Wat is een trapsysteem voor een indoor fiets?

trapsysteem-indoor-fiets

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wanneer je op een “gewone” fiets rijdt stoppen de pedalen met draaien wanneer je stopt met trappen. Het is goed om te weten dat dit bij een indoor fiets vaak niet het geval is. Net als bij een fixed gear fiets, ook wel een fixie of single speed bike genoemd, draaien de trappers door wanneer je stopt met trappen. Doe je voor het eerst mee met een indoor cycling les dan wordt je hier vaak voor gewaarschuwd. Ook wordt er verteld hoe je dan veilig kan stoppen met fietsen. Je hebt op indoor fietsen een vrijloop trapsysteem of een doortrapsysteem. In deze blog vind je een uitleg van de verschillende trapsystemen en een veilige manier om te stoppen met fietsen.

Uitleg van het vrijloop trapsysteem

De meeste indoor fietsen hebben een doortrapsysteem. Er zijn echter ook indoor fietsen met een vrijloop trapsysteem. Dit trapsysteem is hetzelfde als het trapsysteem op een gewone fiets. Stop je met trappen? Dan stoppen de pedalen met draaien. Het vrijloop trapsysteem is het meest veilige trapsysteem voor een indoor fiets. Dit is ook de reden dat veel van de nieuwere indoor fietsen die op de markt worden gebracht een vrijloop trapsysteem hebben. Verder is dit trapsysteem de favoriet van onder andere wielrenners. Wielrenners willen graag dat het fietsen op een indoor fiets in de buurt komt van het fietsen op een racefiets.

Doortrapsysteem: Een uitleg

De meeste indoor fietsen die nu verkrijgbaar zijn hebben een doortrapsysteem. Wanneer je stopt met trappen blijven de trappers nog even doordraaien. Probeer je met alle macht je benen stil te houden? Dan kan je gelanceerd worden vanaf je indoor fiets. Het is daarom een stuk beter om geen kracht meer te leveren vanuit je benen en je benen rustig mee te laten draaien totdat ze stil staan. Wil je dat je benen niet meer ronddraaien? Dan kan je gebruik maken van de rem of noodstop. Wanneer je deze indrukt stoppen de pedalen meteen met draaien. Het doortrapsysteem heeft ook meerdere voordelen. Zo moet je steeds blijven trappen waardoor je blijft bewegen. Met een vrijloop systeem zou je je benen veel vaker stil hebben hangen.


Categorie: Indoor cycling

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.