Welke spieren en spiergroepen gebruik je op een Recumbent bike?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een recumbent bike wordt soms ook wel een ligfiets of comfortfiets genoemd. Het is een fiets waarin je in een half-liggende beweging zit. Je zit in een comfortabele stoel met rugleuning. Je zit met je voeten in de pedalen en trapt in het rond. Voor je zit een display waar je dingen in kan stellen, zoals trainingsprogramma’s en weerstand. Een training met dit apparaat heeft veel voordelen. Je kan er zelfs op een rustige manier veel calorieën mee verbranden. Spierpijn zul je – als je niet te gek doet.. – er nauwelijks aan over houden. Het is namelijk een low impact training waarbij je weinig spieren belast. In dit artikel bekijken we welke spieren en spiergroepen je wel gebruikt tijdens een training.

Welke spieren gebruik je bij recumbent fietsen?

Je gebruikt tijdens een indoor training op een recumbent bike veel van dezelfde spieren en spiergroepen die je ook gebruikt tijdens het normaal fietsen. Je gebruikt deze echter meer op een lage impact manier, omdat je comfortabeler zit. Hieronder zie je een overzicht van de spieren:

  • Quadriceps: Een spiergroep aan de voorkant van het bovenbeen. Deze groep bestaat uit vier spieren. Deze spiergroep gebruik je veel tijdens het fietsen en is ook een van de belangrijkste groep voor fietsers in het algemeen, dus ook voor de liggende indoor (en outdoor) fietsers.
  • Guteale spieren: Deze worden in het Engels ook wel Glutes genoemd, maar in het Nederlands hebben gluten meer met voeding te maken 😉. De gluteale spieren zijn zpsieren aan achterkant en zijkant van de heup. Deze twee spiergroepen samen met de bilspier gebruik je veel tijdens het fietsen op de ligfiets.
  • Kuitspieren: Een logische spiergroep tijdens het fietsen op een recumbent bike. Tijdens de pedaalslag gebruik je deze hele groep.
  • Hamstrings: de spieren aan de achterkant van het been.

Wist je dat: De allergrootste spier in de spiergroep van de bil heet Gluteus Maximus. (bron)

Juiste techniek

Het is van groot belang dat je de fiets op een juiste manier instelt. Doe je dit niet? Dan kan het voor overbelasting van de spieren zorgen. Zorg dat je de benen niet volledig hoeft uit te strekken, dat er dus nog een buiging in de knieën zit. Je kan dit vergelijken met de houding van de benen op een normale fiets.

Tip: Span de buikspieren aan tijdens het fietsen op de ligfiets en je traint ook de core!

Conclusie

De genoemde spiergroepen zijn allemaal vrij groot en bij veel mensen al redelijk getraind van dagelijkse dingen, zoals wandelen en fietsen. Je ziet meteen waarom het een low impact training wordt genoemd. Je belast niet teveel gekke spiergroepen. De armen, rug en nek blijven helemaal vrij van spierpijn als je op een recumbent bike fietst.


Categorie: Stoelfietsen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.