Fitbike Ride 5 review: mijn eerlijke mening + test

FitBike Ride 5 ervaringen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je op zoek bent naar een hometrainer die zowel stevig als veelzijdig is, dan heb ik een interessante optie voor je: de FitBike Ride 5. Ik heb deze hometrainer uitgeprobeerd en deel graag mijn bevindingen met je. Ik kan je alvast vertellen dat ik erg onder de indruk ben. Dit is een van mijn favoriete hometrainers als je kijkt naar prijs/kwaliteit. Voor onder de 350 euro ga je – naar mijn mening – geen betere hometrainer vinden! Hieronder heb ik zo uitgebreid als ik kon mijn testervaringen en mening gegeven. Ook kijk ik naar de opties, specificaties en de meningen van andere gebruikers (in een duidelijk samenvatting).

Vooraf: Deze review is geschreven van mijn test met het basismodel. Je hebt naast dit model ook nog een iPlus-versie (interactief met tablet / pc / smartphone mogelijk) en een HRC-versie (hartslagband meegeleverd). De hometrainer is in alle gevallen hetzelfde.

Wat is de FitBike Ride 5?

De FitBike Ride 5 is een hometrainer die bekend staat om zijn stevige bouw en kan een gewicht tot 150 kg dragen, met een zwaar 10 kg vliegwiel voor een soepele trapbeweging en een fluisterstille V-belt, waardoor je op elk moment van de dag kunt trainen zonder overlast. Het apparaat heeft een comfortabel verstelbaar gelzadel en stuur, een gebruiksvriendelijk kleuren LCD-scherm met 24 weerstandniveaus en 18 trainingsprogramma’s, inclusief hartslaggestuurde opties. De mogelijkheid om de hometrainer te koppelen met een tablet of app ontbreekt.

In de winkel bekijken: aanbiedingen en prijzen vergelijken

Hieronder zie je waar je deze goedkope hometrainer kan kopen. Via de bekijk-knop ga je direct naar de winkel toe om de beste prijs te bekijken.

Goed om te weten: Een fluisterstille V-belt is een type aandrijfriem die gebruikt wordt in fitnessapparatuur zoals hometrainers en spinfietsen. Het ‘fluisterstil’ aspect verwijst naar het lage geluidsniveau dat de V-belt produceert tijdens het gebruik, waardoor je kunt trainen zonder veel lawaai te maken. Dit maakt het een ideale keuze voor thuisgebruik waar geluidsoverlast voor huisgenoten of buren ongewenst is.

De hometrainer in een video bekijken

Hieronder zie je goed hoe het apparaat er in het echt uitziet:

Stabiliteit en stevigheid

Wat me direct opviel aan de FitBike Ride 5, is hoe robuust hij aanvoelt. Met een gewichtslimiet van 150 kg kan ik je verzekeren dat deze hometrainer stevig op de grond staat. Je hoeft je geen zorgen te maken dat hij wiebelt of verschuift tijdens je training. Je merkt hier echt een groot verschil met andere goedkope hometrainers. Deze kunnen meestal minder gewicht aan en zijn ongeschikt voor langere mensen. De Fitbit Ride 5 is geschikt voor mensen tot 1.95m. Concurrenten doen het op dit punt echt veel slechter.

Comfort tijdens het trainen

Comfort is belangrijk, dat weet je vast. De FitBike Ride 5 heeft een zacht zadel dat je zowel horizontaal als verticaal kunt aanpassen. Ook het stuur kun je naar wens instellen. Zo vind je altijd de juiste houding voor je training.

Eenvoudige bediening

Op het handige en compacte LCD scherm van de hometrainer zie je naar mijn mening alle belangrijke informatie die je nodig hebt voor een goede workout op de hometrainer. Je ziet je snelheid, afstand en zelfs je hartslag zonder moeite. Het verstellen van de weerstand gaat ook heel eenvoudig met een druk op de knop. De weerstand schakelt ook erg soepel. Hier heb ik niets op aan te merken. Bij hele dure modellen krijg je vaak een groter scherm of meer connectiviteit. Hoewel ik dit altijd wel geinig vind, is dit eigenlijk erg overbodig. Ik wil gewoon fietsen 😉. De Fitbit Ride 5 doet dat perfect. De basis klopt.

Veel programma’s waar je uit kan kiezen

Met 18 verschillende programma’s zorgt de FitBike Ride 5 ervoor dat je altijd een nieuwe uitdaging hebt. Of je nu je conditie wilt verbeteren of gewoon lekker actief wilt blijven, er is altijd een programma dat bij je past. Ik moet wel toegeven dat ik zelf regelmatig gewoon zelf de weerstand aanpas wanneer ik dat wil, dus zonder een programma train. Gelukkig is dat allemaal mogelijk op deze hometrainer!

Geluidsniveau

Een groot voordeel van de FitBike Ride 5 is dat hij bijna geen geluid maakt. Je kunt dus op elk moment van de dag trainen zonder anderen te storen. Hoewel het natuurlijk nooit helemaal fluisterstil is als je intensiever traint, vind ik dit toch echt wel een pluspunt. Dit zie ik zelden in fitnessapparaten in deze prijsklasse. Met een goede beschermmat onder de hometrainer minimaliseer je het geluid helemaal.

Aandachtspunten

Geen enkel product is perfect… en dat geldt ook voor de FitBike Ride 5. Het ontbreken van app-connectiviteit kan een minpunt zijn als je graag je trainingen digitaal bijhoudt. Ook de hartslagmeting werkt niet altijd even nauwkeurig als je dit doet via de hangrepen. Dit is wel iets waar ik met meerdere hometrainers mee loop te stoeien.

Goed om te weten: Een zwaar 10 kg vliegwiel is een belangrijk onderdeel van een hometrainer, dat bijdraagt aan de stabiliteit en het gevoel van een soepele trapbeweging. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe vloeiender en realistischer de fietsbeweging aanvoelt. Een gewicht van 10 kg wordt als relatief zwaar beschouwd en is bedoeld om de weerstand en het momentum te simuleren dat je zou ervaren bij het fietsen op de weg, wat resulteert in een intensievere training en een betere gebruikerservaring.

Ervaringen met de FitBike Ride 5

Naast mijn eigen mening, vind ik het belangrijk om ook de meningen van andere mensen samen te vatten voor je. Ik heb deze voor je samengevat in vijf punten. Deze reviews komen van mijn gesprekken met mensen die dit apparaat thuis hebben staan, een sportschooleigenaar die twijfelde over welke hometrainers hij moest kopen (ik heb overigens een duurdere klasse aangeraden, omdat de Fitbit Ride 5 ongeschikt is voor commercieel gebruik), en meningen die ik online kon vinden.

Algemene tevredenheid

De FitBike Ride 5 valt in de smaak bij een breed publiek van thuisgebruikers die op zoek zijn naar een balans tussen kosten en kwaliteit. De hometrainer wordt geprezen om zijn solide constructie en het gemak waarmee deze in elkaar te zetten is. De hometrainer wordt volgens gebruikers enorm snel geleverd.

Montagegemak

Een veelgehoord positief punt is het montagegemak van de FitBike Ride 5. Gebruikers geven aan dat de hometrainer met een duidelijke instructie komt en dat het in elkaar zetten doorgaans binnen een uur te realiseren is. Dit gebruiksgemak wordt als een groot voordeel gezien, hoewel er ook enkele gebruikers zijn die de handleiding als onduidelijk ervaren, vooral bij het bevestigen van kleine onderdelen zoals wieltjes en het aansluiten van de elektronica. Ik heb overigens voornamelijk positieve punten gehoord van de FitBike Ride 5.

Trainingservaring

De diversiteit aan trainingsprogramma’s wordt gewaardeerd door gebruikers die graag variatie zien in hun workouts. De mogelijkheid om verschillende profielen in te stellen maakt de hometrainer geschikt voor meerdere gebruikers binnen een huishouden. Daarnaast wordt de stille werking van het apparaat als een groot pluspunt ervaren. Hierdoor kan je op elk gewenst moment van de dag te trainen zonder anderen te storen. Ik moet hier zelf wel bij vermelden dat een fitnessapparaat, dus ook de Fitbit Ride 5, nooit helemaal stil is. Overweeg sowieso een beschermmat.

Bouwkwaliteit en stabiliteit

De stevigheid en stabiliteit van de FitBike Ride 5 worden als uitstekend beschouwd. Zelfs zwaardere en langere gebruikers melden dat de hometrainer een robuust gevoel geeft en niet onderdoet voor de apparaten die zij gewend zijn uit de sportschool. Een groot pluspunt ook wat mij betreft.

Kritiekpunten van andere gebruikers

Ondanks de vele positieve punten, zijn er ook enkele verbeterpunten genoemd. De hartslagmeting lijkt niet altijd betrouwbaar en de handleiding laat soms te wensen over qua duidelijkheid. Dit zijn punten die voor sommige gebruikers de ervaring enigszins kunnen beïnvloeden. Wil je op hartslag trainen, dan raad ik sowieso zelf altijd een sporthorloge of borstband aan voor hartslagmeting.

Over het merk FitBike

FitBike is een merk dat onder dezelfde vlag valt als de bekende Focus Fitness apparaten. Dit merk heeft zich gespecialiseerd in het aanbieden van indoor fietsapparatuur, waaronder hometrainers, spinfietsen en airbikes. De productlijn van hometrainers van FitBike staat bekend als ‘Ride’, waarbij de Ride 5 het vlaggenschip is. Dit model heeft aanzienlijke erkenning gekregen, getuige de negen keer dat het de Kieskeurig Award in de wacht heeft gesleept, en het heeft meer dan 150 positieve beoordelingen op Kieskeurig.nl verzameld.

Eindconclusie: Mijn mening over de FitBike Ride 5 hometrainer

FitBike Ride 5 review

Naam product: FitBike Ride 5

Productbeschrijving: De FitBike Ride 5 is een hometrainer die bekend staat om zijn stevige bouw en kan een gewicht tot 150 kg dragen, met een zwaar 10 kg vliegwiel voor een soepele trapbeweging en een fluisterstille V-belt, waardoor je op elk moment van de dag kunt trainen zonder overlast.

Merk: FitBike

 • Totaalscore
5

Samenvatting mijn mening

Na een grondige test en evaluatie van de FitBike Ride 5, kan ik met je melden dat dit een uitstekende hometrainer is voor thuisgebruik, vooral gezien de prijs-kwaliteitverhouding. Het apparaat staat als een huis, biedt comfort tijdens het trainen en heeft een eenvoudige bediening. De variëteit aan programma’s en het lage geluidsniveau zijn indrukwekkend voor een hometrainer in deze prijsklasse. Hoewel het ontbreken van app-connectiviteit en de soms onnauwkeurige hartslagmeting kleine minpunten zijn, wegen deze niet op tegen de vele voordelen. De FitBike Ride 5 is een solide keuze voor wie thuis aan zijn conditie wil, intensiever wilt fietsen, revalideren e.d. Een roeitrainer geschikt voor een hele brede doelgroep dus!

Voordelen

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 • Stevige constructie die tot 150 kg kan dragen.
 • Zwaar vliegwiel van 10 kg voor een soepele trapbeweging.
 • Fluisterstille V-belt voor trainingen zonder overlast.
 • Comfortabel verstelbaar gelzadel en stuur.
 • Gebruiksvriendelijk LCD-scherm met 24 weerstandniveaus.
 • 18 trainingsprogramma’s, inclusief hartslaggestuurde opties.
 • Snelle levering en eenvoudige montage.

Nadelen

 • Geen mogelijkheid tot koppeling met een tablet of app.
 • Hartslagmeting via handgrepen niet altijd nauwkeurig.
 • Handleiding kan duidelijker, vooral bij het bevestigen van kleine onderdelen.

Veelgestelde vragen en antwoorden over de FitBike Ride 5

Omdat ik deze hometrainer aanprijs, krijg ik er regelmatig vragen over. Hieronder heb ik de meest gestelde vragen die ik krijg over deze hometrainer op een rij gezet. Onder de vraag vind je mijn antwoord.

Kan ik de Ride 5 eenvoudig verplaatsen in mijn huis?

Ja, de hometrainer is uitgerust met transportwieltjes, waardoor je hem gemakkelijk kunt verplaatsen naar verschillende ruimtes in je huis.

Is de FitBike Ride 5 geschikt voor lange mensen?

Zeker, het zadel en het stuur van de FitBike Ride 5 zijn verstelbaar, waardoor het apparaat geschikt is voor mensen tot een lichaamslengte van 195 cm.

Hoeveel trainingsprogramma’s heeft de hometrainer en wat voor soort programma’s zijn dit?

De FitBike Ride 5 heeft 18 trainingsprogramma’s, waaronder 12 voorgeprogrammeerde sessies, 4 hartslaggestuurde programma’s, 1 manueel programma en 1 persoonlijk in te stellen programma, wat zorgt voor voldoende variatie om je trainingen interessant te houden. Ik raad je aan om een horloge of borstband te gebruiken voor

Heeft de FitBike Ride 5 een hartslagmeter en hoe werkt deze?

Ja, de hometrainer heeft ingebouwde hartslagsensoren in de handvatten. Deze meten je hartslag tijdens het trainen, zodat je kunt zien of je in de juiste hartslagzone traint voor jouw doelstellingen. Let op, de hartslagmeting kan variëren in nauwkeurigheid.

Wat moet ik doen als ik problemen ondervind met het display of de elektronica van mijn FitBike Ride 5?

Als je technische problemen ondervindt met je FitBike Ride 5, raadpleeg dan eerst de handleiding voor probleemoplossing. Als dit het probleem niet oplost, neem dan contact op met de klantenservice van FitBike voor verdere ondersteuning of om gebruik te maken van de garantie op onderdelen, die 2 jaar geldig is.


Categorie: Reviews

Foto van auteur

Edwin

Edwin is niet alleen mede-eigenaar van sportmedia365.nl, waar deze website onder valt, maar ook een doorgewinterde sportenthousiasteling met een schat aan kennis over fitnessapparatuur en de sportwereld.Zijn passie voor sport is veelzijdig; van wekelijkse sessies in de sportschool tot het delen van het sportavontuur met zijn partner, een toegewijde triatlete. Als fervent fietser verkent hij graag nieuwe wegen en paden. Zijn expertise komt mede voort uit jarenlange ervaring als beheerder van een sporthorlogewebsite, waar hij met toewijding meer dan 600.000 woorden aan diepgaande sportcontent heeft geproduceerd.Op 365sport.nl combineert Edwin deze rijke ervaring met zijn liefde voor de nieuwste sporttechnologieën, om lezers te voorzien van inzichten en adviezen waar ze écht iets aan hebben.