Veel mensen stellen zich de vraag: Wat doet een roeitrainer met je lichaam? In dit artikel krijg je antwoord op deze vraag en gaan we dieper in waarom work-outs op een roeitrainer zo goed voor je zijn. Tevens vertellen je wat het verschil is met andere cardio apparaten en voor wie een roeitrainer geschikt is.
Jouw lichaam is jouw tempel, tenminste dat vinden wij. Lees verder en dan kom je te weten hoe je een roeimachine gebruiken kunt om je lichaam te onderhouden. Je krijgt tips wat je moet/kan doen, maar ook advies wat je beter niet kunt doen.
Wat doet een roeitrainer met je lichaam?
Met een workout op een roeitrainer oefen je tegelijkertijd zowel veel verschillende spiergroepen als je cardiovasculaire systeem. Je verbrand in korte tijd veel koolhydraten doordat je jouw hele lichaam aan het werk zet. Je spierkracht zal verbeteren, je conditie wordt beter en je vetpercentage afnemen wanneer je met regelmaat de roeitrainer gebruikt.
Wat doet een roeitrainer met je lichaam – nader toegelicht
Bovenstaande korte omschrijving verdiend wel een wat uitgebreidere toelichting. Als eerste is het natuurlijk zo dat een roeitrainer niets met je lichaam doet zolang je hem niet gebruikt.
Een voorwaarde is namelijk dat je de roeitrainer gebruikt!
Workouts op de roeitrainer kan je prima in jouw trainingsschema inpassen om effectief te trainen. Dat kan op verschillende manieren en mits goed uitgevoerd is een sessie op de roeitrainer heel efficiënt.
Wat ook belangrijk is dat je valkuilen probeert te vermijden door altijd jouw trainingen verstandig op te bouwen om overtraining en blessures te voorkomen. We hebben het dan over zowel de duur als de intensiteit van de trainingen. Als ervaren sporter weet je dat natuurlijk al, misschien al door schade en schande wijs geworden.
Ook is het belangrijk om de juiste houding en beweging te gebruiken, zowel om blessures te voorkomen als om jouw ‘roeislag’ zo efficiënt mogelijk uit te voeren.
Van alle cardio apparatuur is een roeitrainer het cardio apparaat waarbij je de meeste spiergroepen gebruikt, je gebruikt de volgende spiergroepen:
- benen
- buikspieren
- rug spieren
- schouders
- armen
Door het gebruik van zo veel verschillende spieren moet je cardiovasculaire systeem (hart, longen, bloedsomloop) flink aan de gang. Al deze spieren moeten immers voorzien worden van zuurstof en brandstof, daarbij komt dat de afvalstoffen die bij het gebruik van je spieren ontstaan ook weer afgevoerd moeten worden.
Je kan dus in korte tijd jouw lichaam flink aan het werk zetten. Toch is het risico op blessures vrij klein doordat er geen schokbelasting optreed zoals bij b.v. hardlopen. Dat betekent dat je weinig spierbeschadiging oploopt en ook weer snel herstelt van een training.
Verschillende manieren van trainen
Een roeitrainer is geschikt voor iedereen, of je nu een beginner bent of een ervaren sporter, jong of oud. Omdat er zoveel verschillende mensen zijn die allemaal op hun eigen manier hun lichaam willen trainen en verschillende doelen hebben, geven we een overzicht van hoe je de roeitrainer kan gebruiken.
- Cardio training
Met een cardio training train je op lage hartslag, de duur van de training is dan relatief lang. Ideaal voor beginners en om af te vallen. Met een cardio training op lage hartslag spreek je jouw ‘vetverbranding systeem’ aan. Overigens kan deze vorm van trainen ook door ervaren sporters gebruikt worden om duurvermogen uit te bouwen of als herstel training. - Interval training
Wissel intensieve periodes af met rustig roeien en e doet een interval training. Dit kunnen relatief rustige intervallen zijn (interval-duur) maar ook hele intensieve (HIIT) en alles daar tussen in. Let wel op dat je een goede warming-up en cooling-down doet. - Warming-up, Cooling-down
Voor en na een wat intensievere training is het goed jouw lichaam goed voor te bereiden op cq laten herstellen van de inspanning. Deze intensieve training kan een interval training zijn op de roeitrainer, maar ook een krachttraining of willekeurig welke andere sport.
Resultaat van de warming-up is dat je spieren warm worden en je hartslag omhoog gaat, zodat je lichaam voorbereid is op een zwaardere inspanning. Hoe intensiever de inspanning die gepland is is, hoe meer aandacht je aan de warming up moet besteden. Je kan zelfs aan het eind van de warming up wat korte versnellingen doen.
De cooling down zorgt ervoor dat jouw lichaam weer langzaam tot rust komt. In deze periode worden ook nog de nodige afvalstoffen uit je spieren afgevoerd. Dit bevordert dus het herstel, daarom is het belangrijk ook de cooling down goed te verzorgen en hier de tijd voor te nemen.
Al deze verschillende vormen van trainingen kan je dus op één of andere manier inbouwen in jouw training schema. Of dit nu een schema is waarbij je alleen op jouw roeitrainer traint of ook andere sporten doet.
Wat doet een roeitrainer met je lichaam – jouw spieren
Zoals al eerder gezegd gebruik je veel spiergroepen. Je traint deze spieren en ze zullen dus sterker worden na iedere training die je doet. Verwacht echter niet dat je er als een body-builder uit gaat zien, het is namelijk geen pure kracht training die je doet.
Wat je wel kan verwachten is dat je sterker en fitter wordt. Dit gaat je helpen bij dingen in je dagelijkse leven zoals bijvoorbeeld twee zware boodschappentassen de trap op tillen, maar ook bij andere sporten. Als fietser zal je merken dat je meer kracht uit je core kan halen tijdens een training.
Wat de winst is, dat is voor iedereen verschillend, afhankelijk van je niveau en mate van getraindheid, maar dat er winst is, dat is zeker.