Kamer over? Maak er een home gym van! Tips en trucs!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Heb je in huis een extra slaapkamer of extra ruimte over? Misschien is het dan wel leuk om er een eigen gym van te maken. Een home gym oftewel thuis sportschool is helemaal hip tegenwoordig. Investeer je in een thuisgym, dan hoef je niet meer een duur sportschoolabonnement aan te schaffen.  Hieronder lees je onze vier tips voor het maken van een echte thuissportschool! Zo wordt je écht thuisfit.

Kies de juiste ruimte uit voor een home gym

Een ideale homegym heeft veel natuurlijk licht, dus kies voor een kamer in je huis met veel ramen of deuren. Als dat niet mogelijk is kun je er zelf voor zorgen dat de verlichting in de kamer op orde is. Dit kan je doen met een aantal mooie oplossingen, zoals met inbouwverlichting of een paar lampen met een zachte lichtbron. Zo boots je natuurlijk licht na. Daarnaast werkt het ook goed om spiegels op te hangen in de ruimte. Hierdoor wordt het licht meer gereflecteerd. Gevolg? De kamer voelt ruimtelijker, helderder en lichter aan. Ook zijn spiegels een geweldig hulpmiddel tijdens het sporten om op je houding te letten.

Meer focuspunten voor een juiste home-gym kamer

Daarnaast let je op de volgende punten als je zelf een home gym gaat maken:

  • Kijk waar de stopcontacten zijn. Sommige apparaten hebben stroom nodig en je wilt niet struikelen over kabels die overal liggen.
  • Bepaal de positie van de televisie. Veel thuisworkouts maken gebruik van video. Een televisiescherm werkt vaak beter dan een workout nadoen van een laptop of iPad-scherm.
  • Als je de ruimte hebt: zet een kast op een tactische plek in het huis. Het is echt heel fijn om al je sportkleding in dezelfde ruimte als de home gym te hebben.

Wat voor vloer ga je gebruiken?

Ongeacht wat je budget is, wil je een vloer hebben die stabiel is. Deze moet daarnaast ook comfortabel zijn als je oefeningen op de vloer doet. Ook als je dit op een matje doet, dan helpt een comfortabele en stabiele ondervloer zeker erg goed. Vloerbedekking/tapijt is een geweldige optie als je een krap budget hebt. Ga voor standaard residentiële vloerbedekking met een laag uitgesneden pool en een dikke pad. Toch raden wij speciale tegels aan. Deze tegels zijn schoabsorberend en speciaal gemaakt voor home gyms, waar je ook met zwaardere apparatuur aan de slag gaat.

Koop eerst de essentiële home gym uitrusting

Je hebt slechts een handjevol apparaten en spullen nodig heeft om van jouw thuisgym een effectieve (en plezierige) plek te maken om te trainen. De meeste van deze benodigdheden zijn ook prima betaalbaar. Begin voor weerstandstraining met een eenvoudige halterset met een bankje. Dit vormt de basis van de meeste trainingen die u thuis kunt doen. Je kan op zo’n home gym bankje onder andere squats, bankdrukken, lunges en meer belangrijke oefeningen uitvoeren. Daarnaast koop je een goede vloermat voor oefeningen op de grond en koop je goede weerstandsbanden. Je hoeft echt niet alles in één keer te kopen voor een home gym. Heb je daarna nog budget over? Dan kun je overwegen om een loopband of elliptische trainer aan te schaffen. Andere investeringen zijn bijvoorbeeld een set dumbbells, een stabiliteitsbal en een foamroller.


Categorie: Fitnessapparaten

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.