Naar de sportschool: kiezen tussen lessen of zelfstandig trainen op apparaten

groepslessen of Fitnessapparaten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Toen ik voor het eerst naar de sportschool ging, was ik van plan om alleen een schema te volgen waarbij ik zelfstandig oefeningen deed op diverse fitnessapparaten. De groepslessen vond ik nog wat te heftig / spannend. Toen ik voor het eerst mee deed aan een groepsles HIIT, kon ik een paar dagen niet lopen. Toch daagde het me wel uit. Ik besloot om vaker groepslessen te volgen. Op mijn sportschool worden echt enorm veel soorten lessen gegeven. Ik heb dit artikel geschreven voor iedereen die twijfelt tussen lessen of apparaten op de sportschool.

Groepslessen

groepsles

Een groepsles is een fitnessles die wordt gegeven door een instructeur aan een groep mensen. De lessen kunnen variëren in type, zoals yoga, pilates, Zumba, bootcamp, crossfitness, spinning en aerobics. De instructeur leidt de groep door de workout en geeft instructies over de uitvoering van de oefeningen. Groepslessen zijn een leuke en motiverende manier om te trainen. Soms train je in een circuit-vorm, waarbij je meerdere oefeningen achterelkaar doet. Soms train je op één plek met bijvoorbeeld een step en een barbell met diverse gewichten (zoals club power).

Voordelen

 • Motivatie en gezelligheid: De energie van de groep en de aanmoediging van de instructeur kunnen motiverend werken. Je traint samen met anderen, wat het leuker kan maken om te sporten. Je maakt ook veel makkelijker contact met andere mensen heb ik gemerkt.
 • Variatie: Groepslessen bieden een breed scala aan workouts, van yoga en pilates tot Zumba en bootcamp. Zo blijf je gevarieerd trainen en verveel je je minder snel.
 • Deskundige begeleiding: De instructeur zorgt voor de juiste uitvoering van de oefeningen en kan je tips en aanpassingen geven.
 • Minder nadenken: Je hoeft geen eigen trainingsschema te bedenken, de instructeur leidt je door de workout heen.

Nadelen

 • Minder flexibiliteit: Groepslessen hebben een vast schema waar je je aan moet houden. Je bent minder flexibel om te trainen wanneer het jou uitkomt. Soms ook irritant als de instructeur op het laatste moment uitvalt en je wel hebt gewacht tot het uur dat de les begint. Dan moet je jezelf zien te motiveren om wat anders te doen qua sport.
 • Niveauverschillen: In een groepsles kan er een verschil in niveau zijn tussen de deelnemers. Dit kan betekenen dat de oefeningen te zwaar of te licht voor jou zijn.
 • Geen individuele aandacht: De instructeur kan niet alle deelnemers in de gaten houden, waardoor je minder individuele aandacht krijgt.

Fitnessapparaten

Fitnessapparaten

Fitnessapparaten zijn toestellen die je kunt gebruiken om te trainen in de sportschool. Er zijn verschillende soorten fitnessapparaten, zoals cardioapparaten (zoals loopbanden, crosstrainers en roeiapparaten), krachtapparaten (zoals gewichtsmachines en kabelmachines) en vrije gewichten (zoals dumbbells en barbells). Met fitnessapparaten kun je gericht trainen op verschillende spiergroepen en je conditie verbeteren.  Bij een schema met fitnessapparaten vind ik ook oefeningen op yoga-mat horen. Deze zitten altijd in mijn vaste sportschoolschema.

Voordelen:

 • Flexibiliteit: Je kunt trainen wanneer het jou uitkomt, de sportschool is meestal geopend van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.
 • Eigen tempo: Je kunt trainen in jouw eigen tempo en de intensiteit aanpassen aan jouw niveau.
 • Gericht trainen: Je kunt je focussen op specifieke spiergroepen of doelen.

Nadelen:

 • Minder motivatie: Trainen op apparaten kan minder motiverend zijn dan in een groep. Je mist de energie en gezelligheid van de groepsles.
 • Geen begeleiding: Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de oefeningen. Dit kan leiden tot blessures als je de oefeningen niet goed uitvoert.
 • Minder variatie: Als je geen eigen trainingsschema hebt, kun je snel in een sleur vervallen.
 • Meer nadenken: Je moet zelf een trainingsschema bedenken en de juiste instellingen op de apparaten kiezen.

Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.