Hoe ik mijn sportschool heb uitgekozen: tips en overwegingen

Hoe ik mijn sportschool heb gekozen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je in een stad woont waar de keuze aan sportscholen wat groter is, kan het lastig zijn om de juiste te vinden. Woon je in een klein dorpje met in de omgeving één of twee sportscholen, dan kan je dit artikel wellicht overslaan 😉.  In mijn zoektocht naar de perfecte sportschool heb ik een aantal belangrijke overwegingen meegenomen die mij uiteindelijk geholpen hebben mijn keuze te maken. Hieronder deel ik mijn ervaringen en tips, zodat jij misschien ook de sportschool vindt die bij jou past.

Waarom ik dit belangrijk vind: Voor mij is een sportschool meer dan alleen een plek om even snel te sporten. Het is een sociale aangelegenheid, waar ik me ook prettig bij moet voelen. Ik vind dat een sportschool echt bij je moet passen. Dan kan je er écht heel veel plezier uit halen. Daarnaast is een sportschool abonnement zeker niet goedkoop. Ik betaal anno 2024 bijna 45 euro per maand voor mijn sportschool. Ik ga echter wel 3 a 4 keer per week, dus haal het er – voor mijn gevoel – wel uit.

Ken je opties

In mijn woonomgeving had ik de keuze uit meer dan 15 verschillende sportscholen, variërend van boksscholen en yogastudio’s tot onbemande sportscholen die 24/7 open zijn. Er waren ook twee grote ketens, lokale sportscholen en zelfs een outdoorgym. Elke sportschool heeft zijn eigen sfeer, faciliteiten en specialisaties. Voordat ik mijn keuze maakte, heb ik voor mezelf een overzicht gemaakt van de sportscholen in mijn omgeving. Misschien klinkt dit wel wat gek, maar voor mij heel logisch: ik sluit niet zomaar ergens een abonnement af voor een jaar!

Bepaal wat belangrijk is

Voor mij waren enkele factoren doorslaggevend in mijn beslissing. Ik koos voor een lokale sportschool die iets duurder is, maar daardoor – naar mijn mening – een ander soort publiek aantrekt. Als 36-jarige vond ik het prettig om me tussen leeftijdsgenoten (en ouderen) te bevinden die serieus met hun gezondheid en fitness bezig zijn. Deze sportschool biedt all-in groepslessen, wat betekent dat ik me geen zorgen hoef te maken over extra kosten. Daarnaast is de variatie in groepslessen groot en zijn de faciliteiten, waaronder meerdere verdiepingen met een breed scala aan apparaten, uitstekend onderhouden.

Tip: Ik heb dan ook bij deze sportschool eerst een proefles + rondleiding geboekt om er zeker van te zijn dat ik mezelf er ook echt thuis zou kunnen voelen.

Overweeg de extra’s

Naast de standaardfaciliteiten heeft mijn sportschool ook de mogelijkheid om mijn lidmaatschap uit te breiden met een sauna en zonnebank. Hoewel dit voor sommigen misschien overbodig lijkt, kan het voor anderen een doorslaggevende factor zijn. Op het moment maak ik geen gebruik van deze faciliteiten, maar ik zou het wel kunnen doen. Als je twee gelijke sportscholen hebt in de omgeving, kan zoiets misschien de doorslag geven.

Let op de sfeer

De sfeer in een sportschool kan sterk variëren en is zeer bepalend voor je trainingservaring. Een bezoekje brengen voordat je je inschrijft, kan veel inzicht geven in de sfeer en het type mensen dat er komt. Dit was voor mij een belangrijke overweging, omdat ik zocht naar een plek waar ik me op mijn gemak zou voelen. Een proefles is daarom wel heel erg aan te raden.

Groepslessen en faciliteiten

De kwaliteit en het aanbod van groepslessen waren voor mij erg belangrijk. Ik wilde een plek waar ik verschillende soorten lessen kon volgen onder begeleiding van gekwalificeerde instructeurs. Ook de hoeveelheid en staat van het beschikbare materiaal waren cruciaal. Een goed uitgeruste sportschool betekent minder tijdverlies door wachten en meer efficiëntie in mijn workouts. Ik begon met het volgen van een eigen schema bij apparaten, maar ben uiteindelijk toch veel groepslessen gaan doen. Je voorkeur kan dus veranderen. Kijk dus goed naar zowel de apparaten en het aanbod van de groepslessen.

Tijden

Een van de belangrijkste punten, die veel mensen (heel gek eigenlijk) soms vergeten mee te weten zijn de openingstijden. Wil je om 03:00 in de nacht naar de sportschool? Dan vallen er automatisch een hoop vestigingen en ketens af. Let ook goed op de tijden van de groepslessen. Bij mij in de buurt was er ooit (nu niet meer..) een sportschool die alleen maar in de ochtend lessen had. Precies de tijden waarop veel mensen moeten werken. Op zondag was deze sportschool gesloten. Dit is  natuurlijk ook verre van ideaal.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.