Zo kan je jouw progressie bijhouden

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wil jij werken aan een fit, slank en gezond lichaam? Dan is het uiteraard belangrijk om voldoende te sporten en te bewegen. Ook is het belangrijk om jouw progressie bij te houden. Jouw progressie bijhouden werkt motiverend en je ziet wanneer je toch iets bij moet schaven, bijvoorbeeld wanneer je maar weinig progressie boekt. Door iedere keer te puzzelen en bij te houden wat de resultaten zijn van jouw keuzes kan je een programma ontwerpen dat voor jou werkt! Jouw progressie bijhouden kan op meerdere manieren.

Progressie bijhouden, zo doe je dat

Wanneer je een fitter, slanker lichaam wilt hebben moet je aanpassingen maken in jouw sport- en eetschema. Wanneer je meer gaat sporten en vooral wanneer je krachttraining gaat doen zal je merken dat je ook spiermassa kweekt. Wanneer je alleen op de weegschaal staat kan het soms lijken alsof je niet zoveel afvalt als dat je zou willen. Daarom is het belangrijk om naast wegen op de weegschaal ook jouw lichaamsmaten op te meten met een meetlint én progressiefoto’s te maken.

Lichaamsmaten bijhouden

Naast de kilo’s die je verliest is het misschien wel nog belangrijker om te kijken naar het aantal centimeters die je verliest. Wanneer je jouw progressie goed bij wilt houden zijn er verschillende lichaamsmaten die je op kan meten en bij kan houden. Meestal meet je de maat van de borst, de taille, de heupen en de bovenbenen. Je kijkt hierbij naar de maat van het breedste gedeelte van de borst en heupen en het smalste gedeelte van de taille. Tijdens het meten moet je rechtop staan maar je mag niet je buik inhouden.

Goede progressiefoto’s maken

Ook een goede manier om progressie te kunnen zien en bijhouden is het maken van progressiefoto’s. Wanneer je de foto’s naast elkaar legt zal je een duidelijk zichtbaar verschil zien. Maar hoe maak je nou goede progressiefoto’s? Ten eerste is het belangrijk om de foto’s iedere keer op dezelfde plek te maken en op hetzelfde moment van de dag. Wanneer je steeds ander licht hebt kan je de progressie namelijk minder goed zien. Maak een foto van de voorkant, zijkant en achterkant van het lichaam. Probeer dezelfde onderkleding of badkleding te dragen. Zorg dat je hele lijf op de foto staat. Sta rechtop maar wel ontspannen en zonder je buik in te houden. Ook kan je op dezelfde manier video’s maken om de progressie goed te kunnen zien.

Regels voor het wegen

Wegen kan je het best doen in de ochtend, net wanneer je uit bed komt en naar de wc bent geweest en voordat je gaat ontbijten. Het liefst ga je zonder kleding op de weegschaal staan. Zet de weegschaal tijdens het wegen telkens op dezelfde plek en gebruik steeds dezelfde weegschaal. Wij hebben meerdere weegschalen uitgeprobeerd maar de beste weegschaal was toch gewoon de goedkoopste weegschaal zonder allerlei poespas. De meeste extra gegevens die je zou kunnen meten met een duurdere weegschaal zijn niet 100% betrouwbaar. Eerder het tegenovergestelde zelfs. Het is – zeker in het begin – prima om iedere dag te wegen. Zo kan je zien of het gewicht per dag afwijkt of niet. Dit kan er ook mee te maken dat je de ene dag meer vocht vasthoudt dan de andere dag.

Apps om progressie bij te houden

Er bestaan verschillende apps om jouw progressie bij te kunnen houden. Onze favoriete app is My Fitness Pal. In deze app kan je calorieën en macro’s bijhouden. Ook kan je hier je gewicht, lichaamsmaten en progressiefoto’s toevoegen. Wat wij ook fijn vinden aan deze app is dat je hem aan veel verschillende soorten sporthorloges en activity trackers kan koppelen. Calorieën die je verbrandt met sporten worden dan meteen verwerkt in jouw calorieëndoel. Wanneer je meer traint kan je dus ook meer eten op een dag. Je kan deze dingen allemaal doen met de gratis versie van My Fitness Pal.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.