Magnetische versus luchtweerstand in hometrainers: wat is het verschil?

Black Friday hometrainer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een hometrainer is het type weerstand. Magnetische en luchtweerstand zijn de twee meest voorkomende soorten en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel help ik je de verschillen te begrijpen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is magnetische weerstand in een hometrainer?

Magnetische weerstand werkt op basis van magneten. Twee magneten creëren een magnetisch veld waardoor weerstand ontstaat als het vliegwiel draait. Dit type weerstand is over het algemeen zeer soepel en maakt weinig geluid.

Voordelen van magnetische weerstand

 • Stil: Doordat er geen fysiek contact is tussen de onderdelen, is dit type weerstand erg stil.
 • Onderhoudsarm: Er is minder slijtage, dus minder onderhoud nodig.
 • Nauwkeurige instellingen: Je kunt de weerstand meestal zeer nauwkeurig instellen.

Nadelen van magnetische weerstand

 • Prijs: Vaak duurder dan luchtweerstand.
 • Gevoel: Sommige mensen vinden de weerstand minder ‘natuurlijk’ aanvoelen dan luchtweerstand. Ik sluit me overigens niet aan bij deze mensen. Ik heb een hometrainer met een magnetische weerstand en dit voelt voor mij niet anders aan. Al spreek ik ook mensen die hier wel wat last van hebben.

Voorbeelden in de winkel van hometrainers met magnetische weerstand

Wat is luchtweerstand in een hometrainer?

Bij luchtweerstand ontstaat de weerstand door een ventilator die lucht verplaatst. Hoe sneller je trapt, hoe meer lucht de ventilator verplaatst en hoe meer weerstand je voelt.

Voordelen van luchtweerstand

 • Natuurlijk gevoel: Veel mensen vinden dat dit type weerstand meer aanvoelt als fietsen in de buitenlucht.
 • Simpel: Over het algemeen minder technische componenten.
 • Prijs: Vaak goedkoper dan magnetische hometrainers.

Nadelen van luchtweerstand

 • Geluid: Kan behoorlijk luid zijn, vooral bij hoge snelheden.
 • Minder nauwkeurig: Het is moeilijker om een specifiek weerstandsniveau in te stellen.
 • Goedkope kwaliteit: Ik kom dit type weerstand tegenwoordig niet heel vaak meer tegen (gelukkig). Eigenlijk alleen maar bij de goedkopere modellen, die soms rechtstreeks van AliExpress / Alibaba komen. In andere gevallen zijn het Airbikes, maar geen hometrainers. Airbikes zijn wel serieus erg gaaf en maken goed gebruik van de luchtweerstand .

Bekijk ook: Verschil airbike en hometrainer.

Voorbeelden in de winkel van hometrainers met luchtweerstand

Waarom mensen voor het ene of het andere kiezen

De keuze tussen magnetische en luchtweerstand hangt – naar mijn mening – grotendeels af van persoonlijke voorkeur. Als je waarde hecht aan een stille werking en nauwkeurige weerstandsinstellingen, dan is een magnetische hometrainer mogelijk meer jouw ding. Als je echter een natuurlijker fietsgevoel wilt en bereid bent om wat geluid te tolereren, dan past een hometrainer met luchtweerstand wellicht beter bij je. Ik adviseer je overigens wel om het even goed uit te testen. Ga bijvoorbeeld eens naar een sportwinkel, zoals Decathlon en test hier de diverse soorten weerstand uit!


Categorie: Hometrainer

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.