Home » Blog » Conditietraining zonder te vermageren?

Conditietraining zonder te vermageren?

Conditietraining

Je hebt geen overgewicht en bent best tevreden met je lichaam. Meer nog: je wil geen kilo’s verliezen, want dan zou je te mager zijn. En toch… als je even om een brood loopt bij de bakker om de hoek, moet je gaan zitten bij je thuiskomst. Je conditie is ondermaats, en daar ga je wat aan doen. Kan dat, zonder ook kilo’s te verliezen?

Fitnessen om af te vallen

De meeste mensen gaan fitnessen om gewicht te verliezen – slechts een zeer kleine minderheid wil wel sporten maar niet vermageren. Daarom is het ook veel moeilijker om over dit thema informatie te vinden. Je kunt dan ook best een beroep doen op de trainer van het fitnesscentrum: hij zal heel precies rekening houden met je wensen, en kan een schema opstellen op maat van je lichaamsbouw.

Intensiteit

Het eerste wat hij je zal aanraden, is ongetwijfeld om te trainen op de juiste intensiteit. Die wordt bepaald op basis van de hartslag die je moet aanhouden tijdens de oefeningen. Algemeen gesteld kun je jouw ideale hartslag berekenen aan de hand van je maximale hartslag: trek je leeftijd af van het getal 220, en je verkrijgt jouw maximale hartslag.

Neem vervolgens van die uitkomst zestig tot zeventig procent, en je krijgt de laagste en hoogste hartslag waartussen je moet trainen. Beginners oefenen best aan de ondergrens van de doelhartslagzone, gevorderden kunnen alle registers opentrekken en trainen aan de bovengrens.

Conditietraining

Eens je de intensiteit van je oefeningen hebt bepaald, kun je starten met conditie- of cardiotraining. Op deze manier bouw je doelgericht je conditie op, en vergroot je je uithoudingsvermogen. Tijdens het sporten verbrand je ook calorieën, en om dat op te vangen kan je vooraf veel langzame koolhydraten eten, die je vindt in bijvoorbeeld linzen, bonen, kikkererwten, groenten en volkorenbrood.

Ze worden geleidelijk aan omgezet in glucose en zorgen zo voor een gelijkmatige aanvoer van energie. Je lichaam zal deze energie gebruiken tijdens het sporten, waardoor je geen reserves hoeft aan te spreken.

Krachttraining

Wil je zeker geen gewicht verliezen tijdens het trainen, dan kun je deze cardiotraining aanvullen met een stevige krachttraining. Hierbij train je je spieren en ontwikkel je spiermassa. Spieren wegen meer dan vet, dus je gewicht blijft in balans. Bovendien zal je lichaam krachtiger worden, en meteen ook een stuk gezonder.

nv-author-image

De redactie van 365sport bestaat uit drie personen die samen met gastschrijvers echt álles schrijven over sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *