Bij het kiezen van een fitnessapparaat lees ik altijd even de specificaties door. Een van de belangrijkste aspecten om op te letten, is het type weerstandssysteem. Hier wil ik je graag meer over vertellen. Eén van de meest moderne en effectieve weerstandssystemen is het elektronisch weerstandssysteem, vaak afgekort als EMS. In dit artikel geef ik je uitleg over dit weerstandssysteem en geef ik je daarbij een duidelijk voorbeeld.
Wat is een elektronisch weerstandssysteem?
Een elektronisch weerstandssysteem is een technologisch geavanceerd mechanisme dat de weerstand in een fitnessapparaat regelt. In tegenstelling tot mechanische systemen, zoals lucht- of magnetische weerstand, maakt een EMS gebruik van elektronische componenten om de weerstand aan te passen. Bekende apparaten die een EMS weerstandssysteem kunnen hebben zijn o.a. een crosstrainer, roeitrainer en recumbent bike.
Hoe werkt het?
In een apparaat met EMS wordt de weerstand elektronisch aangestuurd. Dat betekent dat er meestal een kleine computer aan boord is die signalen stuurt naar de onderdelen die de weerstand bepalen. De computer kan heel precies de hoeveelheid weerstand regelen. Je kunt dit meestal instellen via een digitaal paneel op het apparaat zelf, of soms zelfs via een app op je smartphone.
Een voorbeeld
Stel je voor, je stapt op een crosstrainer uitgerust met een elektronisch weerstandssysteem. Na een korte warming-up blader je door het digitale menu en kies je voor een voorgeprogrammeerde intervaltraining die je uitdaagt op verschillende weerstandsniveaus. De training begint rustig om je spieren op te warmen. Na een paar minuten schakelt het apparaat automatisch over naar een hoger weerstandsniveau, waardoor je harder moet werken en je hartslag omhoog gaat. Vervolgens wisselt het apparaat na een paar minuten weer terug naar een lager weerstandsniveau, zodat je even kunt herstellen. Dit patroon herhaalt zich meerdere keren tijdens je workout.
Halverwege de training besluit je om toch een heuveltraining te proberen. Je selecteert dit programma met een simpele druk op de knop. Nu simuleert de crosstrainer het effect van een heuvelachtig landschap. Op het hoogste punt van de ‘heuvel’ ervaar je maximale weerstand, waarna het apparaat het je iets makkelijker maakt als je de ‘heuvel’ weer afdaalt.
Je sluit de training af met een cooling-down, ook automatisch ingebouwd in het programma. Het weerstandsniveau daalt geleidelijk, waardoor je hartslag vertraagt en je spieren kunnen herstellen. Tijdens de hele training hoefde je niet eens van het apparaat af te stappen om aan knoppen te draaien of instellingen te veranderen; alles werd geregeld door het elektronische weerstandssysteem. Je hebt een complete en gevarieerde workout gehad zonder dat je zelf veel moest instellen. Ideaal, toch?
De voordelen van EMS
Een elektronisch weerstandssysteem heeft verschillende voordelen die het overwegen waard maken. Hier zijn een paar redenen waarom je voor een EMS zou kunnen kiezen:
Nauwkeurige weerstandsniveaus
Een van de grootste voordelen is de nauwkeurigheid. Je kunt de weerstand vaak tot op de kleinste eenheid instellen. Dit maakt het makkelijker om je workout precies af te stemmen op jouw niveau en doelen.
Gebruiksgemak
Met een EMS is het heel eenvoudig om de weerstand tijdens je workout aan te passen. Je hoeft niet te stoppen en aan knoppen te draaien. Een druk op de knop is voldoende. Dat maakt je training efficiënter en aangenamer.
Veelzijdige trainingsprogramma’s
Omdat de computer de weerstand regelt, zijn er vaak veel voorgeprogrammeerde trainingsopties. Denk aan intervaltrainingen, heuveltrainingen of zelfs simulaties van echte routes. Dat maakt je workout niet alleen effectiever, maar ook afwisselender en leuker.
Voorbeelden van fitnessapparaten met EMS in de winkel
Hieronder zie je een overzicht van diverse fitnessapparaten die werken met een EMS-weerstand:
Aandachtspunten bij het kiezen van een EMS-apparaat
Hoewel een elektronisch weerstandssysteem veel te bieden heeft, zijn er ook enkele aandachtspunten.
Prijs
Apparaten met een EMS zijn over het algemeen duurder dan hun mechanische tegenhangers. Je betaalt immers voor de extra technologie en mogelijkheden.
Onderhoud
Omdat er meer elektronische componenten in het apparaat zitten, is er een grotere kans op storingen. Zorg er dus voor dat je een apparaat kiest van een betrouwbaar merk en check of er een goede garantie op zit.
Stroomvoorziening
Een EMS heeft elektriciteit nodig om te functioneren. Hou daar rekening mee bij het plaatsen van je apparaat. Het moet in de buurt van een stopcontact staan.