Wandelbanden (ook wel walkingpads) genoemd zijn loopbanden die geschikt zijn voor lagere snelheden en dus om op te wandelen. De laatste tijd zijn wandelbanden erg populair, niet alleen voor thuis gebruik of voor gebruik door ouderen, maar ook voor gebruik tijdens het werk.
Steeds meer wordt het belang van regelmatig bewegen in gezien. Is eindelijk iedereen ervan doordrongen dat roken slecht is, is nu zitten ‘het nieuwe roken’. Wandelen op een wandelband (of loopband) helpt je om het zitten te doorbreken. Maar niet iedere loopband is geschikt. In dit artikel gaan we in op een aantal veel gestelde vragen.
1. Kan ik afvallen op een wandelband?
Ja, regelmatig wandelen op een wandelband of geschikte loopband kan helpen om af te vallen. Het aantal verbrande calorieën tijdens het wandelen op een loopband hangt af van verschillende factoren, zoals de intensiteit van de wandeling, de duur van de wandeling, het gewicht van de persoon en de helling van de loopband.
Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?
Over het algemeen verbrandt een persoon van ongeveer 70 kg ongeveer 200 tot 400 calorieën per uur tijdens het wandelen op een loopband met een snelheid van 5 tot 6 km/uur. Het verhogen van de helling of de snelheid kan het aantal verbrande calorieën verhogen.
Denk echter niet dat het afvallen heel snel zal gaan. Eén reepje chocola en de calorieën zitten er weer aan. De positieve effecten van je wandeling zijn dan weer teniet gedaan.
Het is dus belangrijk om ook een gezond dieet te volgen en als het kan regelmatig te sporten naast het wandelen op een loopband om effectief af te vallen.
2. Wat is het verschil tussen wandelbanden en (hard)loopbanden?
Een wandelband (of walkingpad) is specifiek bedoeld om te wandelen. Dat betekent dat de maximale snelheid vaak niet meer dan 6 km/u is. Verder kan een wandelband starten met een hele lage snelheid en is de stapgrootte waarmee je de snelheid kunt verhogen ook vaak heel klein. Verder is een wandelband vaak heel compact en heeft niet altijd een steun, waardoor je de wandelband onder een bureau te gebruiken is.
Loopbanden die niet specifiek voor het wandelen zijn gemaakt kunnen vaak een hogere snelheid aan waardoor het mogelijk is er op te joggen of hard te lopen. Vaak zijn ze ook geschikt om op te wandelen, let dan op de minimale aanvangs loop snelheid. Ook zullen loopbanden minder compact zijn en hebben altijd een steun.
Een voordeel kan zijn dat je ook de beschikking over een variabele hellingshoek hebt als de loopband deze mogelijkheid heeft.
Bekijk ook eens populaire wandelbanden waarvan wij een review op de site hebben staan.
[products category=”wandelbanden” limit=”100″ columns=”4″ orderby=”rating”]
3. Zijn wandelbanden geschikt voor een (thuis)kantoor?
Jazeker, maar er wel een paar dingen die belangrijk zijn en hem beter geschikt maken als wandelband onder bureau. De volgende zaken zijn bijvoorbeeld extra belangrijk:
- Geluidsniveau
Zeker wanneer je in een ruimte waar ook anderen werken wil wandelen is het belangrijk dat de wandelband niet te veel geluid maakt. Ook als dat niet zo is, of je vanuit een thuii kantoor werkt, kan het storend werkend omdat teveel geluid de concentratie kan verstoren. - Sensoren die de snelheid automatisch aanpassen
Er zijn wandelbanden die sensoren aan de voor- en achterkant hebben die ervoor zorgen dat de snelheid van de wandelband aan jouw loopsnelheid aangepast wordt. Ook al is het soort werk wat je op een loopband kunt doen misschien wat eenvoudiger werk, zoals telefoneren of stukken doorlezen, toch vereist dat een zekere vorm van concentratie. Hierdoor is de aandacht toch minder bij het wandelen en kan je tempo wat variëren is mijn ervaring. - Snelheid
De snelheid van de loopband moet 2-4 km/u aan kunnen. Jouw loopsnelheid tijdens het werken zal vaak wat lager zijn dan wanneer je buiten stevig doorwandelt. - Geen steun of afneembare steun
Wil je de wandelband onder je stabureau gebruiken dan pas een steun daar niet onder. Sommige loopbanden hebben een afneembare steun - Budget
Wandelbanden voor gebruik op een (thuis)kantoor moeten voldoen aan wat hogere eisen, hierdoor zal je vaak al wat duurder uit zijn. Ook heb je een sta-bureau nodig.
4. Is een wandelband geschikt voor ouderen?
Juist voor ouderen is een wandelband heel goed om toch regelmatig te bewegen. Je ziet dat steeds meer ouderen nog heel vitaal zijn, dat komt door onder andere een actieve levensstijl. Maar omdat hardlopen als je ouder wordt steeds moeilijker wordt is wandelen een heel goed alternatief.
Tip
Sport en bewegen dragen bij aan vitaal ouder worden, lees meer hoe je langer zelfstandig kunt blijven.

5. Hoeveel kost een wandelband?
Een wandelband hoeft niet veel te kosten, voor onder de 500 Euro koop je al een goede wandelband voor thuis. Zoek je een wat betere wandelband dan is er tussen de 500 en de 100 Euro enorm veel keuze. Vaak kan je voor deze prijs ook een loopband kopen die meer mogelijkheden heeft, zoals bijvoorbeeld een verstelbare hellingshoek, hogere loopsnelheid en een boordcomputer met trainingsprogramma’s.
Maar ook zijn er wandelbanden die nog veel duurder zijn en waarvoor je ver over de 1000 Euro neer moet leggen. Je moet daarbij denken aan loopbanden die geschikt zijn voor revalidatie. Dit zijn zeer solide wandelbanden met een doorlopende handrails.
Ook de betere wandelbanden voor op kantoor kunnen boven de 1000 Euro uitkomen, met name omdat deze heel stil zijn.