Voordelen van het gebruik van een hometrainer na een operatie

Voordelen van het gebruik van een hometrainer na een operatie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een hometrainer wordt regelmatig ingezet tijdens de revalidatieperiode na een operatie. Er zijn  verschillende operaties waarna het gebruik van een hometrainer goed kan zijn voor de revalidatie. Overleg dit voordat je op de hometrainer gaat wel altijd eerst met de arts of fysiotherapeut. In deze blog lees je meer over de voordelen van het gebruik van een hometrainer na een operatie.

Na welke operaties kan een hometrainer ingezet worden tijdens de revalidatie?

Er zijn verschillende operaties waar tijdens de revalidatieperiode een hometrainer ingezet kan worden. Het is wel belangrijk om een hometrainer pas in te zetten na advies van een arts of fysiotherapeut. Zij kunnen het best beoordelen of dit een meerwaarde heeft bij jouw specifieke omstandigheden. Ook kunnen zij advies geven over hoe regelmatig en hoe lang je op de hometrainer mag en hoe je dit het beste op kunt bouwen. Hieronder vind je verschillende operaties waarna de inzet van een hometrainer van belang kan zijn:

  • Orthopedische operaties: Knie-, heup- of schouderoperaties
  • Rug- of nekoperaties
  • Hartoperaties of bypassoperaties
  • Gewichtsverminderende operaties
  • Na ongeval of letsel, denk aan een breuk of verstuiking

Voordelen van het gebruik van een hometrainer na een operatie

Ben jij benieuwd naar de voordelen van het gebruik van een hometrainer na een operatie? Wij hebben vijf verschillende voordelen hieronder op een rijtje gezet.

Gemak van gebruik en kostenbesparing

De aanschaf van een hometrainer lijkt misschien een hoop geld. Bij regelmatig gebruik bespaar je echter geld. Je hoeft namelijk geen abonnement op de sportschool te nemen. Ook is het makkelijker. Om te kunnen bewegen hoef je niet naar buiten of naar de sportschool. Je kan gewoon in huis aan de slag. Ideaal wanneer je net geopereerd bent en nog niet (lang) naar buiten kunt of durft. Ook met slecht weer zit je lekker droog en warm.

Trainen op jouw eigen niveau

Op een hometrainer kan je de intensiteit aanpassen aan jouw conditie en aan de pijn die je voelt. Je kan er zo lang (of kort) op zitten als je zelf wilt. Ook kan je de weerstand aanpassen, heel licht of juist zwaarder wanneer je meer aan kan. Het tempo waarop je jouw benen ronddraait kan je ook aanpassen. Heel rustig wanneer je net geopereerd bent en sneller wanneer je minder pijn ervaart en je conditie steeds beter wordt.

Makkelijk integreren in jouw dagelijkse routine

Omdat de hometrainer in huis staat en je het huis niet uit hoeft om te bewegen kan je het fietsen op de hometrainer makkelijk integreren in jouw dagelijkse routine. Je kan zelf bedenken op welke tijden je graag beweegt en hier een gewoonte van maken. Zo kan je bijvoorbeeld ’s avonds een half uur op de hometrainer gaan fietsen wanneer je anders op de bank zou zitten. Wanneer je de TV aan hebt staan vliegt de tijd voorbij!

Goed voor de mentale gezondheid

Beweeg je regelmatig? Dan is dat niet alleen goed voor jouw lichaam, maar ook voor jouw mentale gesteldheid. Het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Na een operatie kan het zijn dat je minder buiten komt en minder veel kan bewegen. Hierdoor kan je stress en eenzaamheid ervaren. Door regelmatig te fietsen op de hometrainer kunnen die gevoelens minder worden en zit je lekkerder in je vel.

Minder belasting op de gewrichten

Een hometrainer is een geweldige manier om de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren te versterken zonder dat je hoeft te lopen of te joggen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die net uit het ziekenhuis komen na een operatie en die nog last hebben van pijn in de gewrichten.


Categorie: Hometrainer

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.