Opblaasbaar vs. Hardboard SUP: Kiezen voor het ideale board

Hardboard of opblaasbare sup kopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je op zoek bent naar een SUP board, is het belangrijk om de juiste keuze te maken tussen een opblaasbaar board (iSUP) en een hardboard. Ik heb zelf (dit model) opblaasbare SUP-board gekozen. Ik kan echte rook mensen begrijpen die een hardboard SUP kopen. Beide types hebben unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende gebruikers en situaties. Ik neem je mee door de voor- en nadelen van elk type. Aan het einde geef ik een duidelijke eindconclusie en aanbeveling.

Opblaasbaar SUP (iSUP)

Opblaasbare SUP opblaasbaar

Een opblaasbaar SUP-board, vaak aangeduid als iSUP, is een type stand-up paddleboard dat gemaakt is van stevige, luchtdichte materialen en kan worden opgeblazen tot een hoge druk om een stevig platform te bieden voor peddelen op het water. Wanneer het niet in gebruik is, kan het board worden leeggelaten en opgerold tot een compact formaat, wat het gemakkelijk maakt om te vervoeren en op te bergen.

Voordelen van een iSUP

 • Gemakkelijk mee te nemen: Een groot voordeel van iSUP’s is dat ze leeg zeer compact zijn en vaak in een rugzak passen. Dit is ideaal als je geen dakdragers hebt of als je je board mee wilt nemen op vakantie.
 • Vriendelijker voor de portemonnee: In het algemeen zijn opblaasbare boards voordeliger dan hun hardboard tegenhangers. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor beginners of mensen met een beperkt budget.
 • Comfort tijdens het suppen: De dikkere constructie van een iSUP geeft je meer balans en stabiliteit, wat erg prettig kan zijn als je net begint met suppen. Mijn tip: Neem in dat geval een SUP-board uit de categorie Allround!
 • Eenvoudig te repareren: Mocht er een klein lekje ontstaan, dan zijn deze vaak gemakkelijk te repareren met een SUP-repairkit.

Nadelen van een iSUP

 • Opblaastijd: Voordat je het water op kunt, moet je het board oppompen. Dit kan ongeveer 5-10 minuten duren, afhankelijk van de pomp die je gebruikt.
 • Minder performance: iSUP’s kunnen wat minder snel en wendbaar zijn in vergelijking met hardboards, wat een nadeel kan zijn voor meer ervaren suppers.
 • Opslagruimte nodig: Hoewel ze compact zijn als ze leeg zijn, neemt een opgeblazen iSUP best wat ruimte in beslag.

Leuk om te weten: Een SUP (zowel iSUP als hardboard) kan je in meerdere categorieën kopen. Denk hierbij aan:

Hardboard SUP

9 onderdelen van een SUP-board anatomie termen

Een hardboard SUP is een stand-up paddleboard dat is gemaakt van solide materialen zoals schuimkernen bedekt met glasvezel, kunststof, hout of koolstofvezel, waardoor het een stijve en duurzame constructie heeft. Hardboard SUPs bieden uitstekende prestaties op het water met betere snelheid en wendbaarheid dan opblaasbare modellen, maar ze zijn omvangrijker en moeilijker te vervoeren en op te slaan.

Voordelen van een hardboard

 • Uitstekende performance: Hardboards zijn stijver, wat resulteert in hogere snelheden en betere wendbaarheid. Dit is vooral aantrekkelijk voor gevorderde suppers en degenen die graag sportief bezig zijn op het water.
 • Direct klaar voor gebruik: Een hardboard hoeft niet opgepompt te worden, wat betekent dat je direct het water op kunt zodra je bij de kust aankomt.

Nadelen van een hardboard

 • Transport: Het vervoeren van een hardboard kan uitdagend zijn vanwege de lengte en onhandige vorm, vooral als je geen dakdragers hebt.
 • Hogere kosten: De aanschafprijs van een hardboard ligt over het algemeen hoger dan die van een opblaasbaar board.
 • Kwetsbaar: Hardboards zijn gevoeliger voor deuken of krassen als ze ergens tegenaan stoten.
 • Opslagruimte: Een hardboard neemt, in tegenstelling tot een iSUP, constant veel ruimte in beslag, wat niet ideaal is als je beperkte opbergruimte hebt.

Mijn advies aan jou

Kies een opblaasbaar SUP (iSUP) als: je beginner bent, het board makkelijk mee wilt nemen, prijs belangrijk vindt of met kinderen/huisdieren gaat suppen.

Kies een hardboard als: je een gevorderde supper bent, snelheid en wendbaarheid belangrijk vindt en je opslagruimte hebt. Ook moet je beschikken over een vervoersmiddel waarmee je het board kan vervoeren.


Categorie: Suppen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.