Waar ik op let als ik een crosstrainer review

front of rear crosstrainer kopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In de afgelopen jaren heb ik voor Sportmedia365, waar deze website onderdeel van is, enorm veel fitnessapparaten mogen reviewen. Sommigen in de showroom bij merken zelf, anderen in de winkel, maar de meeste in de sportschool of bij mensen thuis. Ik heb in deze jaren op erg veel crosstrainers gestaan. Ik heb mijn ervaringen de afgelopen tijd gebundeld in meerdere crosstrainers reviews op deze website. Ik kreeg recent de vraag van een bezoeker of ik eens een artikel wilde schrijven over waar ik op let als ik een crosstrainer beoordeel. Een leuk idee! Het heeft even geduurd, maar het artikel is nu eindelijk geschreven.

Bouwkwaliteit en stabiliteit

Het eerste wat ik inspecteer, is de bouwkwaliteit van het apparaat. Is het gemaakt van duurzame materialen zoals hoogwaardig staal of aluminium? Ook de stabiliteit is een sleutelfactor. Niemand wil trainen op een apparaat dat wankelt of wiebelt bij elke beweging. Ik controleer dit meestal door zelf enkele minuten op het apparaat te trainen. Ik deel de apparaten dan in vier categorieën in:

  • Niet stabiel: De crosstrainer is erg wankel. Ik weet dan meteen dat ik dit apparaat af ga raden en dat het niet hoger dan 2 sterren gaat scoren (van de 5).
  • Middenklasse: Het apparaat kan bij normaal gebruik (revalideren, knieklachten) goed en stevig blijven staan. Bij intensieve training / heuveltraining merk ik wel wat instabiliteit. Het is een basisklasse/middenklasse crosstrainer voor thuisgebruik.
  • Intensief: Het eigen gewicht is een stuk hoger. Je kan er intensief op trainen, meerdere keren per week, thuis.
  • Commerciële sportschool: Dit is de allerhoogste kwaliteit. Het apparaat beweegt niet, ook als je enorm intensief en vaak er op traint.

Verscheidenheid aan trainingsprogramma’s

Ik kijk altijd naar het aantal voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en of je zelf programma’s kunt aanmaken. Hoe meer mogelijkheden, hoe beter. Ik let er wel op dat de programma’s wel echt verschillend zijn. Zo testte ik eens een crosstrainer van een merk (Dat ik niet bij naam zal noemen 😉) waarbij er 110 programma’s aanwezig waren. Echter leken 100 programma’s op elkaar op één kleine aanpassing na. Dit scoort natuurlijk niet hoger in mijn crosstrainer reviews!

Gebruiksvriendelijkheid van het display

Een gebruiksvriendelijk display kan je training een stuk aangenamer maken. Ik besteed altijd aandacht aan hoe gemakkelijk het is om door de menu’s te navigeren en of alle noodzakelijke informatie duidelijk zichtbaar is. Daarnaast is het een pluspunt als het display meerdere talen ondersteunt, zoals Nederlands en Engels. Ik zie vaak in de reviews van andere mensen dat ze een scherm wat basic of ouderwets vinden ogen. Dit interesseert mij vrij weinig. Het gaat mij eigenlijk om de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten.

Crosstrainer

Mogelijkheden voor connectiviteit

In deze digitale tijd is connectiviteit belangrijker dan ooit. Kan de crosstrainer verbinding maken met je smartphone? Zijn er mogelijkheden om het apparaat te koppelen aan fitnessapps of je hartslagmeter? Dit zijn vragen die ik altijd probeer te beantwoorden tijdens mijn review. Vooral de hartslagmeter vind ik zelf erg belangrijk. Trainen op hartslag is wat mij betreft een van de betere manieren om op een crosstrainer te trainen. Alle crosstrainers die ik heb getest meten hartslag via de greep, maar dit vind ik persoonlijk verre van de beste manier van meten. Een polshorloge en hartslagband werken veel beter. De meest betrouwbare meting is altijd met een band. Ik gebruik deze al meer dan 5 jaar naar volle tevredenheid.

Comfort en ergonomie

Zijn de handgrepen goed geplaatst? Kun je de treden en het zadel gemakkelijk aanpassen aan je lichaamsbouw? Dit zijn kleine details die een groot verschil kunnen maken in je trainingservaring. Een te kleine lengtepas is ongemakkelijk voor mensen die lang zijn. Andersom is een te grote lengtepas voor kleine mensen weer onprettig. Het liefst wil je zoveel mogelijk zelf kunnen aanpassen en instellen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Last but not least, ik besteed altijd aandacht aan de prijs-kwaliteitverhouding. Is het apparaat zijn prijs echt waard? Er zijn soms goedkopere modellen die bijna net zo goed presteren als de duurdere versies. Mijn doel is altijd om je te helpen de meeste waarde voor je geld te krijgen.

Mijn crosstrainer reviews bekijken


Categorie: Crosstrainer

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.