Welke Theragun moet ik kopen? Een Theragun massage gun keuzehulp!

Percussiemassage Theragun

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je op zoek bent naar een professionele massage gun,  heb je vast gehoord van het merk Therabody, met name het bekendste model de Theragun. Dit zijn een serie percussiemassagetoestellen. Deze massage guns zijn zeker niet goedkoop, maar je krijgt er wel een duurzaam product voor terug wat wel lang mee gaat. Dit is bij de goedkope massage guns nog wel eens wat minder. Maar welk model Theragun is het beste voor jou? In deze uitgebreide gids help ik je bij het maken van een weloverwogen keuze.

Wat is een Theragun?

Een Theragun is een handzaam apparaat dat percussiemassage toepast. Het valt onder de categorie Massage Gun. De Theragun is ontworpen om spierspanning te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en het herstel na een training te versnellen. Theragun apparaten zijn populair onder atleten, fysiotherapeuten en mensen die hun algemene lichamelijke gezondheid willen verbeteren. Theragun is eigendom van het bedrijf Therabody. Zij hebben in de loop der jaren verschillende modellen, elk met zijn eigen set van functies, kracht en prijs, op de markt gebracht. De Theragun PRO is daarvan wel het bekendste.

Mijn twee favoriete Theragun massage apparaten

Theragun PRO


Theragun

PRO
Theragun Mini


Theragun

Mini

Een aantal definities vooraf

Voordat ik verder met je ga duiken in de wondere wereld van Theragun en massage-apparaten, leg ik eerst vier definities even uit. Deze komen veel terug in de tekst en je ziet deze woorden vaak staan bij de specificaties van Theragun (en andere massage guns) in de winkel. Het is daarom handig dat je weet wat deze betekenen.

Spierspanning verwijst naar het gevoel dat je spieren strak of stijf aanvoelen. Dit kan komen door stress, overmatige belasting of gebrek aan beweging. Het kan ongemakkelijk zijn en de bewegingsvrijheid beperken.

Percussiemassage is een massagetechniek waarbij snelle, korte stoten worden toegepast op het spierweefsel. Dit kan helpen om spierspanning te verminderen, de bloedstroom te bevorderen en het algehele welzijn te verbeteren.

Bloedcirculatie is het proces waarbij bloed door het hart wordt gepompt en vervolgens door het hele lichaam circuleert. Goede bloedcirculatie is essentieel voor het aanvoeren van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen, en voor het afvoeren van afvalstoffen.

Diepe weefselmassage, ook bekend als deep tissue massage, is een massagetechniek gericht op de diepere lagen van het spierweefsel en bindweefsel. Het wordt vaak gebruikt om chronische spierspanning en knopen te verlichten, en kan helpen bij het herstel van blessures. Deze vorm van massage maakt gebruik van langzamere bewegingen en diepere druk om doelgericht probleemgebieden aan te pakken.

Verschillende modellen

Elk Theragun-model heeft unieke eigenschappen die het aantrekkelijk maken voor verschillende soorten gebruikers. Of je nu een atleet bent, last hebt van chronische pijn of gewoon wilt ontspannen, er is een Theragun die bij je past.

Theragun PRO

Dit model is echt bedoeld voor serieus gebruik. Denk aan professionele atleten, fysiotherapeuten en mensen die intensieve training volgen. De Theragun PRO is het meest krachtige model. Het beschikt over verschillende snelheidsinstellingen en wordt geleverd met een reeks opzetstukken. Hiermee kun je diep in de spieren masseren en gericht te werk gaan. De PRO komt met een stevig prijskaartje. Dat is logisch, gezien de geavanceerde functies. Het apparaat wordt geleverd met een reeks extra opzetstukken en een duurzame draagtas.

Theragun Elite

Dit model is een goede keuze voor mensen die serieus zijn over een nieuwe massage gun, maar geen professioneel apparaat nodig hebben. De Elite is stiller dan de PRO en beschikt ook over verschillende snelheidsinstellingen. Hij heeft niet de brute kracht van de PRO, maar kan je steeds een diepe (en uit eigen ervaring: een hele fijne) spiermassage geven. De Elite is goedkoper dan de PRO.

€394,00
Bol.com
€399,00
2 nieuw vanaf €399,00
Prijs gecheckt op 2 juli 2024 20:14
Amazon.nl

Theragun Prime

Dit is een instapmodel en ideaal voor mensen die de wereld van percussiemassage verkennen. De Prime heeft minder kracht dan de andere modellen en minder snelheidsinstellingen. Toch biedt hij voldoende functionaliteit voor basisgebruik. De Prime is het meest betaalbare model van Theragun. Dit betekent niet dat het heel slecht is. De Theragun Prime is naar mijn mening nog steeds velen malen beter dan veel troep die je op AliExpress, bol.com, Amazon.nl e.d. ziet.

Theragun Mini

De Theragun Mini is perfect voor mensen die veel onderweg zijn. Het is een handig formaat om mee te nemen en eenvoudig op te bergen. Ik zie zelf regelmatig mensen in de sportschool met de Mini lopen. De Theragun Mini is het minst krachtige model maar nog steeds effectief voor snelle verlichting van spierspanning. Het apparaat heeft echter wel beperkte snelheidsregeling en is natuurlijk minder krachtig dan de Prime, Elite en PRO. Dit komt door het formaat.

Waar let je op bij de aankoop van een Theragun?

Een Theragun is geen goedkope aanschaf. Je hebt er waarschijnlijk al veel over nagedacht voordat je dit artikel bent gaan lezen. Bij de aanschaf van een Theragun zijn er diverse overwegingen die kunnen meespelen. Ik licht vier belangrijke factoren toe: het doel van het gebruik, je budget en het geluidsniveau.

Therabody en Theragun

Doel

Het eerste dat je jezelf moet afvragen is: waarom wil ik een Theragun? Als je een professionele sporter bent, een fysiotherapeut of iemand die regelmatig intensief traint, is de Theragun PRO waarschijnlijk het meest geschikt. Dit model is speciaal ontworpen voor intensief gebruik en heeft de krachtigste motor. Hierdoor kan het dieper in het spierweefsel dringen. Het is ook het meest beproefde model uit de serie.

Voor algemeen thuisgebruik zijn de Theragun Elite en Prime vaak meer dan voldoende. Deze modellen zijn niet zo krachtig als de PRO, maar geven je wel een enorm krachtige massage. Ook prima geschikt voor mensen die intensief sporten. Voor de professional raad ik zelf altijd de PRO-versie aan. De Gen5 is weer een stuk beter dan de Gen4.

Budget

Je budget kan een grote rol spelen bij de keuze van het model. De PRO is het duurste model. Je krijgt hier wel de meeste functies voor terug, maar misschien heb je die allemaal niet nodig. Als je op zoek bent naar iets meer budgetvriendelijks, kun je kijken naar de Prime of de Mini. Deze zijn goedkoper en hebben zeker (naar mijn mening) nog steeds voldoende functionaliteit voor basis- of matig gebruik. De Mini is natuurlijk wel een stuk minder krachtig dan de volwaardige Theraguns, maar dat is bij alle mini massage guns zo.

Geluidsniveau

Een ander punt om rekening mee te houden is het geluidsniveau. Sommige mensen vinden het niet erg als een massage guneen beetje lawaai maakt, maar anderen geven de voorkeur aan een stiller model, vooral als je van plan bent het apparaat in een rustige omgeving te gebruiken. De Theragun Elite maakt minder geluid dan de PRO. Al moet ik zelf zeggen dat dit verschil in de praktijk ook wel erg meevalt.

Veelgestelde vragen

Zijn er alternatieven voor de Theragun?

Absoluut, er zijn andere opties naast de Theragun. Merken als Hyperice, JAWKU en Phoenix hebben vergelijkbare percussieve massagetoestellen. Elk merk heeft zijn eigen sterke punten. Hyperice staat bijvoorbeeld bekend om zijn stille werking, terwijl JAWKU focust op betaalbaarheid. Het is goed om de verschillende opties naast elkaar te leggen om te zien welk apparaat het beste bij jouw behoeften past.

Is een Theragun geschikt voor iedereen?

In de meeste gevallen is een Theragun geschikt voor zowel atleten als mensen die een ontspannende massage willen. Maar let op, als je medische aandoeningen hebt zoals bloedstollingsproblemen, ontstekingen of acute blessures, is het altijd verstandig om eerst advies in te winnen bij een medisch professional.

Waar kan ik een Theragun kopen?

Je kunt een Theragun kopen bij gespecialiseerde sportwinkels, diverse online winkels en soms zelfs bij fysiotherapiepraktijken. Let erop dat je koopt bij een betrouwbare bron om er zeker van te zijn dat je een authentiek product ontvangt.

Hoe onderhoud ik mijn Theragun?

Om de levensduur van je Theragun te verlengen, is regelmatig onderhoud belangrijk. Maak de opzetstukken schoon met een vochtige doek en een milde zeep. Check ook regelmatig of alle onderdelen nog goed vastzitten en functioneel zijn. Volg altijd de instructies van de fabrikant om je garantie te behouden.

Wat zit er in de doos als ik een Theragun koop?

De inhoud kan variëren per model en aanbieder, maar meestal krijg je het Theragun apparaat, een of meer opzetstukken, een oplader en een handleiding. Sommige modellen worden geleverd met extra batterijen of zelfs een draagtas. Lees altijd de product omschrijving om zeker te weten wat je ontvangt.


Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.