen, ligfietsen en recumbent bikes. Wij zien dan ook in dat dit soort fitnessapparaten enorm veel voordelen kunnen hebben. Zo is een recumbent bike erg handig bij mensen die niet makkelijk op een hometrainer kunnen zitten, maar toch in beweging willen blijven. De stoelfiets is erg handig voor mensen die op kantoor, bij tafel of op de bank hun benen in beweging willen houden. In dit artikel bekijken we de voordelen en nadelen van trainen en/of revalideren op een recumbent bike.

De voordelen van een recumbent bike op een rij

We vallen direct met de deur in huis en starten met de vele voordelen die wij zien in trainen op een recumbent bike. In de onderstaande opsomming lees je precies waarom wij vinden dat jij zo’n ligfiets moet toevoegen aan jouw training, start van jou fitness carrière of revalidatie!

  • Comfort: Je zit op een ingebouwde stoel van het apparaat. Deze stoelen zijn doorgaans erg comfortabel en geschikt voor mensen met bestaande klachten aan bijvoorbeeld, rug, benen en schouders. Je stelt de stoel naar wens in.
  • Hamstring: Een training op een recumbent bike is goed voor de hamstrings
  • Rugsteun: Op een normale hometrainer heb je geen steuntje in de rug. Een recumbent bike heeft een stoel met rugleuning. Het wordt dan ook niet voor niets een ‘comfortfiets’ genoemd
  • Letsel: Bij dit soort apparaten heb je een stuk minder grote kans op letsel tijdens de training
  • Hoog gebruiksgewicht: Deze apparaten kunnen veel hebben qua gewicht. De meeste topklasse modellen kunnen tussen de 140kg en 150kg gebruiksgewicht makkelijk hebben.
  • Arm, nek en pols: Dit zijn drie delen van het lichaam die je niet belast tijdens een training op een recumbent bike.  
  • Lage impact training: Als je de bovenstaande voordelen met elkaar combineert, zie je in waarom het geschikt is voor ouderen, mensen die revalideren, mensen met medische klachten (rugklachten, beenklachten etc.) en zwaardere mensen.

Nadelen

Natuurlijk zijn er – zoals bij alles – een aantal nadelen aan deze apparaten. Hoewel we niet zoveel nadelen als voordelen kunnen verzinnen, is het toch handig om rekening te houden met de onderstaande punten:

  • Duurder in aanschaf dan veel andere apparaten
  • Qua afmeting best flink, waardoor je het minder makkelijk even opruimt. Je laat het apparaat vaak op één plek staan.

Categorie: Stoelfietsen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.