Alle soorten van het squatrek op een rij (squatrack)

Squatrek squatrack power rack half rack cage

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je gaat zoeken voor een nieuw squatrek (ook wel squatrack genoemd) krijg je waarschijnlijk veel soorten te zien. Zelfs ik zag door de bomen het bos niet meer. Na een korte zoektocht kwam ik al termen tegen zoals half rack, power cage, krachtstation en home gym. Ik wist het ook even niet meer. Ik ben uitgebreid op onderzoek gegaan. Ondertussen ben ik een redelijke expert geworden op het gebied van het squatrek en weet ik precies uit te leggen wat de voordelen en nadelen zijn van de verschillende types.

Squatrek (Squat Rack)

Een squatrek is een trainingsapparaat dat speciaal is gemaakt om squats mee uit te voeren. Het bestaat meestal uit twee verticale palen met daartussen een balk waarop je de barbell kunt laten rusten. Vaak zijn er verstelbare haken om de hoogte van de barbell te wijzigen. Het geeft je minder bescherming dan een power cage, omdat er geen volledige kooiconstructie rondom is.

Voordelen

 • Compact: Neemt minder ruimte in beslag dan sommige andere apparaten, waardoor het geschikt is voor kleinere ruimtes. Ideaal als je niet zoveel ruimte hebt in je home gym!
 • Flexibiliteit: Ideaal voor squats, maar kan ook worden gebruikt voor oefeningen zoals bankdrukken en overhead presses.
 • Eenvoudig te gebruiken: Minder complex dan andere apparaten, waardoor het een goede keuze is voor beginners. Ook vaak eenvoudiger in elkaar te zetten dan de andere varianten (ik kan het weten 😉)

Nadelen

 • Beperkte veiligheid: Je hebt minder bescherming dan een power cage, vooral als je zonder spotter traint.
 • Minder veelzijdigheid: Minder mogelijkheid om andere oefeningen mee uit te voeren, helemaal als je het vergelijkt met andere apparaten zoals de power cage.

Voorbeelden in de winkel bekijken

Hieronder zie je enkele voorbeelden in de webwinkel van dit type squatrek. Als je op de button klikt, ga je naar de webwinkel toe om de meest recente prijs te bekijken.

Half Rack

Een half rack is een uitbreiding van het traditionele squatrek (waarvan je de definitie hierboven leest). Je hebt dan niet alleen steunen voor de barbell, maar vaak ook extra functies zoals pull-up bars of plekken om gewichten op te slaan. Het is nog steeds niet helemaal rondom, zoals een power cage en is doorgaans wel groter dan een standaard squatrek.

Voordelen

 • Extra mogelijkheden: Bij dit type zitten vaakextra’s zoals pull-up bars en plekken om gewichten op te slaan.
 • Ruimte: Neemt over het algemeen minder ruimte in beslag dan een power cage.
 • Veelzijdigheid: Geschikt voor een breed scala aan oefeningen, van squats tot pull-ups.

Nadeel

 • Veiligheid: Hoewel het veiliger kan zijn dan een standaard squatrek, geeft deze constructie nog steeds minder bescherming dan een power cage.

Voorbeelden in de winkel bekijken

Bekijk dit type direct in de webwinkel.

Squatrek kopen verschillende soorten

Power Cage (Power Rack)

Een power cage, ook wel een power rack genoemd, is een vierzijdige stalen constructie, soms ook wel kooi genoemd, waarbinnen je verschillende oefeningen kunt uitvoeren. De volledige kooiconstructie geeft meer veiligheid, omdat je de barbell op elke hoogte kunt laten rusten als je tijdens de squat in de problemen komt. Dit is naar mijn mening ideaal voor solo-training waarbij er geen spotter aanwezig is.

Voordelen

 • Veiligheid: Met veiligheidsstangen aan beide kanten kun je zwaar tillen zonder spotter.
 • Veelzijdigheid: Geschikt voor een groot aantal oefeningen, waaronder squats, bench presses, pull-ups, en meer.
 • Verstelbaar: Vele racks hebben verstelbare stangen en haken. Op deze manier kan je de training volledig op jouw manier uitvoeren. Wat goedkopere constructies kunnen belemmerend zijn.

Nadelen

 • Grootte: Neemt meer ruimte in beslag dan de andere opties, wat mogelijk niet geschikt is voor kleinere trainingsruimtes.
 • Prijs: Over het algemeen duurder dan squatrekken en half racks vanwege zijn robuustheid en veelzijdigheid.

Voorbeelden in de winkel bekijken

Heb je de ruimte voor een volledige power rack / power cage? Dan zou ik er niet te lang over twijfelen. Dit is de beste keuze voor je als je een goed squatrek wilt kopen. Hieronder bekijk je dit type in de winkel.

Krachtstation

Dit is een brede term voor apparatuur die ontworpen is voor krachttraining. Een krachtstation kan allerlei apparatuur omvatten, van squatrekken en power cages tot machines met katrollen en gewichten. Dit soort apparaten worden ook wel home gyms genoemd. Je hebt deze variant ook in combinatie met de Smith Machine / Full Smith en squatrek.

Voordelen

 • Alles-in-één: je kan met een volwaardig krachtstation meerdere oefeningen op één station doen. Ik heb hier een uitgebreid overzicht gemaakt van deze oefeningen per spiergroep.  
 • Veelzijdigheid: Je kan al je training in principe doen op een goed krachtstation. Je hoeft dan niet te investeren in veel andere apparaten.

Nadelen

 • Ruimte: Hoewel het veelzijdig is, neemt het flink wat ruimte in beslag.
 • Prijs: Kan duur zijn, vooral hoogwaardige home gyms met veel functies.
 • Complex: Je kan enorm veel met een volwaardig krachtstation. Dit kan wat overweldigend zijn voor beginners.

Voorbeelden in de winkel bekijken

De opties voor dit type squatrek is wat groter. Bekijk hieronder verschillende mogelijkheden. Je ziet meteen dat elke home gym net weer wat anders is. Bedenk dus goed wat voor oefeningen je wilt gaan doen, naast de squat.


Categorie: Fitnessapparaten

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.