Elektrische SUP motor: De toekomst van suppen is hier! Beste SUP-motor [2024]

SUP motor eSUP kopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wil je van jouw SUP-board een elektrische SUP maken? Dat kan prima! Dit doe je door gebruik te maken van een speciale SUP-motor. Dit wordt ook wel eSUP of Elektrische SUP motor genoemd. De meest bekende (en ook mijn favoriet) is de Aqua Marina BlueDrive S Power Fin. Deze kan je hier direct in de winkel bekijken. Daarnaast zijn er van andere merken nog meer SUP-motoren. In dit artikel bekijk ik alles wat met dit onderwerp te maken heeft, leg ik uit wat het is, geef ik je de voordelen en nadelen en krijg je van mij een toplijst te zien met mijn favoriete SUP-motoren!

Wat is een SUP-motor?

Een elektrische SUP motor is een kleine, waterdichte motor die op een Stand Up Paddleboard (SUP) is gemonteerd. De motor drijft het board voort, waardoor je sneller, verder en met minder inspanning kunt peddelen. Er zijn twee hoofdtypen elektrische SUP-motoren: ingebouwde motoren die in het board zijn geïntegreerd en externe motoren die je op de vin van je board kunt bevestigen. Elektrische SUP-motoren zijn ideaal voor tochten, lange afstanden, SUP-vissen, yoga op het water en beginners. Het meest gebruikelijke model bevestig je onder je SUP-board onder de vin. Met een afstandsbediening bedien je de SUP-motor.

Twee voorbeelden in de winkel

Tip: De wereld van e-sups en SUPS met motoren is nog vrij nieuw. Dit merk je bijvoorbeeld aan de lage batterijduur. Mijn tip voor jou: neem altijd een peddel mee, ook als je denkt volledig elektrisch te varen. Krijg je bijvoorbeeld veel tegenwind of stromingen in het water? Dan kan de batterij van een SUP-motor sneller leegraken. Uit eigen ervaring: heel irritant als je halverwege je route bent 😉.

Mijn absolute favoriet: Aqua Marina Blue Drive S

Deze elektrische motor transformeert de manier waarop je jouw SUP board of kajak gebruikt. Met de mogelijkheid om op bijna alle soorten boards en kajaks met een slide vin box te passen, biedt de BlueDrive S je de kans om je tochten uit te breiden en energie te sparen. Dit is vooral handig bij het vechten tegen wind en stroming of om verder te verkennen dan je ooit voor mogelijk hield.

Goed om te weten: Ik heb zelf dit board van Aqua Marina. Dit heb ik speciaal uitgekozen, zodat ik het later uit kan breiden met een SUP-zitje en een SUP-motor. Ik ben dus misschien wel wat bevooroordeeld als het gaat om mijn absolute favoriet 😉

Innovatieve straalmotor

De kracht van de Bluedrive S ligt in zijn straalmotor. Deze motor kan snelheden tot 6 km/u halen. Het mooie is dat je dit vermogen heel eenvoudig kunt beheersen met de 3-knops afstandsbediening, die ik zelf altijd om mijn bovenarm bevestig. Deze afstandsbediening wordt geleverd met een waterdichte arm pack.

Gebruiksgemak en veiligheid

Wat ik ook geweldig vind aan de Bluedrive S is het gebruiksgemak. Met een gewicht van slechts 5,9 kg, inclusief accu, is deze motor eenvoudig te transporteren. Je kunt hem zelfs meenemen in het vliegtuig! De power pack is makkelijk aan te sluiten dankzij een bajonet sluiting. En voor de veiligheid is er een koord met een magnetisch blokje dat zorgt dat de motor direct uitschakelt als je in het water valt.

Goed om te weten: Je kunt de Aqua Marina BlueDrive motoren koppelen aan SUP boards van Aqua Marina en andere merken zoals Stardupp en Fit Ocean, zolang deze voorzien zijn van een slide-in vinsysteem. Daarnaast is het mogelijk om de BlueDrive te bevestigen aan SUP boards met een US Box vinsysteem, door gebruik te maken van de handige Aqua Marina US Fin Box Adapter.

In de winkel bekijken + aanbiedingen checken

€489,00
2 nieuw vanaf €489,00
Prijs gecheckt op 2 juli 2024 12:09
Amazon.nl

In een video bekijken

Groot bereik: Kahe Pod M, elektromotor voor peddel, kajak, float tube

Aan de andere kant hebben we de Kahe Pod M, een elektromotor die zich richt op flexibiliteit en kwaliteit. De Kahe Pod M onderscheidt zich door zijn lange gebruiksduur van 45 minuten tot wel 2 uur, afhankelijk van de snelheid, wind en stroming. Dit biedt je de vrijheid om langer op het water te blijven en meer te verkennen.

Ontworpen voor diversiteit

Wat echt opvalt aan de Kahe Pod M, is de universele toepasbaarheid. Deze motor kan op bijna elke één- of twee-persoons boot worden gemonteerd, waardoor je veelzijdigheid in gebruik hebt. Of je nu op zee, rivieren, meren of zelfs in de stad bent, de Kahe Pod M zorgt ervoor dat je meer van de wereld kunt ontdekken met minder inspanning.

SUP-motor

Veiligheid en stabiliteit

De Kahe Pod M draagt ook bij aan je veiligheid op het water. Bij weersveranderingen biedt deze motor extra zekerheid. Bovendien zorgt de zachte aandrijving ervoor dat je SUP of kajak stabieler ligt en minder gevoelig is voor externe invloeden. De Pod is tevens volledig ontworpen in Frankrijk. Een leuk detail, gezien alle Oosterse ontwerpen die op de markt te koop zijn 😉.

Aanbiedingen en prijzen bekijken

Hieronder zie je deze eSUP-motor direct in de winkel. Als je op de button klikt, lees je er meer informatie over en zie je direct of er nog leuke aanbiedingen zijn.

In een video bekijken

Goed om te weten: De Kahe Pod M past op de meeste SUP-boards met een afneembare fin. Is jouw bord niet geschikt? Dan kan je meestal wel een adapter kopen voor je fin, zodat deze wel geschikt is. Bijvoorbeeld een Aqua Marina US Fin box adapter. Kijk in de specificaties of jouw SUP-board voorzien is van de US fin box of een slimline slider.

Belangrijke kenmerken van elektrische SUP motoren:

 • Vermogen: Het vermogen van een elektrische SUP motor wordt gemeten in watt. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de motor en hoe sneller je kunt varen.
 • Spanning: De meeste elektrische SUP motoren werken op een spanning van 12 volt of 24 volt.
 • Accu: De accu van een elektrische SUP motor bepaalt hoe lang je kunt varen op één lading. De meeste accu’s hebben een capaciteit van 5 Ah tot 10 Ah.
 • Afstandsbediening: Met een afstandsbediening kun je de snelheid van de motor regelen en de motor aan en uit zetten.

Twee soorten elektrische SUP’s met een SUP-motor

Je kan in de winkel twee soorten SUP-boards kopen met een SUP motor. De tweede soort is veel gebruikelijker en heeft ook mijn voorkeur. Je hoeft bij defect niet je gehele board op te sturen en te missen (wat soms echt nog moet..) en kan ook kiezen om het elektrische gedeelte thuis te laten als je het niet nodig hebt.

1. Ingebouwde motoren:

 • Deze motoren zijn direct in het SUP board gemonteerd.
 • Ze zijn doorgaans stiller en efficiënter dan externe motoren.
 • Ingebouwde motoren zijn duurder dan externe motoren.
 • Voorbeelden van merken met ingebouwde motoren: Fanatic, Naish, Starboard.

Wist je dat…

…een vinbox een belangrijk onderdeel is van een SUP board?

De vinbox is een opening in de tail van het board waar de vin in bevestigd wordt. De vin zorgt voor stabiliteit en koersvastheid tijdens het suppen.

Er zijn verschillende soorten vinboxen:

 • US-box: Dit is de meest gebruikte vinbox. De vin wordt vastgezet met een schroef en moer.
 • Slide-in vinbox: De vin wordt in de vinbox geschoven en vastgezet met een clip. Dit systeem zit onder andere in mijn eigen SUP-board.
 • FCS-II vinbox: Dit is een gepatenteerd systeem van FCS. De vin wordt vastgezet met een clip en een schroef.

2. Externe motoren:

 • Deze motoren worden aan de vinbox van het SUP board bevestigd.
 • Ze zijn eenvoudiger te installeren en te verwijderen dan ingebouwde motoren.
 • Externe motoren zijn doorgaans goedkoper dan ingebouwde motoren.
 • Voorbeelden van merken met externe motoren: Bluefin, Red Paddle Co, Aqua Marina.
SUP-motor kopen

Voordelen en nadelen van een SUP met motor op een rij

Ik zie zelf alleen maar voordelen van een SUP-motor kopen (oké, misschien de aankoopprijs niet 😉) maar verder wel. Wil je echt zuurpruimen dan zie je hieronder naast de vele voordelen ook een aantal nadelen!

Voordelen van een elektrische SUP motor:

 • Sneller en gemakkelijker peddelen: De motor helpt je om sneller en gemakkelijker te peddelen, waardoor je minder energie verbruikt.
 • Tegen de wind in varen: Met een elektrische motor kun je zelfs tegen de wind in varen.
 • Langere afstanden afleggen: Met een elektrische motor kun je langere afstanden afleggen dan zonder motor.
 • Geschikt voor alle niveaus: Elektrische SUP boards zijn geschikt voor alle niveaus, van beginners tot gevorderden.

Nadelen van een elektrische SUP motor

 • Duurder: Elektrische SUP boards zijn duurder dan traditionele SUP boards.
 • Zwaarder: Ze zijn zwaarder dan traditionele SUP boards.
 • Beperkte actieradius: De actieradius van een elektrische SUP motor wordt beperkt door de capaciteit van de accu.
 • Onderhoud: eSUP motoren vereisen meer onderhoud dan traditionele SUP boards.

Gebruikstips voor je elektrische SUP-motor

Bij het gebruik van je elektrische SUP-motor is het beheren van de batterij cruciaal. Zorg dat deze altijd volledig is opgeladen voor je het water op gaat en bewaar de batterij op een koele, droge plek. Het slim gebruik van de motor, door deze bijvoorbeeld alleen in te zetten wanneer echt nodig, helpt de batterijduur te verlengen.

Het afstemmen van de motor op je peddelstijl en de condities van het water kan ook veel verschil maken. Een goed getrimde motor, in combinatie met efficiënte peddeltechnieken, zorgt voor een optimale balans en voortstuwing. Het is nuttig om te experimenteren met verschillende instellingen en technieken om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw activiteit.

Veiligheid mag nooit worden vergeten. Het dragen van een reddingsvest, het in goede staat houden van je uitrusting en het bewust zijn van je omgeving zijn essentieel om veilig te genieten van je tijd op het water.

Mijn tip aan jou: Het leren van een snelle en veilige stopmethode voor je motor kan van cruciaal belang zijn in een noodsituatie. Oefen dit dan ook regelmatig, ook als je wat gevorderd bent met suppen en E-suppen.

Onderhoud en opslag van je motor

Wat betreft het onderhoud, is het schoonmaken van de motor na elk gebruik essentieel, vooral als je in zout of brak water hebt gevaren. Zoet water spoelen voorkomt corrosie. Het regelmatig controleren en schoonmaken van de propeller en andere bewegende delen houdt je motor in topconditie. Indien nodig, volg de smeringsinstructies van de fabrikant om alles soepel te laten lopen.

Bij het opbergen van je motor is het belangrijk om de batterij te verwijderen en op te slaan volgens de richtlijnen van de fabrikant. Zorg ervoor dat de motor op een droge en vorstvrije plek staat wanneer deze niet in gebruik is. Een laatste controle op slijtage of schade voor het opbergen kan toekomstige problemen voorkomen.

Onderhoud SUP met motor SUP

Mocht je motor onverhoopt niet starten of minder presteren, controleer dan eerst de eenvoudige zaken zoals de batterijstatus en verbindingen. Verstoppingen bij de propeller kunnen vaak de oorzaak zijn van verminderde prestaties. Voor complexere problemen is het raadplegen van de handleiding of contact opnemen met de fabrikant de beste stap.

Veelgestelde vragen en antwoorden over de SUP-motor op een rij

Wat is het verschil tussen ingebouwde motoren en externe motoren voor SUP-boards?

Ingebouwde motoren zijn direct in het SUP-board geïntegreerd en bieden een gestroomlijnd ontwerp en efficiëntie. Externe motoren worden aan de vinbox bevestigd en zijn gemakkelijker te installeren en te verwijderen, wat flexibiliteit biedt voor verschillende activiteiten.

Hoe lang gaat de batterij van een elektrische SUP-motor mee?

De gebruiksduur van de batterij varieert afhankelijk van het model en de snelheid, maar over het algemeen kun je verwachten dat de batterij 45 minuten tot 2 uur meegaat. Het is slim om altijd een peddel mee te nemen als back-up, mocht de batterij onverwacht snel leeg raken.

Kan ik mijn elektrische SUP-motor op elk SUP-board bevestigen?

De meeste elektrische SUP-motoren zijn ontworpen om compatibel te zijn met een breed scala aan SUP-boards, vooral die met een slide-in vinsysteem of US Box vin systeem. Het is belangrijk om de specificaties te controleren of een adapter aan te schaffen indien nodig.

Wat zijn de voordelen van een elektrische SUP-motor?

Elektrische SUP-motoren helpen je sneller en met minder inspanning te peddelen, waardoor je tegen de wind in kunt varen en langere afstanden kunt afleggen. Ze zijn geschikt voor alle niveaus van SUP-enthousiastelingen, van beginners tot gevorderden.

Hoe onderhoud ik mijn elektrische SUP-motor?

Na elk gebruik, spoel je de motor af met zoet water, vooral na gebruik in zout of brak water, om corrosie te voorkomen. Controleer regelmatig de propeller en andere bewegende delen op vuil en volg de smeringsinstructies van de fabrikant. Bewaar de batterij volgens de aanbevelingen en plaats de motor op een droge, vorstvrije plek wanneer deze niet in gebruik is.


Categorie: Suppen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.