Meer dan tachtig procent van de vrouwen heeft last van cellulitis. Het zijn een soort vetkussentjes, die vooral voorkomen op dijen en billen. Zwaarlijvige mensen hebben er vaker last van, maar ook een slanke lijn is geen garantie voor een leven zonder cellulitis. Er lijkt geen ontsnappen aan.
Wat is het eigenlijk?
Cellulitis is vet dat wordt opgeslagen net onder de opperhuid. Dit onderhuids vetweefsel drukt op het omliggende weefsel en belemmert de doorbloeding, wat de huid een onregelmatig oppervlak geeft – vandaar ook de vaak gebruikte naam ‘sinaasappelhuid’.
Cellulitis bestaat dus uit groepen vetcellen met bindweefsel waar weinig bloed doorheen stroomt. Het is een gevolg van onder meer een zittende levensstijl, een onaangepast dieet, een gebrek aan beweging, hormonale verandering of simpelweg het ouder worden.
Het vetweefsel bestaat uit een combinatie van ‘oud’ en ‘nieuw’ vet. Ook al is cellulitis op zich onschuldig en zeker geen ziekte, toch is het voor velen een schoonheidsprobleem waar ze heel graag van verlost zouden worden.
Valt er wat aan te doen ?
Zalfjes en pilletjes, of medische ingrepen zoals een liposuctie of laserbehandeling kunnen tijdelijk helpen, maar het zijn geen mirakelmiddelen. Om de oorzaak van het probleem écht aan te pakken, zit er maar één ding op: lichaamsbeweging in combinatie met gezonde voeding. Deze combinatie zorgt voor een goede bloedcirculatie, vetafvoer en vetverbranding. Daardoor verdwijnen de vetcellen, en dus ook het onregelmatige oppervlak van de huid.
Fitnessoefeningen
Omdat je je zowel van het ‘oud’ als van het ‘nieuw’ vet moet ontdoen, doe je bij voorkeur zowel aan cardiotraining als aan krachtttraining. Met andere woorden: je kunt best aerobics (fietsen, spinning, steppen, loopband, …) combineren met oefeningen met gewichten. Elke oefening dient niet langer dan tien à vijftien minuutjes te duren. Het is vooral van belang dat je regelmatig traint, en dat je dat ook blijft doen. Afwisseling leidt tot het beste resultaat zonder jezelf af te peigeren.
Laagdrempelige trilplaat
Hou je echt niet van fitnessoefeningen of kun je die om bepaalde redenen niet doen? Dan kun je ook opteren voor de trilplaat. De trillingen daarvan geven prikkels door aan de spieren, waardoor deze samentrekken.
Op deze manier kun je staand, zittend of liggend op een trillende ondergrond calorieën kwijt. Hoewel je op een trilplaat minder snel moe en bezweet raakt dan bij de klassieke fitness, is het toch een intensieve trainingsmethode. Ook hier kun je best werken in sessies van maximaal tien à vijftien minuten om zo op een medisch verantwoorde manier cellulitis te bestrijden.