Als je op zoek bent naar een effectieve maar fijne manier om aan lichaamsbeweging te doen, kun je nauwelijks een betere optie vinden dan de crosstrainer. Dit fitnessapparaat is speciaal ontworpen om de belasting op je gewrichten te verminderen. Het is hierdoor een uitstekende keuze voor mensen met gewrichtsproblemen of die hun gewrichten willen ontzien. In dit artikel ga ik dieper in op waarom de crosstrainer een goede keuze is om de impact op de gewrichten te minimaliseren.
Lage impact op de gewrichten
In tegenstelling tot hardlopen of joggen, waarbij je voeten de grond raken en er een directe impact is op je gewrichten, is de beweging op een crosstrainer veel soepeler. Je voeten blijven constant in contact met de pedalen. Hierdoor worden je knieën, enkels en heupen veel minder belast.
Goed om te weten: Omdat de crosstrainer een laag risico op gewrichtsschade heeft, is dit fitnessapparaat een toegankelijke keuze voor mensen van alle leeftijden. Of je nu jong bent en nog in de groei, of wat ouder en bezorgd over artritis, een crosstrainer is een veilige optie voor iedereen.
Volledige lichaamsbeweging zonder overbelasting
Met een crosstrainer kun je zowel je boven- als onderlichaam trainen. De handvatten bewegen mee met je stapbeweging, wat zorgt voor een gecoördineerde training van armen en benen. Dit maakt het mogelijk om meerdere spiergroepen tegelijkertijd te activeren zonder extra druk uit te oefenen op je gewrichten.
Mijn favoriete crosstrainers op een rij
Wil je jouw gewrichten ook ontlasten, maar toch lekker bewegen? Dan kun je de volgende crosstrainers zeker overwegen. Zoek je een goedkopere crosstrainer, die toch erg goed is? Dan zou ik eigenlijk altijd de Focus Fitness Fox 5 of de Domyos EL540 van Decathlon overwegen. Misschien schrik je alsnog van het prijskaartje, maar ik ben van mening dat deze modellen het beste zijn als je naar prijs/kwaliteit en duurzaamheid kijkt!
Minimale impact op de onderste ledematen
Crosstrainers zijn met name goed voor de gewrichten in de onderste ledematen, zoals de knieën, enkels en heupen. Omdat je voeten nooit van de pedalen af gaan, ontstaat er geen schokbelasting op deze gewrichten. In plaats daarvan is de beweging vloeiend en continue, waardoor de slijtage van deze gewrichten tot een minimum wordt beperkt.
Bescherming van de rug en wervelkolom
Je rug profiteert ook van een training op de crosstrainer. De machine is zo ontworpen dat je rug recht blijft tijdens de beweging. Dit helpt om de wervelkolom in een gezonde positie te houden en voorkomt overmatige druk op de rugwervels en tussenwervelschijven.
Voordeel voor de schouders en ellebogen
Naast de benen en de rug, worden ook de armen bij de training betrokken. Dit betekent dat ook de gewrichten in je armen, zoals je schouders en ellebogen, baat hebben bij de crosstrainer. De beweging van de armen is circulair en volgt een natuurlijke baan, waardoor de kans op blessures in deze gebieden laag is.
Goed voor polsen en handgewrichten
Bij het gebruik van de crosstrainer hoef je geen zware gewichten te tillen of te dragen, wat de belasting op de polsen en handgewrichten vermindert. Als je bijvoorbeeld last hebt van carpaaltunnelsyndroom of artritis in de handen, kan een crosstrainer een comfortabele manier zijn om toch aan lichaamsbeweging te doen.