Home » Blog » Eenvoudig leven, een leven met minder stress

Eenvoudig leven, een leven met minder stress

Ons is leven is te moeilijk, te ingewikkeld en kan niet simpel worden genoemd. We zijn op een normale dag constant bezig met onbelangrijke zaken, leven met stress, hebben torenhoge schulden, een rommelig huishouden en staan onder constante druk om te presteren. Eenvoudig leven, uw leven versimpelen en de stress verminderen zijn essentieel om de dag en het leven rustig door te kunnen komen. Tien tips om dit te bereiken!

Eenvoudig leven

Van Dale: een•vou•dig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) niet ingewikkeld.

Wij richten ons leven over het algemeen gezien te ingewikkeld in en we maken het onszelf veel te moeilijk. Ons leven versimpelen om zo een eenvoudig leven te krijgen hoeft niet lastig te zijn. Leren om een schoner, stiller en opgeruimd huishouden te hebben kan in enkele simpele stappen worden bereikt. Het elimineren van rommel, versimpelen van onze relaties en de tijd nemen om zelf te ontspannen zorgt bij veel mensen voor een gelukkiger en minder stressvol leven.

Minder stress

Stress is een groot probleem voor veel mensen geworden. Belangrijke oorzaken van stress zijn volgens de experts onder andere: een hectische en stressvolle baan, een chaotisch huishouden, rekeningen die oplopen en niet meer betaald kunnen worden en slechte eet- en leefgewoonten zoals teveel fastfood, cafeïne, alcohol en roken. Al deze zaken vermijden lijkt onmogelijk, maar u zult ergens moeten starten. De onderstaande tips helpen om de stress te verminderen in uw leven om zo een rustiger en eenvoudiger leven te

Tien tips om eenvoudiger te leven

1. Doe niet teveel tegelijk

Na het lezen van diverse boeken waardoor u geïnspireerd bent geraakt of het lezen van artikelen over een eenvoudig en simpel leven op internet willen mensen vaak zo snel mogelijk het leven weer op de rit hebben. De fout die veel gemaakt wordt is dat iemand alles tegelijk aan wilt pakken. Dit gaat vaak enkele dagen tot weken goed, maar men valt snel terug in het oude patroon. Probeer niet alle onderstaande punten direct aan te pakken, maar doe dit stap voor stap en stel heldere en haalbare doelen voor uzelf. Moet u bijvoorbeeld een belangrijk verslag afmaken? Focus dan volledig op dit verslag en vermijdt afleiding van het internet, de mobiele telefoon of zelfs van uw vriend/vriendin of partner. Dit zal op het begin veel moeite kosten, maar als u dit blijft oefenen zal het na verloop van tijd makkelijker gaan.

2. Richt uw leven eenvoudiger in

Een hectisch leven en een drukke dagindeling zorgt voor veel stress. Denk, voordat u een uitdaging of iets nieuws aangaat of toezegt, goed na. Zeg alleen ‘ja’ tegen zaken waar uzelf gelukkig van wordt of zaken die binnen uw tijdsindeling passen zodat u niet hoeft te haasten. Zodra er steeds meer verplichtingen afvallen kunt u beginnen met ontspannen en krijgt u steeds meer tijd voor de leukere dingen in het leven

3. Onderneem en sport

Probeer iedere dag iets te ondernemen qua sport. Iedere dag een stuk wandelen, rennen, naar de sportschool of iets anders waardoor u zich beter door voelt. Bouw dit met kleine stapjes om zo blessures te voorkomen. Belangrijk is dat u iets vindt waar u veel plezier mee heeft. Zie het vooral niet als een verplichting.

4. Leer slechte gewoonten af

Leer iedere maand één slechte gewoonte af. Maak een lijst van alle slechte gewoonten van uzelf, schakel hiervoor eventueel de hulp van een bekende voor in. Soms zijn we namelijk blind voor onze eigen slechte eigenschappen. Leer iedere maand één gewoonte af, begin met de meest schadelijke voor uw gezondheid. Stoppen met roken, meer fruit eten, gezonder avondeten en water drinken in plaats van frisdrank kunnen bijvoorbeeld op de lijst staan. Pak ook hier niet alles tegelijk aan. Doe dit stap voor stap!

5. Zoek kalmte en rust op

Ga na waar u echt rustig van kunt worden? Al jarenlang zijn meditatie, yoga en andere rustgevende methoden populair om te ontspannen. Dit hoeft voor u echter niet zo te zijn. Sommige mensen kunnen juist ontspannen dor een lange douche te nemen, met een goed boek in bad te zitten of lekker op de bank te dutten. Andere mensen vinden rust door een lange wandeling in het bos te ondernemen of te fietsen. Zoek uw favoriete activiteit en onderneem deze dagelijks.

6. Financiën op orde

Mensen die hun financiën niet inzichtelijk hebben, krijgen in het dagelijks leven sneller te maken met de symptomen van stress. Om een eenvoudiger leven te krijgen is het van groot belang dat de financiën op orde of in ieder geval overzichtelijk zijn. Probeer zoveel mogelijk afschrijvingen automatisch te doen en zet in een Excel document hoeveel er maandelijks binnenkomt en er ook weer uitgaat. Zoek daarnaast hobby’s en activiteiten die geen geld kosten.

7. Lol

Iedere dag even lol hebben, hardop lachen, plezier hebben en gedachteloos kunnen genieten van een situatie. Iedereen heeft plezier in andere dingen, waar heeft u plezier in? Even met de kinderen spelen, met de hond spelen of een goed gesprek met een vriend of vriendin aan de telefoon kunnen uw dag opvrolijken.

8. Creatieve hobby’s

Creatieve hobby’s zijn een goede afleiding en kunnen daarnaast ook een hoop plezier opleveren. Doordat u steeds meer ‘nee’ zegt tegen verplichtingen en het leven rustiger bent in gaan delen heeft u ook meer tijd over voor leukere dingen. Schrijven, schilderen, muziek maken of andere creatieve hobby’s kunnen voor de nodige ontspanning zorgen.

9. Tijdsindeling

Vaak plannen wij een dag helemaal vol en laten we te weinig tijd tussen afspraken. Dit doen we op werkdagen en ook op vrije dagen. Probeer tussen iedere afspraak wat tijd te plannen om zo de stress te verminderen. In deze tijd kunt u zich even ontspannen of de gedachten verzetten.

10. Rommel opruimen

Een opgeruimd en schoon huis zorgt voor minder stress. Een schoonmaakschema, een dagelijks schoonmaakrondje of wekelijks een dagdeel het huis goed onder handen nemen zijn allemaal opties om dit te bereiken. Naast de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse schoonmaaktaken is het ook van belang om zoveel mogelijk rommel op te ruimen. Zet spullen die u niet meer nodig heeft op een veilingwebsite, breng ze naar een kringloopwinkel of gooi ze bij de vuilnis.

nv-author-image

De redactie van 365sport bestaat uit drie personen die samen met gastschrijvers echt álles schrijven over sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *