Lengtepas op een crosstrainer, wat is het precies?

lengtepas op een crosstrainer verstelbare lengtepas

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je ooit hebt overwogen om een crosstrainer voor thuisgebruik of in de sportschool te kopen of te gebruiken, ben je misschien al bekend met termen zoals weerstand en trainingsprogramma’s. Vaak is het begrip lengtepas in een crosstrainer nog onbekend. Gek, want het is een vrij belangrijke specificatie als je op zoek gaat naar een nieuwe (of tweedehands) crosstrainer. Wat is de lengtepas eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel duiken ik diep in de wereld van de lengtepas en leg ik uit waarom dit kleine, maar cruciale detail zo’n groot verschil kan maken in jouw training op een crosstrainer. Ik start met een korte definitie van het begrip.

Wat is een lengtepas?

De lengtepas van een crosstrainer verwijst naar de maximale afstand tussen de voorste en achterste positie van de voetpedalen tijdens een volledige trapbeweging. Simpel gezegd, het is hoe “groot” een stap je kunt zetten op de crosstrainer, vergelijkbaar met het verschil tussen wandelen en hardlopen in termen van stapgrootte.

Belang van de lengtepas van een crosstrainer

De lengtepas is erg belangrijk omdat het direct invloed heeft op hoe natuurlijk en comfortabel de beweging van de crosstrainer aanvoelt. Een te korte lengtepas kan ervoor zorgen dat je bewegingen beperkt en onnatuurlijk aanvoelen, terwijl een te lange lengtepas kan leiden tot overbelasting van spieren en gewrichten.

lengtepas crosstrainer

De invloed van de lengtepas op een crosstrainer bekeken

Ik heb hieronder twee soorten lengtepassen bekeken. Deze heb ik niet voor de lol uitgekozen, maar heb ik gekozen omdat het vrij gebruikelijke maten zijn in de wereld van crosstrainers. Zo heeft de Focus Fitness Fox 3 een lengtepas van 40cm. De iets duurdere Focus Fitness Fox 5 iPlus (aanrader overigens) heeft een lengtepas van 47cm.

Lengtepas van 40cm

Een lengtepas van 40 cm is vaak geschikt voor mensen die van gemiddelde lengte of kleiner zijn. Dit betekent niet dat langere mensen er geen gebruik van kunnen maken, maar ze kunnen het gevoel hebben dat hun beweging wat beperkt is.

Effect op de training

Deze lengtepas simuleert meer een wandelbeweging dan een lange, uitgestrekte stap. Voor sommigen kan het comfortabel en vloeiend voelen, terwijl anderen zich mogelijk beperkt voelen in het bereik.

Voorbeelden van crosstrainers met een 40cm lengtepas

Lengtepas van 47cm

Een lengtepas van 47 cm is een ruimere stap en kan meer geschikt zijn voor mensen die langer zijn of voor diegenen die een meer uitgestrekte en dynamische stap prefereren tijdens hun training.

Effect op de training

Deze lengtepas komt meer in de buurt van een natuurlijke jog- of loopbeweging. Je kan de heupen, knieën en enkels in een grotere boog te bewegen. Dit resulteert -meestal – in een intensievere training waarbij je meer calorieën verbrandt.

Voorbeelden van crosstrainers met een 47cm lengtepas

Tip: crosstrainer met verstelbare lengtepas

Weet je niet zeker waar jij het meest behoefte aan hebt of welke lengtepas van de crosstrainer bij je past? Overweeg dan een model te kopen waarbij je de lengtepas kan verstellen. De onderstaande modellen bieden deze functie. Het gaat (helaas) dan wel vaak om modellen uit de topklasse. Via de button bekijk je de crosstrainer direct in de winkel. De goedkoopste crosstrainer met verstelbare lengtepas staat bovenaan in de lijst.

Waarom lichaamslengte een belangrijke factor is.

Lichaamslengte is een cruciale factor bij het bepalen van de juiste lengtepas omdat het direct correleert met de natuurlijke stapgrootte van een individu. Iemand die langer is, zal waarschijnlijk een grotere natuurlijke stap hebben dan iemand die korter is

Hoe verschillende lengtepassen verschillende lichaamslengtes beïnvloeden.

Voor iemand met een kortere lichaamslengte kan een te lange lengtepas leiden tot overbelasting, terwijl iemand met een langere lichaamslengte kan vinden dat een te korte lengtepas beperkend en oncomfortabel is.

Hoe de lengtepas de intensiteit van de training beïnvloedt.

De lengtepas heeft een directe invloed op de reikwijdte en beweging van je benen tijdens het trainen op een crosstrainer. Een langere lengtepas kan leiden tot een hogere trainingsintensiteit, omdat het meer inspanning vergt om een grotere beweging te voltooien. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag en een hoger calorieverbruik tijdens de training.

De correlatie tussen lengtepas en calorieverbranding.

In het kort: Hoe groter de beweging (of lengtepas), hoe meer calorieën je verbrandt. Dit komt omdat je lichaam harder moet werken om de grotere beweging te voltooien, wat resulteert in een verhoogde energie-uitgave. Let wel op dat deze regel meestal geldt, maar zeker niet voor iedereen van toepassing is.

Mythe: Er zijn enkele mythes rond de lengtepas. Sommigen geloven ten onrechte dat een langere lengtepas altijd beter is, ongeacht hun lichaamsbouw of trainingsdoelen. Anderen denken dat de lengtepas geen invloed heeft op hun training. Beide overtuigingen zijn onjuist en kunnen leiden tot een suboptimale trainingservaring.

Voordelen van een crosstrainer met de juiste lengtepas

 lengtepas

Als je de bovenstaande tekst hebt gelezen, hoef ik je waarschijnlijk geen opsomming te geven van de voordelen van een goede lengtepas op een crosstrainer. Ik doe het – voor het overzicht – toch wel:

  • Optimaal comfort: Een afgestemde lengtepas zorgt voor een natuurlijke en vloeiende beweging die overeenkomt met je lichaamsbouw en looppatroon.
  • Minder blessurerisico: Door een correcte lengtepas vermindert de kans op overbelasting en onnatuurlijke bewegingen, waardoor potentiële blessures aan heupen, knieën en enkels worden geminimaliseerd.
  • Efficiëntere training: Met de juiste lengtepas kun je een maximale spieractivatie bereiken, wat leidt tot een effectievere en productievere training.
  • Verhoogde calorieverbranding: Een grotere, meer natuurlijke stap kan leiden tot een hogere intensiteit en daardoor een hogere calorieverbranding.
  • Verbeterde spierdefinitie: Trainen met de juiste lengtepas zorgt voor een gelijkmatige spierbelasting en kan helpen bij het tonen en definiëren van beenspieren.
  • Groter trainingsbereik: Een afgestemde lengtepas kan zorgen voor meer variabiliteit in je training, waardoor je verschillende spiergroepen kunt targeten.
  • Betere Trainingsergonomie: De juiste lengtepas zorgt voor een optimale houding tijdens het trainen, wat kan bijdragen aan een betere lichaamsmechanica en algehele ergonomie.
  • Langere trainingssessies: Wanneer je comfortabel traint, is de kans groter dat je langer en vaker traint, wat leidt tot betere resultaten op lange termijn.

Categorie: Crosstrainer

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.