Weerstand is de kracht die je moet overwinnen om de pedalen en handvaten van de crosstrainer in beweging te zetten. Dit zorgt voor meer inspanning tijdens je training. De weerstandsniveaus kunnen variëren. Zo kun je het makkelijker of moeilijker maken om te bewegen. Een crosstrainer kopen kan met drie soorten weerstanden: magnetisch, elektromagnetisch en luchtweerstand.
Magnetische weerstand
Dit is de meest voorkomende soort. Hierbij wordt een magneet gebruikt om de weerstand te creëren. Hoe dichter de magneet bij het vliegwiel komt, hoe groter de weerstand. Deze systemen zijn meestal stil en onderhoudsarm. Bekende voorbeelden zijn de Fox 5 en Fox 3 serie
- Voordelen: stil, onderhoudsarm, soepele bewegingen.
- Nadelen: kan minder realistisch aanvoelen, vaak beperkt in maximale weerstand.
Voorbeelden in de winkel
Luchtweerstand
Bij deze variant komt de weerstand van een ventilator die lucht verplaatst. Hoe harder je trapt, hoe meer lucht de ventilator verplaatst. Dit zorgt voor meer weerstand. Het geluidsniveau kan echter hoger zijn.
- Voordelen: realistischer gevoel, schaalt automatisch met inspanning.
- Nadelen: luider, kan meer onderhoud vereisen.
Voorbeelden in de winkel
Elektromagnetische weerstand
Dit is een geavanceerder systeem. Hierbij wordt een elektromagneet gebruikt om de weerstand te regelen. Dit is vaak te vinden op duurdere modellen en maakt zeer precieze aanpassingen mogelijk.
- Voordelen: zeer precieze aanpassingen mogelijk, vaak gebruikt in geavanceerde modellen.
- Nadelen: duurder, kan ingewikkelder zijn om te bedienen.
Voorbeelden in de winkel
Verschillende niveaus
Meestal kun je kiezen uit verschillende weerstandsniveaus. Dit is handig omdat je zo je training kunt aanpassen aan jouw trainingsdoel. Ben je aan het revalideren? Dan stel je de weerstand natuurlijk niet zo hoog in. De weerstand op een crosstrainer wordt weergegeven met een getal. Deze ligt vaak tussen de 1 en 20. Je ziet dit bij de specificaties van een crosstrainer altijd goed terug. Hieronder heb ik een opsomming gemaakt wat de verschillende getallen (kunnen) betekenen. Dit is soms wel per model crosstrainer iets anders, maar niet veel.
- Niveau 1-3: Dit is een zeer lage weerstand, ideaal voor opwarmen of afkoelen. Het is net genoeg om je hartslag iets te verhogen en je spieren los te maken.
- Niveau 4-6: Dit is een lichte weerstand. Het biedt een basisniveau voor cardio-oefeningen en is geschikt voor beginners of voor diegenen die herstellen van een blessure.
- Niveau 7-10: Dit is een medium weerstand. Hier ga je al wat meer inspanning voelen en is het een goede instelling voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen.
- Niveau 11-15: Dit is een hoge weerstand. Je zult veel inspanning moeten leveren om de pedalen en handvaten in beweging te houden. Dit niveau is ideaal voor het opbouwen van spierkracht.
- Niveau 16-20: Dit is een zeer hoge weerstand, vooral gebruikt voor korte, intensieve trainingen. Het is erg uitdagend en geschikt voor gevorderde sporters die hun grenzen willen verleggen.
Automatische aanpassingen
Sommige geavanceerde crosstrainers kunnen de weerstand automatisch aanpassen. Dit gebeurt op basis van een voorgeprogrammeerd schema of hartslag. Je hebt naast de standaard weerstandsniveaus ook de optie om te trainen met interactieve programma’s zoals Kinomap. Met deze software kun je virtuele routes afleggen, waarbij de weerstand van je crosstrainer automatisch wordt aangepast aan de virtuele omgeving. Klim je een heuvel op in het programma? Dan zal je merken dat de weerstand op de crosstrainer ook omhoog gaat. Hier ben ik zelf altijd wel heel erg fan van!
Vragen en antwoorden
Hoe stel ik de weerstand van mijn crosstrainer in?
De meeste moderne crosstrainers hebben een digitaal display waarop je de weerstand kunt instellen. Oudere modellen hebben mogelijk een handmatige knop. Raadpleeg de handleiding van je specifieke model voor instructies.
Is een hogere weerstand beter voor gewichtsverlies?
Een hogere weerstand betekent dat je meer inspanning moet leveren, wat kan leiden tot een hogere calorieverbranding. Echter, te hoge weerstanden kunnen je bewegingen vertragen, waardoor je minder calorieën verbrandt. Een gebalanceerde aanpak is meestal het beste.
Maakt het type weerstand uit voor mijn training?
Ja, het type weerstand kan een verschil maken. Magnetische weerstanden zijn stiller en vragen minder onderhoud, terwijl luchtweerstanden vaak een meer realistisch gevoel geven. Elektromagnetische weerstanden zijn het meest nauwkeurig en zijn vaak te vinden op duurdere modellen.
Kan ik interactieve programma’s zoals Kinomap gebruiken met elke crosstrainer?
Nee, alleen crosstrainers die compatibel zijn met deze programma’s kunnen worden gebruikt. Dit zijn meestal geavanceerdere modellen met Bluetooth-connectiviteit.
Wat moet ik doen als mijn crosstrainer geen weerstand meer geeft?
Dit kan wijzen op een probleem met het weerstandsmechanisme. Raadpleeg de handleiding voor probleemoplossing of neem contact op met de klantenservice van het merk. In sommige gevallen moet wellicht een onderdeel worden vervangen.