Kettler Optima 200 review: veelzijdige crosstrainer

Kettler Optima 200

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Kettler heeft in de Optima-serie meerdere gave crosstrainers gemaakt. Ik heb al deze modellen mogen uittesten in de showroom. Hoewel mijn voorkeur zeker uitgaat naar de (duurdere) Optima 600, was ik ook wel positief verrast door de Kettler Optima 200. Dit model valt qua prijs in de middenklasse. Deze review heb ik dan ook geschreven op basis van de prijs/kwaliteit. Hieronder lees je mijn ervaring met de Optima 200 van het merk Kettler.

Wat is de Kettler Optima 200?

De Kettler Optima 200 is een crosstrainer ontworpen voor thuisgebruik, niet voor commercieel gebruik. De crosstrainer is voorzien van een reeks aan functies voor een erg veelzijdige workout. Het apparaat heeft een 14 kg vliegwiel voor een soepele, gelijkmatige beweging en heeft 15 weerstandsniveaus. De crosstrainer is uitgerust met een overzichtelijke trainingscomputer die 10 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s bevat, inclusief een hartslagprogramma. Bovendien kun je het toestel via Bluetooth verbinden met je smartphone of tablet, waardoor je gebruik kunt maken van externe apps zoals Kinomap en Zwift.

Vliegwiel en weerstand

De Optima 200 beschikt over een vliegwiel van 14 kg. Dit zware vliegwiel zorgt voor een gelijkmatige, soepele beweging die je gewrichten minder belast en een realistisch loop- of rengevoel simuleert. Hoewel het vliegwiel van de Optima 600 net iets zwaarder is, vind ik het voor deze prijsklasse eigenlijk wel een goed en degelijk vliegwiel.

Ruime keuze aan weerstandsniveaus

Je hebt de keuze uit maar liefst 15 verschillende weerstandsniveaus. Hiermee kun je je training zo licht of zwaar maken als je zelf wilt. Het schakelen tussen de weerstanden voelt goed en werkt soepel. Eigenlijk zoals ik dat van Kettler ben gewend. Hier heb ik verder niets op aan te merken.

Trainen op hartslag op de Kettler Optima 200

Eén van de beschikbare programma’s is op basis van hartslag. Dit is naar mijn mening de beste manier om te trainen op een fitnessapparaat. Dit programma past de weerstand automatisch aan je hartslag aan. Zo train je altijd op de juiste intensiteit om je conditie te verbeteren. Een erg fijn programma, dat gek genoeg op veel andere crosstrainers in deze prijsklasse nog wel eens ontbreekt. Gelukkig op de Optima 200 niet.

Overzichtelijk en makkelijk te bedienen display

De trainingscomputer van de Optima 200 is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Dankzij de eenvoudige menunavigatie is het een fluitje van een cent om de gewenste instellingen te vinden en aan te passen. Het LCD-scherm is goed te bedienen, ook als je wat zweterige handen hebt. Tijdens je training kun je op het display allerlei nuttige informatie zien. Zo wordt je trapkracht in real-time weergegeven, evenals je hartslag en de hartslagzone waarin je je bevindt.

Connectiviteit

Je kunt je smartphone of tablet eenvoudig aansluiten via Bluetooth. Hiermee wordt het mogelijk om extra apps zoals Kinomap en Zwift te gebruiken. Deze apps maken je training interactief en nog motiverender. Dit is wel erg fijn als je vaak en lang wilt trainen op de crosstrainer. Normaal gesproken zet ik een serie of muziek op, maar in de wintermaanden vind ik het fijn om lang binnen te trainen in combinatie met Zwift.

Hoe ervaren andere gebruikers de Kettler Optima 200?

Ik heb op diverse websites meerdere reviews van de Optima 200 De reviews zijn overwegend positief. Een gebruiker benadrukt dat de crosstrainer geschikt is voor dagelijks gebruik en is lovend over de klantenservice. Een andere, die ervaring heeft met meerdere modellen, noemt dit model een kwalitatieve verbetering en prijst de gevarieerde trainingsmogelijkheden en app-integratie. Iemand die aanvankelijk twijfelde vanwege de hoge prijs, is tevreden met de stille werking en eenvoudige bediening, maar zou graag wat hoogwaardiger materiaal zien. Een laatste gebruiker geeft aan dat de montage eenvoudig is, maar merkt op dat er geen gereedschap is meegeleverd.

Conclusie: Een sterke optie in de middenklasse

Kettler Optima 200

Naam product: Kettler Optima 200

Productbeschrijving: De Kettler Optima 200 is een crosstrainer ontworpen voor thuisgebruik, niet voor commercieel gebruik. De crosstrainer is voorzien van een reeks aan functies voor een erg veelzijdige workout.

Merk: Kettler

  • Totaalscore
4

Samenvatting mijn mening

Na uitvoerig testen en het lezen van ervaringen van anderen, kan ik zeggen dat de Kettler Optima 200 een crosstrainer is die veel te bieden heeft voor zijn prijsklasse. Dit apparaat kan zeker concurreren met andere modellen in de middenklasse en heeft enkele functies die je doorgaans alleen in duurdere modellen zou verwachten.

Voordelen

  • Veelzijdige trainingsopties: Met 15 weerstandsniveaus en 10 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, inclusief een hartslagprogramma, kun je veel variëren.
  • Soepele beweging: Het 14 kg vliegwiel zorgt voor een gelijkmatige, soepele beweging die je gewrichten ontziet.
  • Gebruiksvriendelijke trainingscomputer: Het menu is overzichtelijk en het LCD-display laat je alle noodzakelijke informatie zien.
  • Connectiviteit: Via Bluetooth kun je je smartphone of tablet verbinden om apps zoals Kinomap en Zwift te gebruiken.

Nadelen

  • Materiaalkeuze: Sommige gebruikers zouden graag zien dat er hoogwaardiger materiaal gebruikt wordt.
  • Geen meegeleverd gereedschap: Het monteren is vrij eenvoudig, maar je moet wel je eigen gereedschap gebruiken
  • Prijs: Ietwat aan de hoge kant naar mijn mening.

Veelgestelde vragen en antwoorden over deze crosstrainer

Wat is het gewicht van het vliegwiel?

Het vliegwiel van de crosstrainer weegt 14 kg. Dit zorgt voor een soepele en gelijkmatige beweging tijdens je training.

Hoeveel voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s heeft de Optima 200?

Deze crosstrainer beschikt over 10 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Eén daarvan is een hartslaggestuurd programma dat helpt om je conditie op een effectieve manier te verbeteren.

Is de trainingscomputer gebruiksvriendelijk?

Ja, de trainingscomputer van de Optima 200 is zeer gebruiksvriendelijk. Je krijgt een duidelijk en eenvoudig te navigeren menu, en het display toont je real-time informatie zoals je trapkracht, hartslagzone en hartslag.

Kan ik mijn smartphone of tablet verbinden?

Je kunt je smartphone of tablet via Bluetooth koppelen aan de crosstrainer. Hierdoor kun je gebruikmaken van apps zoals Kinomap en Zwift om je training nog leuker en interactiever te maken.

Wat vinden gebruikers van deze crosstrainer?

De meningen zijn doorgaans erg positief. Gebruikers prijzen de kwaliteit, de gevarieerde trainingsmogelijkheden en de gebruiksvriendelijke interface. Enkele mensen zouden graag wat hoogwaardiger materiaal zien en noemen dat gereedschap niet is meegeleverd bij de montage.


Categorie: Reviews

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.