Eerste keer suppen: Val je dan in het water?

Van supboard vallen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Veel mensen weten dat ik een supboard heb (dit model). Als je zelf ook een sup-board aanschaft, kan ik je één ding al garanderen: Mensen willen ook eens op je sup-board staan! Ik vind dit altijd erg grappig. Vooral om te zien hoe mensen het voor de eerste keer doen. Vallen ze in het water? Blijven ze staan? Durven ze toch niet? Ik hoor dan ook vaak van mensen voordat ze gaan beginnen: “Ga ik in het water vallen?”. Eigenlijk vind ik dit wel een leuke vraag. Op een mooie zonnige dag midden in de zomer is dit natuurlijk nooit erg, dan is het zelfs deel van de lol. Op koudere dagen of als de watertemperatuur nog wat laag is, is dit wel een hele relevante vraag.

Wat heb ik gezien bij mensen die voor het eerst suppen

 • Mensen proberen te snel rechtop te staan, verliezen balans en vallen direct in het water
 • Sommige mensen durven niet meteen te staan en beginnen op de knieën. Dit lijkt ze wel te bevallen en ze gaan niet staan.
 • Ze beginnen op de knieën en gaan daarna staan, verliezen evenwicht en vallen in het water.
 • Hetzelfde als bij 3, maar dan gaat het wel goed
 • Iemand staat uiteindelijk, maar verliest evenwicht omdat hij/zij over zijn schouder kijkt of even de aandacht verliest, en valt in het water
 • Het gaat in één keer goed en iemand valt de komende jaren met suppen slechts een paar keer totaal in het water.  
 • Van één iemand, die nu regelmatig supt heb ik gehoord: Ben nog nooit in het water gevallen. Ook de eerste keer niet.
Man valt van supboard

Waar hangt het van af?

Val je in het water? Dit hangt af van:

 • Jouw ervaring: Beginners vallen vaker dan ervaren suppers.
 • De omstandigheden: Op kalm water val je minder snel dan op stromend water of met wind.
 • Jouw balans: Hoe beter je balans, hoe kleiner de kans dat je valt.
 • Overige ervaringen: Ik heb gemerkt dat mensen die ervaring hebben met balanssporten, zoals skateboarden, wakeboarden en snowboarden minder snel / nooit in het water vallen tijdens het suppen.

Mijn tip: ga er altijd vanuit dat je in het water kan vallen. Dan kan het alleen maar meevallen 😉.

Het type board maakt ook verschil of je snel in het water valt

Wist je dat je verschillende soorten sup-boards hebt qua type? Mijn board is een allround model. Dit vind ik wel zo prettig. Dit is lekker breed en stabiel, maar niet zo snel als een smallere surf-variant. Dit vind ik niet erg. Ik raad overigens een allround model vrijwel aan alle beginners aan. Is een board smal, lang en spits? Dan is het een sneller board, waar je als beginner ook meer kans maakt om er af te vallen.


Categorie: Suppen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.