Hoe werkt de solarfunctie / solar in sporthorloges?

Solar horloge

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Sporthorloges met zonne-energie zijn een innovatie die traditionele batterijtechnologie combineert met hernieuwbare energie. In de naamgeving van het horloge staat vaak het woord Solar. Deze horloges werken door lichtenergie om te zetten in elektrische energie. Hieronder bespreek ik hoe dit proces werkt, inclusief voorbeelden, en bekijk ik de voor- en nadelen van deze technologie.

De werking van solar in sporthorloges

Lichtenergie omzetten

Sporthorloges met zonne-energie bevatten een zonnecel, vaak verborgen onder de wijzerplaat. Deze cel vangt lichtenergie op, die vervolgens wordt omgezet in elektrische energie. De omgezette energie wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij binnen het horloge.

Opslag van energie

De opgeslagen energie in de oplaadbare batterij wordt gebruikt om het horloge te laten functioneren. Deze batterijen zijn anders dan wegwerpbatterijen zoals droge batterijen en knoopcellen. Ze zijn milieuvriendelijker omdat ze herhaaldelijk opgeladen en ontladen kunnen worden. Vrijwel alle solarhorloges moet je daarnaast eens in de zoveel tijd wel gewoon opladen via een stopcontact / usb-poort. Een solarhorloge die je zelf nooit hoeft op te laden bestaat voor consumenten (nog) niet.

Voorbeeld van een solarhorloge

Stel je een sporthorloge voor dat overdag blootgesteld wordt aan zonlicht. De zonnecel onder de wijzerplaat vangt dit licht op en zet het om in elektrische energie. Deze energie wordt opgeslagen en gebruikt om de verschillende functies van het horloge, zoals de tijd, stopwatch, en hartslagmeter, van stroom te voorzien.

Solar-horloge solarfunctie zonne-energie

Mijn favoriete solarhorloges in de winkel bekijken

Mijn horloge heeft geen solarfunctie. Aangezien ik regelmatig in de buurt ben van een stopcontact en niet dagenlang outdoor ben, mis ik het ook niet. Ik begrijp wel dat het een hele leuke gimmick kan zijn. Ik heb in het verleden voor o.a. Garmin wel enkele solarhorloges uitgetest. Hieronder vind je mijn favorieten.

Wat is een solarfunctie precies?

De solarfunctie in een horloge maakt gebruik van zonne-energie om de batterij op te laden. Dit gebeurt via een zonnecel, vaak geplaatst onder de wijzerplaat, die lichtenergie (zowel van zonlicht als kunstlicht) omzet in elektrische energie. Deze elektrische energie wordt vervolgens opgeslagen in een oplaadbare batterij. Deze batterijen zijn duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele wegwerpbatterijen, omdat ze herhaaldelijk kunnen worden opgeladen. Het gebruik van zonne-energie in horloges vermindert de afhankelijkheid van wegwerpbatterijen en opladen van het horloge via een stopcontact.

Wat betekent het woord solar?

De hierboven beschreven solarfunctie is natuurlijk niet exclusief voor (sporthorloges). Solar komt voor in enorm veel andere dingen. Hieronder geef ik je een uitleg: Solar, in de breedste zin van het woord.

Solar, of zonne-energie, verwijst naar het proces waarbij zonlicht wordt omgezet in elektrische energie of warmte. Dit gebeurt meestal met behulp van zonnepanelen, die fotovoltaïsche cellen bevatten die lichtenergie omzetten in elektriciteit. Deze technologie wordt gebruikt in een verscheidenheid van toepassingen, van grote zonne-energiecentrales die elektriciteit opwekken voor steden, tot kleine apparaten zoals rekenmachines en horloges. Solar is een duurzame en hernieuwbare energiebron die geen broeikasgassen uitstoot tijdens het opwekken van energie, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor fossiele brandstoffen.

Lees hier meer over fossiele brandstoffen en duurzame alternatieven

Voordelen van zonne-energie in sporthorloges

  • Duurzaamheid: Door gebruik te maken van zonne-energie, verminderen deze horloges de afhankelijkheid van wegwerpbatterijen, wat beter is voor het milieu.
  • Lange levensduur: Oplaadbare batterijen in deze horloges hebben een langere levensduur vergeleken met traditionele batterijen.
  • Gemak: Gebruikers hoeven zich minder zorgen te maken over het vervangen van batterijen, aangezien het horloge zichzelf oplaadt met licht.
  • Kostenbesparing: Op lange termijn kunnen gebruikers geld besparen doordat ze minder vaak batterijen hoeven te kopen.

Nadelen van zonne-energie in sporthorloges

  • Afhankelijk van licht: Deze horloges hebben voldoende licht nodig om op te laden. Bij onvoldoende licht kan de batterij niet volledig opladen.
  • Initiële kosten: De aanschafprijs van sporthorloges met zonne-energie kan hoger zijn dan die van traditionele horloges.
  • Beperkingen in functionaliteit: In sommige modellen kan de energieopslag beperkt zijn, waardoor je toch weer afhankelijk bent van normaal opladen van een horloge

Categorie: Horloge

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.