Volle of halfvolle yoghurt: wat is het verschil en welke moet je kiezen?

Yoghurt

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Yoghurt is een populair voedingsmiddel dat je in allerlei varianten kunt vinden. Een veelgestelde vraag is of je beter kunt kiezen voor volle of halfvolle yoghurt. Het is ook een keuze dat gegeven wordt in het enorm populaire ziekenhuisdieet. In dit artikel help ik je een weloverwogen keuze te maken. Ik bekijk alles wat je wilt weten over het verschil tussen volle en halfvolle yoghurt, zoals: de verschillen in smaak, voedingswaarde en gezondheidseffecten.

Wat is het verschil in vetgehalte?

Volle yoghurt

Volle yoghurt heeft een hoger vetgehalte dan halfvolle yoghurt. Meestal ligt dit percentage rond de 3 tot 4%. Dat betekent een romigere textuur en een vollere smaak.

Halfvolle yoghurt

Bij halfvolle yoghurt is een deel van het vet verwijderd. Het vetgehalte ligt vaak tussen de 1 en 2%. De textuur is hierdoor iets minder romig dan bij volle yoghurt. De smaak kan als minder vol worden ervaren. Dit is iets wat ik zelf altijd wel snel opmerk, zowel bij kwark als yoghurt.

Invloed op de gezondheid

Calorieën en vet

Een hoger vetgehalte betekent meer calorieën. Als je op je gewicht en inname van calorieën let, is halfvolle yoghurt een betere keuze. Volle yoghurt bevat verzadigde vetten, die je beter met mate kunt consumeren.

Belang van vet voor voedingsstoffen

Je hebt misschien wel eens gehoord dat vet niet per se slecht voor je is. Dat klopt, want sommige vetten zijn zelfs essentieel voor het lichaam. Een interessant aspect van het vet in volle yoghurt is dat het helpt bij de opname van sommige vitaminen. Deze vitaminen – A, D, E en K – worden beter opgenomen als ze samen met vet worden ingenomen.

Vitaminen in volle yoghurt

Omdat volle yoghurt meer vet bevat, kan het lichaam de vitaminen erin efficiënter opnemen. Vitamine A is goed voor je ogen, huid en immuunsysteem. Vitamine D draagt bij aan sterke botten en een goed functionerend immuunsysteem. Vitamine E is een antioxidant die je cellen helpt beschermen. Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling en ondersteunt de botgezondheid.

Wist je dat: In cola zero zitten ook vitamine B3 en Vitamine B6. Maar is cola zero gezond?

Halfvolle yoghurt en voedingsstoffen

In halfvolle yoghurt zijn deze vitaminen ook aanwezig, maar omdat het vetgehalte lager is, wordt de opname ervan mogelijk iets minder efficiënt. Daar staat tegenover dat halfvolle yoghurt minder calorieën en verzadigd vet bevat. Zoals je wel begrijpt brengt dit weer andere gezondheidsvoordelen met zich mee!

Je kan yoghurt natuurlijk zo feestelijk maken als je zelf wilt!

Mineralen en andere voedingsstoffen

Beide soorten yoghurt bevatten ook belangrijke mineralen zoals calcium en fosfor, die essentieel zijn voor gezonde botten en tanden. Eiwitten zijn in beide types in vergelijkbare hoeveelheden aanwezig, wat bijdraagt aan spieropbouw en -herstel. Je hebt tegenwoordig ook speciale yoghurt (in veel grote winkels te koop!) waar meer eiwitten aan toe zijn gevoegd. Vind je dit belangrijk, bijvoorbeeld voor de spieropbouw? Dan moet je hier zeker nog even naar kijken voordat je het gaat kopen.

Probiotica

Zowel volle als halfvolle yoghurt kan probiotica bevatten, die bijdragen aan een gezonde darmflora. Het vetgehalte maakt in dit geval niet veel uit voor de effectiviteit van de probiotica.

Gezondheidseffecten

Er zijn geen eenduidige aanwijzingen dat volle yoghurt ongezond is. Integendeel, het kan voordelen hebben zoals een langer verzadigd gevoel. Toch blijft het belangrijk om het in balans te houden met andere voedingsmiddelen.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk gaat het ook om wat je zelf het lekkerst vindt. Voeding is persoonlijk en er is niet één ‘juiste’ keuze. Probeer beide soorten en kijk welke jij het lekkerste vindt.


Categorie: Algemeen

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.