De 9 belangrijkste onderdelen van een SUP-board (en wat ze doen)

9 onderdelen van een SUP-board anatomie termen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een Stand-Up Paddleboard (SUP) is veel meer dan een simpele plank om op te staan. Het is een zorgvuldig ontworpen sportuitrusting die samengesteld is uit diverse onderdelen, elk met zijn eigen functie en bijdrage aan de algehele ervaring op het water. In dit artikel bekijk ik alle onderdelen van het SUP-board. Je leest over termen die je vaak tegenkomt in de SUP-board-wereld!

De anatomie van een SUP-board in een afbeelding

Ik heb in de onderstaande afbeelding van mijn eigen Allround SUP-board (dit model heb ik) de onderdelen genummerd. Onder de afbeelding leg ik per nummer uit wat het is en wat het precies voor functie heeft op je SUP-board.

Anatomie van een SUP-board

1. Het dek

Dit is het bovenste gedeelte van het SUP-board waar je op staat. Het dek is vaak voorzien van een antislip oppervlak (ook wel: dekpad) om je voeten grip te geven en om comfortabel te kunnen staan, zelfs als het nat is.

2. De rail

De zijkanten van het SUP-board worden de rails genoemd. Deze zijn cruciaal voor de stabiliteit en de manier waarop het board door het water snijdt. Dikkere rails kunnen bijdragen aan een betere stabiliteit, terwijl dunnere rails vaak worden gevonden op race-boards die ontworpen zijn voor snelheid.

3. De neus

Dit is het voorste gedeelte van het board. De vorm van de neus speelt een grote rol in hoe het board over het water beweegt. Sommige SUP-boards hebben een puntige neus voor snelheid en efficiëntie, terwijl anderen een rondere neus hebben voor betere stabiliteit.

4. De staart

De achterkant van het SUP-board heet de staart. Net als de neus, kan de vorm van de staart variëren afhankelijk van het type SUP-board. Sommige staarten zijn breed voor stabiliteit, terwijl anderen smal zijn voor betere wendbaarheid.

5. Het vin-systeem / onderkant

Onder het SUP-board vind je het vin-systeem. Dit kan bestaan uit één grote vin of een combinatie van meerdere vinnen. Deze vinnen helpen bij de stabiliteit en de koersvastheid van het board. Er zijn verschillende soorten vin-configuraties beschikbaar, afhankelijk van de gewenste prestaties. De onderkant van het board is glad om soepel door het water te glijden.

6. Het handvat

Midden op het SUP-board vind je vaak een handvat. Dit handvat is bedoeld om het board gemakkelijk te kunnen dragen. Het is strategisch geplaatst zodat het board in balans is wanneer je het draagt.

Handvat SUP-board anatomie

7. De leash-plug (D-ringen)

Aan de staart van het board vind je de leash-plug. Hier kun je een leash aan bevestigen, een veiligheidslijn die je enkel aan het board verbindt. Dit zorgt ervoor dat je niet van je board gescheiden raakt als je in het water valt.

8. Dekpluggen

Op sommige SUP-boards vind je dekpluggen. Deze zijn bedoeld om extra uitrusting zoals een GPS, een stoel of bagagenetten vast te maken.

9. Luchtdrukventiel

Op opblaasbare SUP-boards vind je een luchtdrukventiel. Dit ventiel wordt gebruikt om het board op te blazen tot de aanbevolen druk en om het board na gebruik weer leeg te laten lopen.

Engelse termen die worden gebruikt

Nederlands – Engels

  • Dek – Deck
  • Rail – Rails
  • Neus – Nose
  • Staart – Tail
  • Vin-systeem – Fin System
  • Handvat – Handle
  • Leash-plug – Leash Plug
  • Dekpluggen – Deck Plugs
  • Luchtdrukventiel – Air Valve

Categorie: Suppen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.